23.03.2015

Odgovornost poezije, pa glasbe tudi

Nedavno izdana zbirka publicističnih del pesnika Ervina Fritza "Odgovornost poezije" obsega eseje, članke, polemike intervjuje in druge publicistične spise, pa tudi epigrame, in sicer iz obdobja 1963–2015.

Naslovnica knjige Odgovornost poezije

Knjiga prinaša njegovo refleksijo lastnih umetniškh iskanj kot tudi celotne umetniške scene, na kateri je deloval. In spomnimo se, Ervin Fritz je še kako del tudi slovenske glasbene scene, predvsem tiste ki se nagiba k šansonjerskim vodam. Tako kot recimo Janez Menart je veljal za uvejlavljenega in kanoniziranega pesnika po katerem so skladatelji pogosto in radi posegali. Spomnimo se samo hitov Sonje Gabršček Breskvice in Iščemo očka, ki ju je uglasbil mojster Bojan Adamič. Slednjemu, ki je poleg omenjenih uglasbil vsaj še znani Kostanji in Balada o Vražjem benduje Fritz v tu obravnavani knjigi posvetil nekajstranski zapis.

Zelo poučno in po svoje še vedno aktualno branje je denimo tudi članek Kako je nastala glasbena komedija "U slovenačkim gorama", kjer se obregne ob to, zakaj je musikal izrazito neslovenska gledališka zvrst.