SPLETNA REVIJA O GLASBI

Ne verjamemo nikomur

15. julij 2014, Igor Bašin

Pred štirimi leti je izšla retrospektivna izdaja 20th Century – Selected Works z na novo objavljenimi in remasteriziranimi skladbami Borghesie iz osemdesetih let. Kmalu je že krožilo, da stara soborca, Aldo Ivančić in Dario Seraval kujeta nov načrt. Začela sta ustvarjati novo glasbo, in z njo je oživela Borghesia. Tukaj in zdaj.


Več

Zgodba o nekem časopisu (in njegovem odnosu do glasbe)

05. julij 2014, Izak Košir

So zgodbe o ljudeh in so zgodbe o zgodbah, ki jih ustvarjajo ljudje. To je ena od slednjih. In ena od tistih, ki nima srečnega konca, kot smo jih sicer vajeni v hollywoodskih filmih. A časi za medije, katerih raznolikost je eden od ogledalov zdrave demokratične družbe, niso rožnati. Pravzaprav niso ne črni ne beli, temveč sivi.


Več

Osvajanje in prisvajanje – 55. Jazz festival Ljubljana

12. julij 2014, Andrej Hočevar

Znotraj jazza na eni strani poslušamo godbe, ki v duhu nebrzdane kreativnosti dejansko prodirajo v nove prostore in jih s tem šele sploh ustvarjajo, medtem ko na drugi strani še vedno ostanejo tiste, ki mogoče resda ne prodirajo toliko v neznano, zato pa problematizirajo in vedno znova odločno osvajajo svoj lastni prostor. Tako bi lahko opisali zvočno zgodbo letošnjega Jazz festivala Ljubljana.


Več

Uredništvo

V Odzvenu od 21. 7. 1. do 31. 7. 2014: Matej Krajnc recenzira ploščo Beti Jurkovič, Borja Močnik pa ploščo domačega tvorca beatov Blaža. Žiga Pucelj recenzira solistični prvenec tolkalca Vida Drašlerja, Tomaž Gržeta pa nadaljuje s serijo recenzij iz festivala Seviqc Brežice.  Terens Štader se je pogovarjal z zasedbo Roger ‘n’ Out …

ZADNJE OBJAVE


Glasba dresdenskega dvora

Glasba dresdenskega dvora

24. 07. 2014, Tomaž Gržeta  |  Koncerti

Na festivalu Seviqc Brežice je nastopil italijanski ansambel Oberon Quartet. Naslov programa, Glasba dresdenskega dvora, nam sporoča, da gre za posvetna dela, nastala v enem izmed pomembnejših evropskih umetnostnih središč 18. stoletja.

Več
Natlačenka slogov

Natlačenka slogov

23. 07. 2014, Borja Močnik  |  Plošče

Blaž, tako mlad, pa že veteran povsem ohlapne lokalne scene s hip-hopom spajdašene elektronike, ki ga poznavalski kopači po podzemlju bolje poznajo po preteklem nadimku Dpek, je ravnokar postregel z malo ploščo b. Malo ploščo mnogih slogov. S preprostim naslovom, a prav nič preprostimi aranžmaji.

Več
Pester nabor umetnostne glasbe v tujini

Pester nabor umetnostne glasbe v tujini

20. 07. 2014, Maia Juvanc  |  Tuje

To poletje lahko na svetovni glasbeni sceni sledimo širokemu spektru glasbenih dogodkov s področja klasične in sodobne glasbe – od festivalskih koncertov, opernih uprizoritev, delavnic in konferenc do natečajev za sodobne skladatelje.

Več

1133 minut v živo z APZ-jem in Sebastjanom Vrhovnikom

1133 minut v živo z APZ-jem in Sebastjanom Vrhovnikom

19. 07. 2014, Urša Šivic  |  Plošče

Dvojna zgoščenka 1133 Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič, ki je izšla konec leta 2013, je uresničitev želje, da se objavi posnetke z zborovih »živih« nastopov. V letih 2010–2013, ko je zbor vodil Sebastjan Vrhovnik, se jih je v različnih arhivih nabralo precej.

Več
Mare nostrum – musica baltica et mediterranea

Mare nostrum – musica baltica et mediterranea

18. 07. 2014, Tomaž Gržeta  |  Koncerti

Na glasbo protestantskega severa je vplivala nova baročna italijanska glasba. In ravno to bogastvo prepletanja vplivov dveh kulturnih krogov v 16. in 17. stoletju so skozi glasbo poskušali pričarati člani Helsinki Baroque Orchestra. Zasedba se je slovenskim poslušalcem predstavila v dvorani graščine Štatemberg.

Več
Številni slovenski poletni festivali ponujajo klasično glasbeni repertoar

Številni slovenski poletni festivali ponujajo klasično glasbeni repertoar

18. 07. 2014, Maia Juvanc  |  Domače

Poleg osrednjega kulturnega dogodka, 62. Ljubljana festivala, ki vsako leto na ljubljanskih odrih gosti prepoznavne domače in tuje umetnike, se tako v prestolnici kot tudi drugod po Sloveniji odvijajo številni poletni festivali.

Več

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice