SPLETNA REVIJA O GLASBI

»Muziko sem vedno smatral kot nekakšno molitev.«

25. marec 2015, Viktor Škedelj Renčelj

Andrej Trobentar je poklicni slikar, a tudi – ali celo predvsem – ikona na slovenski glasbeni sceni. Z odločnimi koraki je zakoračil nanjo že v sedemdesetih s »superbendom« Sedem svetlobnih let, nato s Na lepem prijazni, lani pa izdal solo prvenec Dar.


Več

Že samo dejstvo, da sta se SAZAS in IPF končno znašla na istem bregu, je neizpodbiten dokaz, da je novi ZASP v osnovi zgrešen

23. marec 2015, Jernej Dirnbek

Situacija, ki jo je zasejal predlog novele Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP), je paradoksna. Predlagatelj v »iskreni« želji, da bi pomagal slovenskim glasbenim ustvarjalcem, tem še dodatno jemlje vpliv na upravljanje s svojo lastnino.


Več

Trade mark Elvis Jackson

23. marec 2015, Igor Bašin

Elvis Jackson ni treba posebej predstavljati. V dekadi in pol je kvartet utrdil svoj renome na domači sceni. Z rednim gostovanjem za mejami domovine že dolgo gradi in utrjuje svojo pot v svet. Ob poslušanju nove plošče Radio Unfriendly se zdi, da nov set komadov sodi v prvi vrsti na koncertni oder.


Več

Uredništvo

V Odzvenu 24. 3. 2015 do 31. 3. 2015: Mario Batelić recenzira drugo ploščo zasedbe Salonski, Maia Juvanc pa otvoritveni koncert Slovenskih glasbenih dnevov. S kantavtorjem Tadejem Vesenjakom se je pogovarjal Gregor Bauman. Žiga Valetič recenzira prvenec zasedbe Alice Blue, Urša Šivic ploščo zborovske glasbe skladatelja Andreja Makorja, Anže Zorman pa ploščo dvojca Milko Lazar in Zlatko Kaučič. Svoje drugo  Mnenje pripravlja Jernej Dirnbek iz zasedbe Mi2.

ZADNJE OBJAVE


Po tujih sledeh

Po tujih sledeh

27. 03. 2015, Žiga Valetič  |  Plošče

Mariborska skupina Alice Blue je izdala prvenec z naslovom Matter, na katerem se prepričljivo spogleduje s sodobno ameriško produkcijo pop-punka in rocka.

Več
Milko Lazar in Zlatko Kaučič: Gregorjevo – tihožitja slovenskih pokrajin

Milko Lazar in Zlatko Kaučič: Gregorjevo – tihožitja slovenskih pokrajin

25. 03. 2015, Tomaž Gržeta  |  Koncerti

Cikel koncertov Milka Lazarja in Matjaža Drevenška na Ljubljanskem gradu je otvoril duet Milka Lazarja z Zlatkom Kaučičem.

Več
Drugo je hrup – poslušati dvajseto stoletje

Drugo je hrup – poslušati dvajseto stoletje

24. 03. 2015, Maia Juvanc  |  Knjige

Obsežna glasbena monografija Drugo je hrup glasbenega kritika revij New Yorker in New York Timesa Alexa Rossa z nazornim večplastnim prerezom skozi glasbo dvajsetega stoletja razkriva vzpone in padce mnogovrstnih glasbenih slogov sodobne kulture.

Več

Knap'n'roll pod kozolcem

Knap'n'roll pod kozolcem

18. 03. 2015, Izak Košir  |  Plošče

Orleki letos praznujejo 25. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti je pri založbi Klopotec izšel njihov nov album z naslovom Orlek unterzug – live.

Več
Med javnim in zasebnim: Brandon LaBelle in Tao G. Vrhovec Sambolec

Med javnim in zasebnim: Brandon LaBelle in Tao G. Vrhovec Sambolec

18. 03. 2015, Andrej Tomažin  |  Koncerti

Kalifornijski teoretik in umetnik Brandon LaBelle ter slovenski zvočni ustvarjalec Tao G. Vrhovec Sambolec sta na letošnjem ciklu ZVO.ČI.TI (so.und.ing) DUO uprizorila teoretsko-umetniško delo Margins of Listening, kjer sta razprla vprašanja ontološkega statusa glasu znotraj zvočnega umetniškega procesa.

Več
Oblaki pa so umetni

Oblaki pa so umetni

17. 03. 2015, Matej Krajnc  |  Plošče

Tadej Vesenjak, prleški bard, med poslušalstvo pošilja novo ploščo.. Plošča nadaljuje in nadgrajuje smernice, ki jih je Vesenjak zastavil na prvencu, nova bera pa je obilna: 14 novih pesmi, od tega štiri predelave, ki v Vesenjakovi prleščini zaživijo kot povsem avtorske pesmi.

Več

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice