SPLETNA REVIJA O GLASBI

Bilo je nekoč na Ministrstvu za kulturo

27. julij 2015, Peter Baroš

Prvi prispevek pričenjam s predahom. V njem skušam preleteti misli o stvareh, ki so me v glavi obsedale zadnja leta. Zadnjih deset let, v katerih so se križale usode glasbenika, uradnika in vnetega obiskovalca koncertov mnogoterih žanrov.


Več

Sam svoj kralj

24. julij 2015, Igor Bašin

Čeprav je Jacuzzy Krall že dolgo nekje blizu nas, je šele lani oktobra objavil prvenec. Bivši frontman Los Ventilos, studijski tehnik in producent o svojem dolgoletnem delovanju na domači glasbeni sceni.


Več

33. Festival Radovljica

19. julij 2015, Tania Benedik

Že triintridesetič se bodo v Radovljiški graščini, Cerkvi sv. Petra in v Cerkvi Marijinega oznanjenja v Velesovem vrstili koncerti stare glasbe, ki ga organizira Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica.


Več

Uredništvo

Odzven od 14. 7. do 23. 7. 2015: Žiga Pucelj pa prebira novo edicijo kompilacije elektronske glasbe Stiropor, Tomaž Gržeta recenzira ploščo Spring Fantasy Caleba Harrisa, Jeremyja Reynoldsa in Gala Faganela, Maia Juvanc pa Krzystofa Pendereckija na Festivalu Ljubljana,. Žiga Jenko pa se pogovarja s Samom Kutinom, Igor Bašin pa z Jacuzzy Krallom. Matej krajnc pa recenzira novo ploščo Xenie Jus. Svoje četrto Mnenje pripravlja Rocc, umetniški vodja ljubljanske opere.
.

ZADNJE OBJAVE


Piranski zaliv in njegove meje v glasbi

Piranski zaliv in njegove meje v glasbi

28. 07. 2015, Izak Košir  |  Plošče

Zgodba o slovensko-hrvaškem glasbenem kolektivu Helika se je začela pisati, ko se je glavni avtor, kitarist in vokalist Dario Jazbec Hrvatin, iz Zagreba preselil v Maribor. Njegov prvenec Djeca kiše je bil spreminjajoča se tvorba, ki je svojo pravo obliko iskala kar nekaj časa.

Več
19. mednarodno srečanje saksofonistov v Sloveniji

19. mednarodno srečanje saksofonistov v Sloveniji

26. 07. 2015, Tomaž Gržeta  |  Koncerti

Srečanja saksofonistov v obliki festivala saksofonske glasbe in mojstrskega tečaja potekajo pod okriljem Kulturnega doma Nova Gorica in v sodelovanju z Glasbeno šolo Nova Gorica že devetnajst let

Več
»Vi, častilci zlatnikov, vi niste moji ljudje!«

»Vi, častilci zlatnikov, vi niste moji ljudje!«

22. 07. 2015, Matej Krajnc  |  Plošče

Sedemnajst pesmi na novem albumu Ksenije Jus in Blaža Grma njuno sodelovanje in avtorsko zgodbo Ksenije Jus (in Blaža Grma) popelje v interpretacijo drugih. Vendar ne gre za tribute to, kajti album nosi podobi obeh ustvarjalcev.

Več

Ni placa za kulturo

Ni placa za kulturo

21. 07. 2015, Izak Košir  |  Domače

Peticije so ponavadi zadnji izhod v sili. Ko res ne gre več drugače in se začne odvijati črni scenarij. V kulturi je tega vedno več. Občine, država in ministrstva krčijo sredstva, kratko pa tako ali drugače vedno potegnejo umetniki. Ena od tovrstnih žalostnih zgodb se te dni odvija v Metliki, kjer že več let obratuje KUD Plac.

Več
Pomladne fantazije

Pomladne fantazije

20. 07. 2015, Tomaž Gržeta  |  Plošče

Za site »železnega repertoarja« ter za žejne kakršne koli kvalitetne glasbe je plošča Spring Fantasy prava osvežitev. Na njej trio Jeremy Reynolds, Caleb Harris in Gal Faganel izvaja glasbo Rote, Muczynskega, Frülinga in Merkuja.

Več
Paradoks Penderecki

Paradoks Penderecki

18. 07. 2015, Maia Juvanc  |  Koncerti

Skladatelj Krzysztof Penderecki je svet umetniške glasbe najprej zaznamoval s svojo modernistično skladateljsko ustvarjalnostjo in se nato slogovno usmeril v tradicijo. V »popularnejšem, bolj všečnem« in širši publiki verjetno razumljivejšem skladateljevem obdobju pa je nastal Poljski rekviem.

Več

E-NOVICE

Naročite se na elektronske novice in bodite obveščeni o naših in drugih aktivnostih!

Odjavi e-novice