24.01.2011

»Dialog« Luke Juharta

Akordeonist Luka Juhart predstavlja novo ploščo s skladbami najvidnejših tujih in domačih sodobnih skladateljev, kot so Vinko Globokar, Viktor Heyn in Bojana Šaljić Podešva.

Primož Trdan

Luka Juhart

V sredo, 26. januarja, bo imel v Klubu Cankarjevega doma akordeonist Luka Juhart koncert, na katerem bo predstavil novo ploščo, »dialog«, ki je nedavno izšla v koprodukciji založbe l'innomable in zavoda Sploh. Skladbe s koncertnega sporeda so napisane posebej zanj ali pa jih je osebno zaznamoval oziroma preoblikoval.

Prvi del koncerta bo namenjen delom treh mladih slovenskih skladateljev, ki so nastala na pobudo Luke Juharta in jih je v zadnjem času že večkrat izvajal, to je skladbam Deep Petre Strahovnik, Meditacija o bližini Bojane Šaljić Podešva in One Man Band Mateja Bonina. Drugo polovico si je Juhart zamislil kot sklenjeno dramaturško celoto treh skladb, Accordice Uroša Rojka in dveh del, ki jim je na tak ali drugačen način vtisnil svoj pečat. Prvo različico skladbe Quêtsch Volkerja Heyna, ki je veljala za neizvedljivo, je Juhart v času študija na nekaterih mestih spremenil in dopolnil z drugimi različicami ter nato skladbo zaigral Volkerju, ki jo je z veseljem avtoriziral. Dialog o zraku Vinka Globokarja je svojčas veljal za domala neizvedljivega, Juhart pa ga je z veliko truda naštudiral in odtlej delo tudi redno izvaja. Še več, Globokarjev Dialog je vsej svoji nenavadnosti navkljub postal še posebej priljubljen in učinkovit del Juhartovih koncertov ter pravi prikaz njegovih interpretativnih sposobnosti, ki mu omogočajo, da se na posebej temeljit način približa skladateljevi ideji.

Kot pravi Juhart, se pristopi sodobnih skladateljev k pisanju novih del za harmoniko razlikujejo. »Najprej je seveda pomemben osebni impulz interpreta, ki delo naroči, se s komponistom o njem pogovarja in tako naprej, nakar različni avtorji v skladbah najdejo različne asociacije in polja, kjer nadaljujejo raziskovanje instrumenta. Eni se posvečajo predvsem šumom in specifičnim efektom glasbila, drugi poskušajo preoblikovati, ovreči ali kakorkoli vključiti različne stereotipe o harmoniki, nekateri imajo že izoblikovano vizijo o skladbi, ki jo potem prilagodijo instrumentu.«

Plošča, ki jo bo Luka Juhart predstavil na koncertu, je le še »kronski dosežek« glasbenika, ki je v zadnjih letih nanizal vrsto koncertnih uspehov. Med tujimi lahko omenimo serijo portretnih koncertov skladatelja Adriana Sieberja ali lanski nastop v delu Radiografija nekega romana Vinka Globokarja na znamenitih Glasbenih dnevih v Donaueschingenu. Med nastopi v Sloveniji izstopa koncert z Urošem Rojkom v nabito polni Osterčevi dvorani Slovenske filharmonije jeseni 2008 in niz nastopov v organizaciji zavoda Sploh: v ciklu CON-FINE APERTO, dogodku POZABLJENO-PREZRTO v ljubljanski Stari elektrarni, na festivalu Earzoom inštituta IRZU. Kot sam pravi, ne vidi potrebe po razlikovanju »scen« in ločevanju dogodkov po »elitnih« ali »obrobnih« prizoriščih: »Počutim se kot neke vrste kreativni vmesni člen med skladateljem in poslušalcem. V glasbo, za katero menim, da se jo splača izvajati in si zasluži pozornost, vložim vso potrebno energijo in čas ter se prilagodim ustvarjalcem in njihovim željam. Če te želje vključujejo improviziranje, elektroniko, teatralne elemente ali vokalne efekte, se z veseljem lotim tudi takšnih izzivov, ne glede na oder, koncertni cikel, dogodek ali publiko.«