18.09.2018

Parada rogizma

Festival Maribor bo letos med 20. in 28. septembrom gostil Nicolasa Altstaedta. V ospredju je pet koncertov in program za otroke.

Jaša Lorenčič

Iz tiskovne konference Festivala Maribor.
Foto: Jaša Lorenčič

Moč glasbe. Strast srca. Takšen je slogan letošnjega Festivala Maribor, ki bo potekal med 20. in 28. septembrom. Lahko bi ga, z besedami dirigenta Simona Krečiča, naslovili tudi kot parado rogizma ali pa se, kot so to storili organizatorji, zatekli k W. G. F. Heglu in njegovi misli, da v svetu nismo dosegli ničesar brez strasti. Te Festivalu Maribor gotovo ne manjka. 

»Stopamo na drugačno pot, sicer pod istim imenom in s podobnimi slogovnimi usmeritvami, a je festival zaradi manjšega proračuna žal skrčen. Žal mu ministrstvo ni namenilo sredstev, kar se pozna,« je na novinarski konferenci opozorila Barbara Švrljuga Hergovich, programska voditeljica Koncertne poslovalnice Narodnega doma in Festivala Maribor. »Lahko bi se odločili za večja imena, ki bi imela instantni PR učinek, ampak to ni v našem interesu. Pomembni so ohranjanje kvalitete, rast in razvoj.« 

Letošnjemu festivalu, ki obstaja pod imenom Festival Maribor točno eno desetletje, čeprav z daljšo tradicijo, ki sega v leto 1964, bo podobo in zven določil Nicolas Altstaedt. »V Mariboru sem že bil, zato se zelo veselim, da bom spet delil glasbo z radoživimi ljudmi,« je v videoposnetku mariborsko javnost nagovoril nemško-francoski violončelist. 

Pet koncertov

Program so po besedah Barbare Švrljuga Hergovich letos zasnovali širše, in sicer bodo v osrednjem sklopu v Dvorani Union (festival bo potekal še v Narodnem domu, Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja in Vetrinjskem dvoru) ponudili pet koncertov. Otvoritveni bo Uglasbena strast (20. september), kjer bo Altstaedt kot dirigent in violončelist s Haydnovo filharmonijo predstavil Koncert za violončelo in orkester v e-molu Edwarda Elgarja ter Haydnovo 92. in 100. simfonijo. Drugi koncert bo Jupitrova strela (22. september), na katerem bo enaka zasedba predstavila Koncert za violončelo in orkester v a-molu, op. 129 Roberta Schumanna, Haydnovo Simfonijo št. 101 v D-duru ter Mozartovo Simfonijo št. 41 v C-duru

Sledil bo koncert Moč srca (23. september), na katerem bosta nastopila Altstaedt ter pianist in dirigent Alexander Lonquich. »To bo poseben koncert. Igrala bova vse Beethovnove sonate za violončelo in klavir. Redko se zgodi, da se avtorju sledi od opusa ena do pet,« je sporočil Altstaedt. Četrti nastop bo zaznamovala La Passione (24. september), dirigent pa bo prav Lonquich, ki bo vodil Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije z gosti. Predstavili nam bodo Haydnovo Simfonijo št. 49 v f-molu, Dvořakovo Serenado za godala v E-duru, op. 22, Mozartov Adagio in fugo v c-molu za godala, KV.546 ter Koncert za klavir in orkester št. 9 v Es-duru, KV.271. »Koncerti bodo zaznamovani s čistostjo, pristop pa je izjemno oseben in zanimiv. Zagotovo ne moremo v naprej predvideti, kakšno doživetje nas čaka,« je zagotovila programska voditeljica. 

Pet rogov po dvajsetih letih

Poseben, jubilejni dogodek bo zaključni koncert pod naslovom Moč narave, moč glasbe (28. september). Po dvajsetih letih se bodo namreč z repertoarjem Roberta Schumanna predstavili štirje rogisti: David Kutas, Laszlo Seeman, Mahir Kalmik in Boštjan Lipovšek. »Spored je posvečen štirim rogom iz nemško-avstrijskega območja. Združili se bodo štirje rogisti in imeli bomo res eno parado 'rogizma'. Redno vključujemo slovenske skladbe, a ker smo izpostavili rog, smo se temu letos odpovedali. Kljub temu koncert zaradi tega ne bo nič osiromašen. Pričakujemo zelo specialno glasbeno poslastico,« je napovedal Simon Krečič. O samem festivalu je še dodal: »Večino časa sem preživel v Ljubljani, a ko se je govorilo o Festivalu Maribor, so si kolegi organizirali službo tako, da bi v Mariboru preživeli kak teden – že zaradi atmosfere, ki je dal zagon za celo sezono naprej. Kriza nas je naučila, da si lahko več privoščimo, če sodelujemo.« 

Barbara Švrljuga Hergovich je izpostavila, da so ob tujih zvezdniških imenih jedro ustvarjanja priznani domači glasbeniki, zato letos nadaljujejo sodelovanje s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, prav tako sodelujejo s Konservatorijem za glasbo in balet Maribor ter Zavodom MARS Maribor. Poseben segment festivala pa je Festival Maribor med otroki, ki se je že predstavil z Zvočnim vrtom v zasnovi Petra Kusa ter prav tako njegovo Zvočno kuhno, in sicer v sklopu celodnevne sobotne Glasbene tržnice.

Celoten program festivala si oglejte TUKAJ.