20.05.2019

Pester in doživet kalup sprememb

Festival Lent brez Glavnega odra na Dravi, ki se vrača na Trg Leona Štuklja. Odpira Dubioza kolektiv, prebija Umek. Na JazzLentu bo nastopil ameriški princ soula, Jose James.

Jaša Lorenčič

Novinarska konferenca Festivala Lent
Foto: © Narodni dom Maribor

»Če po čem, je Festival Lent znan po spremembah,« je Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor, povedal ob predstavitvi programa Festivala Lent 2019. Enaindvajseta izvedba festivala, ki bo letos potekal med 20. in 29. junijem, prinaša nove spremembe prizorišč. Na Dravi Glavnega odra letos ne bo, seli se namreč nazaj na Trg Leona Štuklja. Na plavajočem odru, ki ga je lani mariborska občina kupila in nato postavila brez dovoljenja, se nam obeta združitev Večerovega in Jurčkovega odra, vendar je zadeva zaenkrat še v fazi pridobivanja dovoljenja. »Znani smo po tem, da se v te spremembe ukalupimo in skušamo delati najboljše,« je izpostavil Rukavina. 

Festival Lent se začenja v četrtek, 20. junija, ko bo na Trgu Leona Štuklja nastopila bosanska atrakcija Dubioza kolektiv, ki je edinkrat doslej nastopila leta 2007 na Večerovem odru. »Zvezdniški sijaj na JazzLent prinaša Jose James (29. junij), ameriški princ soula, za njegov nastop se pulijo vsi jazzovski festivali sveta,« je poudaril Rukavina. »V mesto se trudimo pripeljati mnogoplastno prepletanje kulture, umetnosti, glasbe, gledališča, kulinarike in druženja. Bistveno pa je, da želimo pripeljati kulturo iz zaprtih dvoran na prosto, da jo vidijo tudi tisti, ki je drugače morda ne bi.«

Zaveda se, da Drava daje ton festivalu. »Reka je naredila ta festival. Naša velika želja je, da na Dravi združimo Večerov in Jurčkov oder. Upamo, da nam bo to uspelo, zaenkrat kaže, da bi nam moralo; če nam ne bo, se bomo morali znajti drugače. Srčno pa upam, da do tega ne bo prišlo.« Na lokaciji nekdanjega Večerovega in lanskega Jurčkovega odra (ob stari trti) je predviden niz uličnih koncertov Pozor! Muzika na cesti!, sicer pa bo letos manj gostinske ponudbe na osrednjem lentovskem sprehajališču. »Želimo vzpostaviti promenado. Novost je, da naj bi ob Dravi ne bilo stojnic, naredili smo pa nekaj gostinskih točk. Spremembe bodo vidne, ne bodo pa na noben način posegale v prostor.« Ob Dravi bo ostal Sladolent. 

Bombino, Jazz podij, Vita Mavrič

Izmed dogajanja v teh desetih dneh je Rukavina kot vrhunce poleg Jamesa izpostavil nigerijskega kitarista Bombina (26. junij), ki se na JazzLent vrača po štirih letih, v katerih si je prislužil tako kritiške slavospeve kot nominacijo za grammyja. Festival ponuja tudi tri Jazz podije, na katerih bodo nastopili Taman (23. junij, Sodni stolp), makedonski Foltin (24. junij) in domači Jimmy Barka Experience (25. junij). JazzLent, ki si deli Oder Nove KBM Minoriti s prvimi tremi večeri komedije (stand up večeri bodo vsak večer v Vetrinjskem dvoru), bo odprl indijski spoj jazza in rocka zasedbe The Boddhisattwa Trio (24. junij), tradicionalni oder pa bo med drugim ponudil še nemškega jazzovskega pianista Joachima Kühna, ki bo sodeloval z velikanom arabske lutnje Rabihom Abou-Khalilom (27. junij). Koncerti na JazzLentu se začenjajo ob 22. uri.

V Sodnem stolpu, kjer je tradicionalno dober in občasno izjemen obisk, bodo med drugim nastopili Dejan Pečenko Quarter (21. junij), ki se bo poklonil Herbieju Hancocku, prekmurska etno zasedba Êdna (26. junij) in prekaljena šansonjerka Vita Mavrič (28. junij). 

Na Glavnem odru na Trgu Leona Štuklja se je programska ekipa odločila za mešanico: po Dubiozi kolektivu v okviru Piše se leta bo tretjič nastopil Parni valjak (21. junij), prav tako tretjič Gibonni (27. junij) ter že šestič Damir Urban (26. junij). Na velikem odru bo Janez Dovč povezal Sounds of Slovenia (23. junij), že trinajstič bo na festivalu nastopil Magnifico (24. junij). Znova se bo tudi predstavil Edward Clug s plesno predstavo Hora. Največja programska noviteta bo poosebljena v Umku (27. junij), ko bo Festival Lent zavil v elektronske vode tudi na (naj)večji sceni. Od leta 2006 to sicer že utečeno ponuja Mladinin oder, ki se bo letos preselil iz Jazz kluba Satchmo na Mali oder Narodnega doma. Mlada ekipa začenja 20. junija s Tooth in the Sky, razpis pa je skozi izbor navrgel vse od zasedbe Nikki Louder (21. junij), Nitza & Lare (22. junij) in Liamare (23. junij) do že uveljavljenega elektronskega paketa RH202 v živo (28. junij). 

Večerov in Jurčkov oder skupaj

Združena Večerov in Jurčkov oder bosta ponudila dvojni program s koncertom ob 20. uri (Jurčkov) in ob 21.30 (Večerov). Tridesetletnico bodo obhajali Orleki (22. junij), domači rock paket bodo sestavili Daniel Vezoja in Elvis Jackson (23. junij), Bo! (24. junij), Strojmachine (28. junij) in lokalni grizliji Happy Ol' McWeasel (29. junij). Festival bo imel vsaj dva uradna »after partyja«, in sicer v klubu Wetrinsky (vse dni razen 24. junija) in na Minoritih, kjer bodo izbrani didžeji vrteli muziko od 25. junija.

Dnevno dogajanja prinašata Art Kamp v mestnem parku z Odrom Triglav ter Pozor! Muzika na cesti!, ki prevzema ulično štafeto iz rok Ane Desetnice, katere letos zaradi manjšega finančnega priliva ne bo. Ulični koncerti bodo na Grajskem trgu (ob 11. uri) ter ob Fontani na Lentu (ob 20. uri). Na Odru Triglav v parku bodo dopoldan plesni nastopi, na večernih koncertih (ob 19.30) pa bo med drugim nastopil kitarist Samo Šalamon (23. junij), slišali pa bomo tudi klasične šlagerje s Simpaticom & Aleksandro Ilijevski (25. junij). 

»Folkart, iz katerega se je vse začelo, bo letos pripeljal skupini iz otoka Guam ter iz Mehike,« je še naštel Rukavina. »Končno smo uspeli prebiti 'kitajski zid', prihaja Beijing Dance Academy iz Pekinga, predstavil pa se bo tudi eksotični ansambel Aytugan iz Baškirije.«

Lenta znova 25 evrov

Lenta bo znova stala 25 evrov (15 evrov za študente), dodatne vstopnice bodo na voljo za pet koncertov na Glavnem in pet koncertov na JazzLentu. »Število plačljivih prireditev je enako kot lani. Kdor bo imel lento, bo imel na vse prireditve 40-odstotni popust,« je pojasnil Rukavina. »Glede na kratek čas smo prišli do organizacijske in vsebinske rešitve,« je ob predstavitvi programa na kratko povedal mariborski župan Aleksander Saša Arsenovič. »Lent je ena največ vrednih, in finančno in srčno, blagovnih znamk mesta.« Proračun Festivala Lent je 1,075.000 evrov, od tega Mestna občina Maribor prispeva 454.000 evrov, Ministrstvo za kulturo 44.000, preostalo pa prihaja iz sponzorskih vrst, vstopnine in prispevkov gostincev.