04.01.2021

Portret nove glasbene generacije: Alenka Bogataj

Alenka Bogataj je slovenska flavtistka, ki letos zaključuje magistrski študij na Hochschule für Musik und Theater v Münchnu. V 2020 je postala akademistka Bavarske Orkestrske akademije. Orkestrsko prakso bo opravljala pri Münchenskih Simfonikih in v Regensburgški Filharmoniji. V duetu s priznanim italijanskim pianistom Danilom Mascettijem se v maju odpravlja na turnejo po Italiji kjer bosta umetnika med drugim nastopila tudi na festivalu Arte Solidale.

Tanja Benedik

Portret nove glasbene generacije: Alenka Bogataj
Foto: IN-TV

Svoje glasbeno pot je Alenka Bogataj pričela na Glasbeni šoli v Žalcu in nadaljevala na umetniškem oddelku 1. gimnazije v Celju, pod mentorstvom profesorjev Nine Fajfar Baša, Matjaža Debeljaka in Mateja Zupana. Pred dvema letoma je z odliko diplomirala na priznani akademiji za glasbo Royal College of Music v Londonu, kjer je bila v času študija štipendistka šole, prav tako pa so jo podprli s strani PidemFoundation in Elizabeth Marry Morgan Award.

Na različnih tekmovanjih doma in v tujini posega po najvišjih nagradah. Prejela je tudi nagrado za odličnost Barbare Celjske, ki jo podeljuje Rotary Klub Barbare Celjske. Večkrat je igrala na slovenskem veleposlaništvu v Londonu in na konzulatu v Münchnu. Kot solistka je lani nastopila z orkestrom Arte Solidale v Italiji. Njena največja strast je igranje v orkestrih. Redno sodeluje s svetovno priznanimi dirigenti kot so Haitik, Ashkenazy, Jurowski, Brabbinss. V sezoni 2017/18 je opravljala orkestrsko prakso z orkestrom Angleške Nacionalne Opere (ENO).

S pianistom Danilom Mascettijem redno koncertira po Angliji, Nemčiji in Italiji. Lansko leto pa sta nastopila tudi na sprejemu pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju.

V času študija v Londonu je bila povabljena v “vsesvetovni orkester” The Earth Orchestra.

Alenka Bogataj o projektu Together is Beautiful: »Prvič v zgodovini je bil oblikovan “The Earth Orchestra”-  “vsesvetovni orkester ”-  orkester v katerega je bilo vključenih 197 glasbenikov iz 197. držav. Počaščena sem, da sem  njem lahko predstavljala Slovenijo. Zelo občudujem organizatorje, ki so se lotili tako navdihujočega in organizacijsko zahtevnega projekta. Realizacija takega projekta, sploh v trenutnih razmerah, zahteva ogromno energije in usklajevanj. Izvedeno skladbo “Together is Beautiful” -  “Skupaj je lepo” je napisal z BAFTA nagrajeni skladatelj George Fenton. K sodelovanju so me povabili pred tremi leti, ko sem še živela v Londonu. Povabilo sem dobila na podlagi dobrega predhodnega sodelovanja s profesionalnimi orkestri. Priporočil me je dirigent, s katerim sem nekaj mesecev prej delala na povsem drugem projektu. Že od vsega začetka je bil ta orkester nekaj posebnega, saj v njem nisem predstavljala samo svojega instrumenta – flavte, temveč sem bila tudi predstavnica moje ljube Slovenije. V začetku si, moram priznati, nisem ravno predstavljala, kako bo projekt sploh mogoče izvesti, sčasoma pa sem ugotovila, da je vse izjemno dobro organizirano in da ne bo večjih težav.

Samo ustvarjanje skladbe je potekalo drugače kot običajna snemanja v studiu z orkestrom. V maju 2019 je del orkestra posnel podlago za celotno skladbo v slovitih Abbey Road studiih, v katerih je bila posneta glasbo za filme:  Gospodar Prstanov, Harry Potter, Skyfall, Vojna zvezd ... V njih so snemali tudi svetovno znani izvajalci The Beatles, Adele, Lady Gaga, Ed Sheeran in mnogi drugi... 

Drugi korak je bil, da je vsak posameznik z orkestrsko podlago v ušesih posnel še svoj part. Nekateri smo snemali v Londonu, drugi so poslali posnetke iz studiev svojih držav. Ker je bil celoten namen projekta združiti čim več različnih kultur, v orkestru niso sodelovali samo klasični glasbeniki, temveč tudi glasbeniki, ki so igrali na tradicionalna glasbila iz vseh koncev sveta. Na koncu so ustvarjalci vse skupaj združili in ustvarili skladbo ”Together is Beautiful”- Skupaj je lepo.

Vsak glasbenik je posnel tudi kratek video, v katerem je na kratko predstavil sebe in svojo državo. Ti posnetki bodo predvajani v dokumentarcu,  ki se pripravlja, vendar zaradi trenutne koronakrize žal še ni izšel.

Skladba “Skupaj je lepo” je dokaz, da glasba lahko premaga vse kulturne, rasne, jezikovne razlike, premaga vsako razdaljo in pride do srca vsakemu, ki ji to dopusti. In ravno to je tisto, kar v tem trenutku najbolj potrebujemo; da stopimo skupaj.«

Trailer: