29.09.2016

Portret nove glasbene generacije: Jaka Škapin

Jaka Škapin, študent jazz petja in dirigiranja na London Centre of Contemporary Music se je pred kratkim vrnil iz poletne Evropske turneje Tenso Europe Chamber Choir.

Tanja Benedik

Jaka Škapin

Turneja je tudi letos potekala pod okriljem Tensa, Evropskega združenja za profesionalne komorne zborein je pod vodstvom slovitega Paula Hillierja sledila dvo tedenski poletni šoli v Berlinu, ki jo je vodil Kaspars Putniņš, dirigent Latvijskega radijskega zbora. 
Jaka je svojo profesionalno glasbeno pot začel kot dirigent Vokalne Skupine Chillax, mešanega mladinskega pevskega sestava, ki je začel delovati leta 2012. V zanimivih priredbah vokalno-instrumentalnih priredbah so prepevali popularno glasbo iz vsega sveta, kar je privedlo do sodelovanj z Nino Pušlar, Zlatkom in Tonetom Kregarjem (Mi2) ter koncertov na mnogih večjih slovenskih koncertnih odrih.
Po končani srednji šoli je naslednji korak predstavljala selitev v London, ki mu je omogočila študij na London Centre of Contemporary Music, ki se posveča široki paleti žanrov ki izhajajo iz ameriške jazz tradicije. Tam se je pridružil tudi London Contemporary Voices in London Philharmonic Choir in tako nadaljeval svoje izobraževanje v klasični in popularni smeri. V zadnjih dveh letih je ob izvedbi velikih del sodeloval z London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Philharmonia, BBC Concert Orchestra, Orchestra of the Age of Enlightment pod taktirko mnogih priznanih dirigentov, med drugim Jurowski, Zukerman, Petrenko, Netopil, Elder. Kot zborovodja je sodeloval pri mnogih studijskih projektih in nazadnje tudi ob otvoritvi novega Tate Moderna.
V prihodnje si zagotovo želi nadaljevati svoje široko glasbeno udejstvovanje kot zborovski pevec, dirigent, aranžer in vokalist ter nadgrajevati svoje znanje preko projektov podobnem Tenso Europe Chamber Choir, ki so odlična odskočna deska za nadaljnje udejstvovanje v profesionalnih vokalnih komornih sestavih in bi jih priporočil vsem mladim pevcem, ki začenjajo svojo kariero na tem področju.

Takole pravi: “Vedno so me v glasbenem smislu zanimali različni žanri in načini izražanja, ki se po mnenju nekaterih med sabo nasprotujejo, a zdi se mi da je je raznoliko udejstvovanje potrebno za pridobitev širokega razumevanja kaj glasba zate sploh pomeni. Osebno vedno iščem projekt, ki nagovarja k družbenim spremembam in ima močno čustveno noto in sproročilo. Pogosto se nagibam k interdisciplinarnem ustvarjanju, ki mi omogoča, da v običajnem dnevu iz jam sessiona skočim na klasično zborovsko vajo ali koncert. To želim nadaljevati tudi v prihodnosti in se poleg dosedanjega dela dodatno posvetiti tudi učenju otrok in mladostnikov, kompoziciji za zbor in izobraževanju v smeri glasbene terapije.”

Če si želite izvedeti še več o Jaki in njegovih interesih, lahko obiščete spodnje povezave:
Vokalna Skupina Chillax
Jaka Škapin 
Tenso Europe Chamber Choir
London Philharmonic Choir