19.06.2019

Raga Slovenija in cikel Starodavni zvoki Indije

Kulturno in umetniško društvo Raga Slovenija v soboto, 22. junija, v Mini teatru v Ljubljani organizira koncert zasedbe Aradhana, ki je že četrti iz koncertnega cikla Starodavni zvoki Indije.

Press info

Raga Slovenija

Kulturno in umetniško društvo Raga Slovenija je etnomuzikološko društvo, ki prinaša indijsko klasično glasbo v Slovenijo, in sicer v tesni povezavi z indijsko kulturo. Idejni vodji društva Ivana Kočevar in Rohan Dasgupta, želita delček te ogromne glasbene tradicije prinesti tudi k nam. Skozi organizacijo koncertov in izobraževalnimi programi za otroke in mladino društvo slovenski publiki predstavlja indijsko klasično glasbo. Pri svojih projektih sodeluje z oddelkom za muzikologijo Filozofske faklutete v Ljubljani, Mestno občino Ljubljana, Veleposlaništvom Indije v Ljubljani in Slovenskim etnografskim muzejem.

»Raga« pomeni melodično obliko indijske klasične glasbe, ki skuša v poslušalcu vzbuditi določeno razpoloženje. Glede na različna razpoloženja se rage delijo še glede na čas dneva v katerem se jih igra: na jutranje, večerne, ipd. Ragi se pridruži še za indijsko klasično glasbo značilen cikličen ritem imenovan »tala«, ki  predstavlja okvir za melodično improvizacijo. Glasbeno potovanje, v katerem poslušamo počasno razvijanje rage, lahko traja tudi uro ali več: od začetnega nizanja tonov v globoko meditativnem igranju do rimnično razgibanega hitrega tempa na koncu.

Cikel koncertov Starodavni zvoki Indije je do sedaj gostil tri koncerte na različnih prizoriščih v Ljubljani, na katerih so se zvrstili domači in tuji glasbeniki. Na četrtem koncertu Aradhana, ki bo 22. junija v Mini teatru, bosta nastopila priznana in večkrat nagrajena indijska glasbenika na sitarju Rohan Dasgupta in Bhaskar Das ob spremljavi tablista Sanjaya Kansa Banika.