06.02.2019

Slovenski kulturni praznik tudi v MGLC in Švicariji

Ne bo umanjkalo niti glasbene umetnosti.

Press info

MGLC in Švicarija
Foto: Nejc Ketiš

Za slovenski kulturni praznik so v Mednarodnem grafičnem likovnem centru pripravili bogat program za družine, vodstva po razstavah, plesno in ustvarjalne delavnice, kamišibaj gledališče, diskusijo, odprli ateljeje umetnikov rezidentov Švicarije, praznični dan pa bodo zaključili z jazz koncertom.  

Ob koncu dneva odprtih vrat Švicarije, tj. od 18h dalje, bo nastopila domača jazzovska zasedba, ki jo od leta 2010 lahko v nespremenjeni postavi redno spremljamo na domačih in mednarodnih odrih. Rok Zalokar Trio, ki ga sestavljajo Jože Cesar (bobni), Dejan Hudoklin (bas) in Rok Zalokar (klavir), je v osmih letih delovanja izoblikoval svojstveno izrazno govorico, v kateri se spajajo različni glasbeni žanri, od klasično jazzovskih prvin, rockerskih prijemov do sintetičnih elektronskih zvočnih elementov.

Potrebno je opozoriti, da bo med 16. in 18. uro na Švicariji potekala tudi diskusija Sodobna umetnost v sodobnih množičnih medijih (sodelujejo: Maja Kač, MMC RTV Slovenija; Iza Pevec, Radio Ars; Matjaž Zorec, Radio Študent). Namreč: v minulih letih se je globalna medijska krajina močno spremenila, čemur so botrovale tako tehnološke spremembe kot splošne družbene danosti. Zahteva po lahkotnih in nepolemičnih vsebinah iz osrednjih množičnih medijev vse bolj izrinja poglobljene analize družbenih pojavov in kritično misel. V tem kontekstu je vse manj prostora za refleksijo umetniških praks. V slovenski medijski krajini so številni mediji zadržali močne kulturne sekcije, ki kljubujejo imperativu po spektakularnem in všečnem poročanju. Na pogovoru z uredniki nekaterih domačih osrednjih medijskih hiš, ki načrtno pokrivajo dogajanje v kulturi in umetnosti, bodo spregovorili o pogledih na dogajanje, o uredniških politikah in zgledih od drugod.

Dodati je potrebno še, da bo med 10. uro dopoldan in 18. uro zvečer v ataljeju N8 na ogled tudi Oddcher's Eco Trip. Gre za glasbeni video češke umetnice Marie Lukačove, ki je nastal leta 2018 v sklopu rezidenčnega programa v Švicariji.