21.12.2017

Udarno slovo Aritmije

V petek, 22. decembra ob 20h, vabljeni v studio 1 TV Slovenije, kjer bo nastopila 15-članska postava razširjene Noctiferie z akustičnim projektom "Transnatura".

SIGIC

Aritmični koncert: Noctiferia

Po dvanajstih plodnih letih se s TV ekranov žal poslavlja glasbena oddaja Aritmija, ki je tedensko preverjala vitalnost slovenske glasbene scene. Naj spomnimo, da so oddajo ustvarjali: urednica in scenaristka Maja Pavlin, voditelja Katarina Čas in Miha Šalehar ter glasbenimi novinarji in publicisti kot so Luka Zagoričnik, Gregor Bauman, Toni Cahunek, Igor Pavkovič, Lucija Golčer, Miroslav Akrapovič, Robert Šercer, Klavdija Kopina, Sandi Sadar Šoba, Terens Štader, Jure Longyka ter snemalca Saša Grmek in Klemen Grmek.

Poleg redne tedenske oddaje, je ekipa pripravljala tudi Aritmične koncerte, odprte za javnost ter tako v zadnjih letih posnela preko 50 izbranih domačih zasedb, ki krojijo pestrost glasbenega prostora od rocka, popa, punka in metala, preko elektronike do folka, jazza, bluesa in ostale akustike. Z akustičnim in večžanrskim koncertom Noctiferia se bo oddaja tudi zaključila.

Vabljeni torej v petek 22. decembra ob 20ih v studio 1 na TV SLO. Shod obiskovalcev koncerta/oddaje je 19:45 na recepciji TV SLO!

Naj spomnimo, da je Transnatura akustičen podvig Noctiferie, ki z glasbenim raziskovanjem in ustvarjalnostjo dokazuje kako razgibana in kompleksna je lahko metalska glasba. Ob svoji 20-letnici so na povabilo Jureta Longyke v oddaji Izštekani so zapriseženi metalci zagrizli v akustičen izziv ter se podali v slikanje mračne atmosfere v pestri paleti žanrov. Izbrane pesmi zadnjih treh albumov so preoblekli v gypsy, swing, etno in balkan, osnovno zasedbo pa razširili v pisano 15-člansko postavo s pihalci, trobilci, godalci, tolkalci in vokalistko.

Korenine razvpitega slovenskega metal benda segajo v leto 1997, ko je Noctiferia v samozaložbi izdala prvo ploščo Baptism at Savica Fall in z njo začela gibanje black metal v Sloveniji. Drugi album Per Aspera, ki je leta 2003 izšel pri ameriški založbi, je prinesel Noctiferii pa mednarodno prepoznavnost. Po eksperimentalni Slovenski morbidi (2006) in albumih Death Culture (2009) ter Pax (2014) skupino danes uvrščajo v industrial metal. Na svoji poti je skupina prepotovala dobršen del Evrope, nastopala je na številnih festivalih in samostojnih koncertih ter sodelovala in delila oder z velikimi imeni svetovnega metala, kot so Enslaved, Mayhem, Cannibal Corpse, Cradle of Filth, Dimmu Borgir, Samael, In Flames, Hypocrisy in drugi.