06.06.2017

Sprehodi Vite Mavrič

Na sprehod po ponovno aktivnem šansonskem ustvarjanju Vite Mavrič se boste lahko odpravili v četrtek, 8. 6. 2017 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. 

Matej Krajnc

Vita Mavrič: Sprehod

Gala koncerti šansonov se pri nas ne dogajajo ravno vsak dan. Svojčas smo imeli večer šansonov na Slovenski popevki, večere šansonov v Rogaški Slatini, Festival šansona, ki ga je prirejala nacionalka, v režiji tokratne protagonistke Vite Mavrič pa se je dolga leta odvijal večer šansonov La vie en rose. Ko se je Vita leta 2015 z velikim sklepnim večerom odločila zapreti to poglavje, smo se spraševali, kaj pripravlja v prihodnje, in jo o tem pobarali v več prispevkih na naši spletni strani. Vita Mavrič ni mirovala, čeprav se je morda tako zdelo: z Janijem Kovačičem sta pripravila kabaretno predstavo s poezijo Vitomila Zupana ter dodala njegovim jetniškim baladam dimenzijo glasbenega in vizualnega, hkrati pa projekt kronala s ploščo uglasbitev njegovih tovrstnih pesmi. A vendar se na velikih odrih od zaključka niza La vie en rose ni pojavljala, tudi pesmi Vitomila Zupana so doživele svoje izvedbe v ožjih, intimnejših okoljih. 

Letos se je nato zgodila okrogla obletnica, tridesetletnica njenega umetniškega ustvarjanja. Ob tej priložnosti se je Vita Mavrič odločila za vrnitev v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma s konceptualnim šansonskim večerom, ki ga je poimenovala Sprehod in ki ga spremlja nova plošča. Ob najavi koncerta je zapisala: »Ko me je oder pred tridesetimi leti posrkal vase, se mi ni niti sanjalo, v koliko življenj bom vstopila, koliko src se bom dotaknila ter podrla mit, da je šanson le za izbrano elito ...«

Na sprehod po šansonskem ustvarjanju Vite Mavrič se bomo odpravili v četrtek, 8. 6. 2017, ob 20.00 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.