17.08.2017

Začuti utrip Velenja!

Že dvajseto leto zapored bo knapovsko mesto preplavila alternativna, družbenokritična kultura. Festival mladih kultur Kunigunda jo bo skozi žilo in srce potiskal med 25. avgustom in 2. septembrom.

Press info

20. festival Kunigunda

Festival mladih kultur Kunigunda je devetdnevni mednarodni kulturni festival z dvajsetletno tradicijo, ki se v drugi polovici avgusta zgodi na različnih lokacijah v mestu Velenje. Njegovo ime izvira iz lokalne legende. Na Velenjskem gradu naj bi namreč živela prelepa mladenka z imenom Kunigunda, grajska služabnica, ki so jo obtožili čarovništva ter jo za kazen vrgli v vodnjak na gradu. Vse od takrat, naj bi Kunigunda strašila po grajskih sobanah. Festival, ki ga lokalni mladi v njenem imenu organiziramo že od leta 1998, pa ni nič kaj strašen. Po krivem obdolženi mladenki se želimo pokloniti z mlado kulturo, ki je velikokrat prav tako po krivem obtožena, da ni dovolj kulturna. Tudi alternativna kultura išče svoj prostor pod soncem, tako kot ga je iskala Kunigunda. Mi je ne obsojamo in ji dajemo možnost da se razcveti v vsem svojem šarmu, mladostnem zagonu, se razvija in plemeniti, prav tako pa tekom festivala dajemo možnost obiskovalcem, da se z njo spoznajo, spoprijateljijo in v njej uživajo. V svojih 20 letih je Kunigunda postala simbol mladih, alternativnih kultur v Velenju. Vsakoletno se razvija, sestavlja, tišči kulturo v žile, deli klofute pripravljenim in nepripravljenim.

Letošnji utrip

Več kot 80 mladih tudi letos ustvarja devetdnevni program. Letos bo na 6 koncertih rohnelo 23 nastopajočih, z reperjem Stoko in skupinami Repetitor, Kaoz ter The Stroj na čelu. 10 razstav in instalacij, 4 predstave in performansi, ples ob drogu, kraljice preobleke, skejt session, fan konvencija, okrogle mize, gaming na velikem platnu, LARP-anje, cosplay, koncert v jami – vse to in še več bo diktiralo utrip Velenja na 14 urbanih lokacijah med 25. avgustom in drugim septembrom.