17.01.2020

Študij ameriških fanzinov: od literature do kulture

V četrtek, 23. januarja, bo v Vodnikovi domačiji v Ljubljani etnomuzikolog David Verbuč bo predaval o tem, kako lahko punk in DIY fanzimi nudijo neprecenljiv vpogled v kulturo posameznih glasbenih skupnosti.

Press info

David Verbuč

Vodnikova domačija nadaljuje s serijo pogovorov in predavanj Ameriška kultura v literaturi glasbi. Gre za glasbeno-literarno dvoživko, kjer literarna besedila predstavljajo v novih prevodih, glasbena pa v novih interpretacijah. Mesečna srečanja ameriško kulturo odstirajo skozi prizmo jazza, hip hopa, punka, poezije in proze.

Dr. David Verbuč bo spregovoril o tem, kako lahko ameriške punk in "naredi-sam" fanzine razumemo ne zgolj kot legitimne primere "literarne" umetnosti, ampak tudi kot metodološke pripomočke, ki nam lahko nudijo neprecenljiv vpogled v kulturo ameriških glasbenih skupnosti. Še več, tovrstne fanzine je pri tem potrebno obravnavati ne le kot odraz določenih glasbenih, kulturnih, in političnih diskurzov, ampak tudi kot del materialne osnove, ki sooblikuje in vzdržuje ameriške glasbene scene na lokalni in nad-lokalni ravni.

David Verbuč, nekdanji glasbeni urednik Radia Študent, je leta 2014 pridobil doktorat iz etnomuzikologije na Kalifornijski univerzi v Davisu. V svojem doktorskem raziskovalnem delu se je osredotočil na etnografsko študijo neodvisnih prostorov in hišnih koncertov ameriških "naredi-sam" skupnosti. Od leta 2014 poučuje kulturno antropologijo, etnomuzikologijo in popularno glasbo na Fakulteti za humanistične študije, na Karlovi univerzi v Pragi.