18.06.2018

Tiskovna konferenca za festival Plavajoči grad

Potekala bo na Praznik glasbe, v četrtek 21. junija ob 11h, v knjigarni založbe Sanje na Trubarjevi cesti v Ljubljani.

Press info

Festival Plavajoči grad
Foto: Arhiv organizatorja

Organizacijska ekipa bo predstavila festival, njegovo zasnovo in koncept, nastopajoče, letošnjo temo in druge posebnosti. 

Mednarodni festival etno glasbe in drugih umetnosti Plavajoči grad bo letos od četrtka, 26.7., do sobote, 28.7.2018, že šestič zapored potekal na gradu Snežnik in v njegovi okolici. Idejni vodja festivala je glasbenik in lutkar dr. Matija Solce, ki v sodelovanju z lokalnim Društvom ljubiteljev gradu Snežnik (glavni organizator), kulturnim društvom za ljudsko glasbo, lutke in ekologijo Matita (koproducent za glasbeni del) in Mednarodnim centrom lutkovne umetnosti Koper (koproducent za uprizoritvene umetnosti), ob pomoči številnih prostovoljcev  ter sodelovanjem institucij (Ministrstvo za kulturo, Narodni muzej, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, občina Loška dolina, Javni zavod Snežnik, Osnovna šola Heroja Janeza Hribarja, Zavod za kulturno integracijo in socializacijo družbenih skupin Ars viva) in številno mednarodno ekipo umetnikov ob gradu Snežnik ustvarja edinstven umetniški spektakel, katerega naslovna tema bo letos Podsvet - utopija. Kaj  bodo pod tem naslovom ustvarili scenografi pod vodstvom prof. Tomasa Žižke ostaja skrivnost in za vse nas presenečenje, a festival Plavajoči grad slovi po svojem izjemnem izkoriščanju danosti prostora: obzidja, izviri, drevesa, čolni, dvorane, lojtrniki in kupole se bodo spreminjali v nenavadna prizorišča, ki bodo gostila izredno raznolik umetniški program. Ta se bo odvijal tudi na dvoriščih vaščanov okoliških vasi. Čarobnosti večernega dogajanja bodo svojo prepoznavno noto dodale projekcije na grad Snežnik, ki jih bo letos ustvarila Frances Sander.

Na festivalu se bo v treh dneh zvrstilo preko 110 skupin iz 29 držav, ki bodo na 16 raznolikih in unikatnih prizoriščih v naravi in v samem gradu ustvarili in prikazali najrazličnejši program; od intimnih glasbenih nastopov za sladokusce, uličnega gledališča, lutkovnih predstav, predstav za odrasle, ustvarjalnih delavnic, cirkusa in akrobatskih predstav vse do večjih koncertov in zabav ob "jam sessionih".