27.06.2018

21. Festival drugačne glasbe Trnje Fest

Letos se bo med 13. in 14. julijem na dobro znani lokaciji v borovem gozdičku nad vasjo Trnje pri Pivki že enaindvajsetič odvijal Festival drugačne glasbe Trnje Fest.

Dušan Mijanović

21. Festival drugačne glasbe Trnje Fest

Leta 1998 se je skupina mladih zanesenjakov odločila organizirati dvodnevni festival Trnje Fest, da bi popestrili mlačen poletni utrip pivške kotline. "Povod za organiziranje festivala je bil predvsem v tem, da smo do takrat organizirali vikend koncerte že v Pivki za osnovno šolo in nas je vsakotedensko postavljanje celotne infrastrukture skozi leta malce izmučilo. Spomnim se, da med leti 1994 - 1998 praktično nisem šel na morje, ker smo imeli vsak vikend koncert tudi s petimi skupinami. Poleg tega pa se je v drugi polovici devetdesetih razširila moda poletnih festivalov in zapuščen tabor JLA je bil kot nalašč za kaj takega. Trnje je bil tudi prvi show case festival na Slovenskem, kar je postala moda v Ljubljani in Evropi šele pred kratkim," je povedal Marko Doles, eden od organizatorjev festivala.

Letošnji festival organizirata MKDC Postojna in Kulturno umetniško društvo Ana Pupedan. Omeniti velja, da je prireditev preživela zgolj zaradi entuziazma starega organizacijskega jedra, ki ga od samega začetka poleg Dolesa sestavljajo Iztok Djordjević in Samo Vesel, kateremu se je skozi leta priključila tudi skupina mlajših navdušencev, ki s prostovoljnim delom solidarno gradijo podobo festivala. "V vseh teh letih se festival ni bistveno spreminjal. So se pa spremenile birokratske ovire in koncesije raznih društev tipa SAZAS, IPF.., ki bi rade pristavile poleg še svoj lonček in to tja, kjer praktično ni kaj vzeti! Danes moraš imeti reševalno vozilo že pri 450 obiskovalcih. Tudi zaradi tega nimamo namena festivala širiti. Smo butični festival, ne želimo si gneče, saj se festival odvija v Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera, kjer zagotovo ni prostora za masovne prireditve. Frekvenca ljudi na festivalu ni velika, z izjemo, ko nastopi kakšno bolj znano ime tipa Ana Pupedan, Klemen Klemen, Demolition Group. Omenjena organizacijska trojka ni več rosna, so pa zato mladinci, ki prihajajo iz Kontejnerja v Velikem Otoku toliko bolj sveži," je o agilnosti in prostovoljstvu ter (ne)spremembah festivala spregovoril Doles.

V dvajsetih edicijah se je v idilični vrtači na odru Trnje Festa zvrstilo okrog petsto izvajalcev različnih glasbenih zvrsti iz vseh koncev sveta: ZDA, Kanada, Japonska, Indija, Indonezija, Avstralija, Mehika, Švedska, Nizozemska, Velika Britanija, Francija, Nemčija, Česka, Avstrija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Makedonija. Trnje Fest je dolga leta prepoznaven tudi po nizki ceni vstopnice. "Nizka vstopnina je nekako tradicija Trnje Festa že zato, ker smo ga v začetku oglaševali kot 'Festival za hipije in vse, ki nimajo za morje!'. Zahvala gre tudi bendom, ki nastopajo na Trnju praktično za potne stroške, hrano, pijačo in prenočišče. Zadnja leta zaprosimo za sredstva na Občini Postojna, Občini Pivka in MK RS in tu pa tam kakšna drobtinica pade z mize. Bomo pa vstopnino letos blago dvignili na 25 EUR za dvodnevno vstopnico. Cena enodnevne vstopnice ne bo presegla cene dnevnega kampiranja v slovenskih kampih," je poudaril Doles.

Organizatorji skušajo pri ustvarjalcih v glasbenem smislu najti predvsem svežino, radost do ustvarjanja in odklone od mainstrama. Zvezdniških bendov ne vabijo in se jih izogibajo v velikem loku. Publiko želijo izobraziti in ji pokazati, da ni vse v velikih imenih ter da se lahko dober festival zgodi tudi brez velikih pričakovanj, saj so presenečenja vedno boljša kakor razočaranja.

Letos se na festivalu obeta bogata bera zasedb tako iz Slovenije kot iz tujine. V petek, 13. julija bodo na velikem odru nastopili Tools of the Trade iz Malezije, osemčlanska zasedba Nesesari Kakalulu iz Vrtojbe, ki goji dediščino afrobeata, The Štrudls, skupina iz Čadrga, ki se je letos po dvajsetih letih ponovno zbrala in bo na Trnju izvedla,  ekskluzivni koncert ter stoner rock zasedba Omega Sun, ki bo zastopala barve slovenske obale. Na malem odru se bodo zvrstile manjše zasedbe Baltazar iz Bistrice ob Sotli, SSMKosk iz Ljubljane, poleg njih pa še domači postojnsko/pivški Degress, ki bodo v intimnejšem vzdušju predstavile svojo glasbo. Po koncertih bosta za reagge-dub atmosfero poskrbeli dj-ki DJ Danjahras (Dubsystem Sound) in DJ Madam Dub.

V soboto, 14. julija bo ob 18. uri na malem odru zagrmelo pod ritmi divjih Daikiju iz ZDA. Na velikem odru se bodo predstavili Ottone Pesante in Smudjas iz Italije, Dubzilla in postojnski Blackout bodo predstavili tudi sveže izdana albuma. Na malem odru bodo nastopili tudi zasavski MorVerN, grinde-core zasedba iz Železnikov Cyka Blyat in svež nojzerski duet Heyrnarlaus iz Postojne. Za after party bo poskrbel lokalni DJ Oskar Model (Marko Doles).

Kot vsa leta bo na bližnjem travniku možno tudi brezplačno kampirati, poskrbljeno bo za higieno in parkiranje. Obiskovalci festivala bodo lahko bogato rastlinsko favno raziskovali skupaj z Dariem Cortesejem.