14.09.2016

Umrl je Rudi Šimac

V nedeljo je umrl Rudi Šimac, nekdanji predsednik Zveze kulturnih društev Slovenije in gonilna sila primorskega zborovskega petja.

Uredništvo

Rudi Šimac
Foto: arhiv JSKD

Rudi Šimac, ki se je leta 1935 rodil v Breginju, večino svojega življenja pa preživel v Novi Gorici, je bil po poklicu pravnik, po zavezanosti pa vsestranski kulturni delavec. Z veliko zagnanostjo in ljubeznijo je vodil eno najuspešnejših kulturniških gibanj - Primorska poje, ki je tudi po njegovi zaslugi danes najbolj množična manifestacija slovenskega zborovskega petja na Primorskem, so zapisali na spletni strani Zveze kulturnih društev Slovenije, kateri je Šimac nekaj časa predsedoval.

Leta 2004 je Šimac za svoj prispevek pri uresničevanju revije Primorska poje, zasnovane konec 60-ih let na pobudo občinskih zvez kulturnih organizacij in kulturnih organizacij Slovencev v zamejstvu, prejel srebrno plaketo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD). Kot so tedaj zapisali v obrazložitvi, je bil reviji zavezan z vso zavzetostjo in predanostjo ter s trdno odločenostjo. Spodbujal in navduševal je sodelavce, jim utrjeval pota v zapletenih razmerah, pomembno skrbel tudi za organizacijsko in finančno plat, ki je pri obsežnosti te manifestacije še posebej zahtevna. Hkrati pa je nenehno opozarjal, "da bi bilo krivično in nepopolno, če bi ocenjevali pevstvo in petje na Primorskem samo skozi družabni ali umetniški pomen, saj je narodnostna razsežnost tista, ki daje glavno težo pevstvu na robu slovenskega sveta in s tem tudi Primorski poje".