20.05.2019

Vzhodno od raja - Jugoton 1947-1991

Do 31. decembra letos bo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki na ogled razstava o fonogramskem gigantu nekdanje Jugoslavije.

Press

Vzhodno od raja

Jugoton, prva in največja jugoslovanska glasbena založba, je primer socialističnega velikana popularne kulture, ki je zrastel na krilih industrializacije in modernizacije v obdobju med 1947 in 1991. Na svojem vrhuncu je imel milijonske izdaje, pogodbe s številnimi domačimi avtorji in izvajalci, hkrati pa tudi veliko licenčnih izdaj ter sposobno direktorsko in uredniško ekipo. Poleg lastne proizvodnje, ekskluzivnih izvajalcev in marketinga je bil Jugoton tudi edini v regiji pridruženi član svetovnih koncernov, nosilec pravic licenčnih izdaj ameriških in zahodnoevropskih albumov, s čimer je nemerljivo vplival na občinstvo nekdanje Jugoslavije.

Zgodba o Jugotonu danes predstavlja burno in predvsem zanimivo zgodovino neke družbe in kulture. Od same ustanovitve leta 1947, preko Robićevega nastopa z mladostno Zdenko Vučković v Opatiji leta 1958 z nepozabno pesmijo Moja mala djevojčica (puna je velikih želja), privlačnih barvnih fotografij na naslovnicah plošč, porozne prepustnosti prozahodne kulture, ki je vstopala skozi odprta vrata v naše domove, prvih rock izdaj, ki so pomenile novo modo in življenjski slog, do visokih izdaj pop izdelkov ter izvirnih izvajalcev t. im. novega vala, je bil Jugoton prav zares samosvoj fenomen. 

Razstava Vzhodno od raja je bila postavljena v sodelovanju z umetniško organizacijo Kultura umetnosti  in Tehničnim muzejem Nikola Tesla iz Zagreba. Del razstave o zgodovini založbe je bil prvič na ogled javnosti leta 2014 v Tehničnem muzeju Nikola Tesla v Zagrebu. Razstavo v Bistri pa so obogatili še s pregledom različnih predvajalnikov zvoka ter akustične tehnike druge polovice 20. stoletja.

Odprtje razstave bodo pospremili z izdajo obširnega kataloga o zgodovini založbe Jugoton. Ne pozabimo, da je Jugoton izdajal tudi mnoge slovenske izvajalce, brata Avsenik in Lojze Slak s svojimi ansambli pa so z izdajami pod okriljem te založbe prodajali neprdstavljive številke svojih plošč, od katerih so mnoge postale zlate, dijamantne ...

Razstava zaokrožuje cikel  vsebin, ki jih Tehniški muzej Slovenije izvaja v sklopu Evropskega projekta Zvoki sprememb.