31.05.2018

Za vse sta kriva ta vražja godba in Drago

V petek, 1. junija 2018 ob 19. uri, bo v Kulturnem domu Krško potekala predstavitev avtobiografske knjige in dokumentarnega filma o prof. Dragu Gradišku.

Press info

Za vse sta kriva ta vražja godba in Drago

Leta 1975 se je na razpis takratne Tovarne celuloze in papirja Djuro Salaj za kulturnega animatorja prijavil akademski glasbenik, zaposlen v Slovenski filharmoniji in mnogim poznan kot član priljubljene skupine Orioni, Drago Gradišek. V 43 letih je iz male godbe ustvaril velik pihalni orkester, ustanovil big band in simfonični orkester, v glasbeni šoli pa se uči skoraj trikrat več mladih glasbenikov. Za glasbo je navdušil mnogo mladih in kar nekaj njegovih učencev kroji slovensko glasbeno sceno. S pomočjo svojih glasbenih prijateljev je našemu mestu in drugim podaril dve glasbeno-scenski deli.

​Kot je zapisala Vidka Kuselj: ''Mož koroških korenin je postal posavski sin!''​

Kakšna je bila njegova pot in kaj ga je vodilo k uspehu? Kdo so osebe, ki so hodile ob njem na tej poti in kaj ga je najbolj potrlo? Kakšne so njegove misli in kaj ga razveseljuje? Kaj mu pomeni glasba in kako jo sliši?

Zapisal je simfonijo svojega življenja. Simfonija, ​ki mu jo je pomagalo pisati preko 430 ljudi. In kaj je o njem napisalo 67 posameznikov?

Knjiga glasbenega življenja velikega gospoda Draga Gradiška je zapisana na 384 straneh, v njej pa je skrbno izbranih tudi mnogo fotografij. Skupaj z lektorico Vidko Kuselj in urednico Darjo Dobršek bo Drago predstavil svojo knjigo 1. junija 2018 v veliki dvorani Kulturnega doma Krško. Že danes pa vas vabimo, da svoj izvod naročite na spletni strani Pihalnega orkestra Krško, saj kot pravi Drago: ''Za vse je kriva ta vražja godba!''