19.01.2018

Zaključek berlinskega festivala Ultraschall tudi z Nino Šenk!

Na zaključnem koncertu 20. festivala za sodobno glasbo Ultraschall v Berlinu bo Nemški simfonični orkester izvedel delo Echo II skladateljice Nine Šenk.

Peter Baroš

Nina Šenk
Foto: Ciril Jazbec

Ultraschall Berlin je eden pomembnejših evropskih festivalov, ki že dvajset let zasleduje nove razvojne premike na področju sodobne glasbe. V letošnjem letu je na sporedu zaključnega koncerta, ki ga bo izvedel Nemški simfonični orkester pod vodstvom Evana Christa, tudi slovenska skladba, in sicer skladba Echo II skladateljice Nine Šenk

Skladbo Echo II je Nina Šenk napisala po literarni predlogi krajših surrealističnih zgodb Michaela Endeja in je druga v ciklu. Govori o mističnem bitju z imenom Hor, ki ga preganjajo lastni odmevi. Kot neke vrste leitmotiv se v skladbi ponavlja element bitja srca, ki prikazuje človeško ranljivost. Echo, prvo skladbo iz cikla, je leta 2008 naročil in krstno izvedel Orkester Slovenske filharmonijeEcho II je Nina Šenk napisala v času, ko je bila rezidenčna skladateljica pri deželnem orkestru Staatstheatra Cottbus, na pobudo šefa dirigenta in programskega vodje orkestra, Evana Christa. Christ, eden najvidnejših dirigentov svoje generacije, od leta 2009 na vsak abonmajski koncert umešča orkestrsko noviteto. Odlikuje ga sofisticiran in inovativen pristop k oblikovanju koncertnih programov, za kar je prejel že številne nagrade. 

Skladba Echo II je svojo premierno izvedbo doživela maja 2010, kasneje pa jo je deželni orkester Staatstheatra Cottbus izvedel tudi na poletnem festivalu v Brandenburgu. Skladba je bila tudi posneta in umeščena na zgoščenko novitet, naročenih in izvedenih s strani tega orkestra. Ravno zgoščenka, ki je prišla v roke oblikovalcev programa festivala Ultraschall Berlin, je bila osnova, da se je skladba Nine Šenk uvrstila na spored zaključnega koncerta letošnje jubilejne dvajsete edicije festivala. Koncert bo izveden v nedeljo, 21. januarja, v veliki dvorani Haus des Rundfunks. Ob Nini Šenk bo Nemški simfonični orkester pod taktirko Evana Chrisa izvedel še dela skladateljev Bruna Mantovanija, Georga Friedricha Haasa in Marka Andrea. Koncert bo  možno poslušati tudi v direktnem prenosu iz dvorane na spletni strani Kulturradio RBB.

V Sloveniji je bila skladba Echo II izvedena leta 2011 na Slovenskih glasbenih dnevih s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in dirigentom Marinom Formentijem. Obe skladbi, Echo in Echo II, pa je Orkester Slovenske filharmonije izvedel tudi na Glasbenem bienalu Zagreb leta 2015.

Skladateljica Nina Šenk (1982) je po študiju kompozicije v Ljubljani pri prof. Pavlu Mihelčiču nadaljevala študij v Nemčiji, najprej v Dresdnu pri prof. Voigtländerju ter zaključila mojstrski študij v Münchnu pri prof. Matthiasu Pintscherju. Je dobitnica več nagrad, med drugim Evropske nagrade za najboljšo kompozicijo na festivalu Young Euro Classi, Prešernove nagrade Akademije za glasbo ter prve nagrade na festivalu Weimarer Frühjahrstage für zeitgenössische Musik. Dve sezoni je bila rezidenčna skladateljica orkestra Staatstheater Cottbus v Nemčiji. Za pomembna umetniška dela ji je rektor Univerze v Ljubljani leta 2010 podelil priznanje na področju glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti ter arhitekture, leta 2017 je dobila nagrado Prešernovega sklada za skladateljsko delo v minulih dveh letih.

Njene skladbe so bile izvedene na pomembnejših festivalih v tujini in doma (New York Philharmonic Biennial, Salzburger Festspiele, Young Euro Classic Berlin, Kasseler Musiktage, Musica Viva München, Frankfurter Positionen, Heidelberger Frühling, Takefu festival…) ter na koncertih po vsem svetu z različnimi orkestri in ansambli (Newyorška filharmonija, Ensemble intercontemporain, Ensemble modern, Scharoun Ensemble, Ensemble Mosaik, London Sinfonietta, Pihalni kvintet Slowind, Ensemble Aleph in drugi).

Nina Šenk o izboru skladbe Echo II na zaključni koncert 20. edicije festivala Ultraschall v Berlinu: 

“Kot študentka v Nemčiji sem redno obiskovala festival Ultraschall, ki velja za glavni festival sodobne glasbe v prestolnici. Seveda sem takrat potiho sanjala, da bi enkrat moja skladba bila na programu tega prestižnega festivala. Me je pa pred kakšnim letom, ko sem prvič izvedela za izvedbo, novica iskreno presenetila. Najbolj zaradi tega, ker je pobuda za izvedbo prišla od umetniškega vodje festivala, ki je program tudi postavil. Redko se namreč zgodi, da umetniški vodja umesti na program skladbo, če ne pozna skladatelja. Midva se ne poznava, zato sta presenečenje in čast toliko večja, saj očitno pozna moje delo. Že izvedba na takšnem festivalu me navdaja s ponosom, sem pa še toliko bolj počaščena, ker je skladba umeščena na zaključni koncert festivala in ker jo bo izvedel eden glavnih berlinskih orkestrov, s katerimi do sedaj tudi še nisem sodelovala.”

"Že izvedba na takšnem festivalu me navdaja s ponosom, sem pa še toliko bolj počaščena, ker je skladba umeščena na zaključni koncert festivala in ker jo bo izvedel eden glavnih berlinskih orkestrov, s katerimi do sedaj tudi še nisem sodelovala.”