10.05.2018

12. Festival flavtistov Slovenije

Med 19. in 20. majem 2018 se bo v Kulturnem centru Delavski dom v Zagorju ob Savi odvijal 12. Festival flavtistov Slovenije.

SIGIC

12. Festival flavtistov Slovenije

Osnovni cilj Festivala flavtistov Slovenije, ki ga organizirata Glasbena šola Zagorje ob Savi in Občina Zagorje ob Savi, je mlajšim generacijam flavtistov predstaviti, kaj vse lahko kakovostno izšolan glasbenik doseže po končanem študiju.

Sobota, 19. maj 2018, Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi

9.45
Uradno odprtje 12. Festivala flavtistov Slovenije

10.00 Koncert
Christina Fassbender,
Amedeo Salvato, klavir

Christina Fassbender je študirala na Visoki šoli za glasbo v nemškem Stuttgartu pri prof. Jean-Claude Gerardu. Podiplomski študij je končala na salzburškem Mozarteumu pri Michaelu Martinu Koflerju. Od 1996 do 1999 je igrala v Münchenskem radijskem orkestru, od 1999 do 2012 pa je bila soloflavtistka berlinskega orkestra Komische Oper. Kot gostujoča soloflavtistka je sodelovala z Berlinskimi filharmoniki, orkestrom bavarske državne opere, berlinskim orkestrom Staatskapelle, s simfoničnim orkestrom WDR in z mnogimi drugimi. Kot solistka je nastopila z berlinskim radijskim orkestrom Sinfonie, z orkestrom Bavarske državne opere (z dirigentom Kirillom Petrenkom), orkestrom Beethovenhalle Bonn, luzernskim festivalskim orkestrom in z drugimi. Nastopala je v Nemčiji, Italiji, Španiji, Avstriji, Švici, na Japonskem, Norveškem, v Čilu, Kostariki, v ZDA in Kanadi. Snema za različne radijske postaje kot tudi zgoščenke. Poučevala je na glasbenih konservatorijih v Berlinu, Lübecku in Rostocku. Bila je profesorica na Univerzi v Münstru (kot naslednica prof. Konrada Hüntelerja) in na Visoki šoli za glasbo v Würzburgu. Od leta 2017 je profesorica flavte na Umetniški univerzi v Berlinu.

Italijanski pianist Amedeo Salvato nastopa kot solist, komorni glasbenik in spremljevalec oz. korepetitor s pevci in instrumentalisti. Njegova učitelja sta bila med drugimi tudi Andrej Jasinsky in Aldo Ciccolini. Je prejemnik mednarodnih nagrad Pausilypon-Denza in Vietri Sul Mare. Nastopal je v Italiji, Franciji, Španiji, Avstriji, Rusiji, ZDA, na Japonskem in v več državah vzhodne Evrope. Kot izvrsten poznavalec repertoarja pihalnih inštrumentov je vabljen na različne festivale in tekmovanja, kjer je sodeloval z umetniki, kot so Maxence Larrieu, Peter Lukas Graf, William Bennett, Michel Debost, Jean-Claude Gerard, Davide Formisano, Andrea Oliva, Sharon Bezaly, Bruno Grossi, Francesco Loi, Mario Caroli, Thomas Indermhule, Vicens Prats, Jose Luis Estelles, David Thomas in mnogi drugi. Trenutno deluje na “La Scuola dell’Opera Italiana”  teatra v Bologni.

11.00 Javna učna ura
Christina Fassbender

12.00 Koncert
Stefan Keller

Stefan Keller je diplomiral iz flavte s klasičnim repertoarjem. Raziskovanje različnih še neslišanih zvokov ga je spodbudilo do te mere, da je te zvoke poimenoval “flavtni trendi Stefana Kellerja”. Kot glasbenik in skladatelj se giba med barokom, klasiko, jazzom in avantgardo našel svojstven glasbeni jezik. Dobil je več nagrad za njegov projekt “Aargauer Kuratorium”. Predstavil se je na pariškem “Cité Internationale des Arts” in dobil tudi štipendijo za izpopolnjevanje v Berlinu. Njegove edinstvene flavte, kot so BeBe, glisando, četrttonska, altovska, basovska, kontrabasovska in spektakularna subkontrabasovske flavte, mu dajejo neomejene možnosti glasbenega izražanja. Ko združi svoje flavte z zvočnim posnetkom glasbenega ozadja, ki obkroža poslušalce, se zdi, da ga spremlja celotni orkester. Piše lastne skladbe za solo, duo, trio oz. za več instrumentov. Pripravil je posebne vaje z različnimi zanimivimi naslovi: “Izboljšaj!”, “Vse, kar potrebuješ”, “Odtenki, 12 etud za igranje flavte z zvoki flavte z razširjeno tehniko”, “Štirje elementi”. S svojimi unikatnimi glasbenimi projekti “Pod vodo”, “Zvočni grad”, “Koncert z mizarjem”, “Koncerti v tovarnah”, kjer povezuje glasbo z raznimi stroji in z drugimi umetnostmi, je poznan v Evropi in Aziji.

13.00 Delavnica
12 Modernih etud, Stefan Keller

15.00 Koncert
Adriana Ferreira
Amedeo Salvato, klavir

Portugalska flavtistka Adriana Ferreira je bila pred kratkim izbrana za soloflavtistko orkestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia v Rimu. Od 2012 igra v Francoskem državnem orkestru. Vmes je bila eno leto tudi soloflavtistka Filharmoničnega orkestra Rotterdam. Leta 2010 je zmagala na prestižnem tekmovanju Carl Nielsen na Danskem. Leta 2013 je bila nagrajenka tekmovanja Kobe na Japonskem. Leto kasneje (2014) je zmagala na tekmovanju Severino Gazzelloni v Italiji. Na slovitem tekmovanju v Ženevi pa si je delila drugo nagrado(prva ni bila podeljena) na slovitem tekmovanju v Ženevi. S pianistko Isoldo Crespi je posnela zgoščenko z naslovom “Danse des Sylphes” in posebno zgoščenko za zbirko Falaut. Pred kratkim je izdala novo zgoščenko, kjer je solistka z Ženevskim komornim orkestrom za švicarsko založbo Claves. Flavto se je začela učiti na glasbeni šoli Artave na portugalskem pri Joaquinu Moti. Kot nagrajenka lizbonske fundacije Calouste Gulbenkian je nadaljevala študij na pariškem konservatoriju pri Sophie Cherrier (2008−2015), kjer je tudi diplomirala. Izpopolnjevala se je tudi na berlinski visoki šoli Hanns Eisler pri Benoîtu Fromangerju. Diplomirala je tudi iz muzikologije na pariški univerzi Sorbona.

16.00 Javna učna ura
Emily Beynon

Emily Beynon je soloflavtistka amsterdamskega Kraljevega orkestra Concertgebouw. Flavto se je začela učiti pri prof. Margaret Ogonovsky in študij nadaljevala pri Williamu Bennettu na Kraljevi akademiji v Londonu ter se izpopolnjevala še pri Alainu Marionu v Parizu. Kot solistka in gostja je sodelovala z mnogimi orkestri (Kraljevi orkester Concertgebouw, orkester Philharmonia, BBC, NHK, komorni orkester Academy of St Martin-in-the-Fields …). Nastopa s poznanimi solisti in ansambli (ansambel Nash, kvartet Skampa, Steven Isserlis, Dame Felicity Lott, Jean-Yves Tibaudet, trio Kungsbacka Trio, kvartet Brodsky Quartet …). Snema za radio BBC in Classic FM, sodeluje pa tudi v več TV oddajah za angleški Thames in BBC ter nizozemski AVRO. Veliko časa posveča tudi praizvedbam in sodelovanju s sodobnimi angleškimi skladatelji, kot so John Woolrich, Sally Beamish, Jonathan Dove, Errollyn Wallen in Roxanna Panufnik. Kot predana profesorica vodi seminarje po vsem svetu, leta 2009 pa je ustanovila Neflac, nizozemsko flavtistično akademijo, s katero uspešno vzgaja in navdihuje mlade flavtiste.

17.00 Koncert
Rhonda Larson

Rhonda Larson je prejemnica prestižne glasbene nagrade grammy. Rodila se je v gorah ameriške države Montana, kjer je tudi odrasla. Pokrajina Big Sky Country na divjem zahodu ji je pomagala, da je vzljubila naravo in postala svobodomiselna umetnica brez meja. Na glasbeno sceno je vstopila, ko je z 22 leti zmagala na tekmovanju mladih umetnikov v organizaciji ameriške flavtistične zveze, kar ji je prineslo tudi debi v znameniti dvorani Carnegie Hall v New Yorku. Kot skladateljica in izvajalka lastnih skladb navdušuje zvočno z različnimi flavtami in piščalmi kot tudi vizualno z različnimi svetlobnimi efekti. Veliko je raziskovala možnosti različnih zvokov, ki so nenavadni in ne popolnoma flavtistični. Še posebej je zanimivo njeno hkratno igranje in petje kot iskanje novega skupnega zvoka. “Moja prioriteta je umetniška verodostojnost in originalnost, ki naj bi se dotaknila poslušalčevega srca – ZATO sem jaz glasbenica”. Rhonda nastopa po celem svetu, izdala je več kot 20 zgoščenk. Kot iskana predavateljica vodi seminarje in delavnice na univerzah, flavtističnih festivalih, poučuje pa tudi zasebno. Je ustanoviteljica in lastnica založbe Wood Nymph Music, kjer poskrbi za vse, od skladbe oz. glasbe, preko notacije, grafične podobe, do prodaje in distribucije. Ko se ne ukvarja z glasbo, jo lahko vedno najdete v naravi.

18.00 Javna učna ura
Matteo Evangelisti

Italijanski flavtist Matteo Evangelisti je začel igrati flavto s trinajstimi leti pri Filippu Cianfoniju in leta 2003 z odliko končal šolanje. Študiral in diplomiral je na akademiji v Imoli pri prof. Glaucu Cambursanu. Trenutno je soloflavtist opernega orkestra v Rimu (izbral ga je sam Riccardo Muti). Redno sodeluje tudi z mnogimi italijanskimi orkestri (orkester Maggio Musicale Fiorentino, orkester Accademia Nazionale di Santa Cecilia v Rimu, orkester milanske Scale, bolonjski Teatro Comunale …). Je zmagovalec več državnih in mednarodnih tekmovanj (Krakamp, Severino Gazzelloni, Syrinx, Ovada, Palmi, Leonardo de Lorenzo v Italiji, Biwako na Japonskem, Timisoara v Romuniji, Maxence Larrieu v francoski Nici). Posebno je bil omenjen na mednarodnem tekmovanju Jean-Pierre Rampal v Parizu. Kot solist je igral s filharmoničnim orkestrom Valcea v Romuniji, z bolgarskim orkestrom Vidin in s komornim orkestrom Maggio Musicale Fiorentino. Nastopil je tudi na recitalih v Ženevi in v Nici skupaj s starosto Maxenceom Larrieujem.

19.30 Koncert
Jasmine Choi
Amedeo Salvato, klavir

Flavtistka Jasmine Choi nastopa po svetu kot solistka, komorna in orkestrska glasbenica z vsemi zvrstmi glasbe od baroka preko sodobne glasbe do jazza. Na leto ima preko sto koncertov. Bila je soloflavtistka Dunajskega radijskega orkestra in Simfoničnega orkestra v ameriškem Cincinnatiju. Trenutno je soloflavtistka festivalskega orkestra Mostly Mozart. Kot solistka je nastopila z mnogimi orkestri, kot so Berlinski simfoniki, Dunajski simfoniki, Mozarteum Salzburg, Češka filharmonija, Filharmonija Turku, Seulska filharmonija, orkester Sarasota, Mozart Players … in imela flavtistične recitale v Parizu, Londonu, Münchnu, Seulu, Tokiu, Hong Kongu in na Dunaju, kot komorna glasbenica pa je nastopila na pomembnih festivalih (Marlboro Music Festival, Seoul Spring Festival, Sarasota Festival …). Kot umetnica je Južno Korejo predstavljala na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu. Bila je zadnja študentka slovitega Juliusa Bakerja, kasneje pa je študirala še na glasbeni inštituciji Julliard v New Yorku pri Jeffreyju Khanerju. Vodi mojstrske tečaje po vsem svetu. Posnela je več zgoščenk za založbo SONY.

Nedelja, 20. maj 2018, Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi

10.00 Delavnica
Ritmične rubrike z Rhondo Larson

11.00 Koncert
Yuan Yu, Kitajska
Amedeo Salvato, klavir

Mladi kitajski flavtist Yuan Yu (rojen 2001) študira na državnem konservatoriju v Parizu pri prof. Philippu Bernoldu, kjer je asistentka Florence Souchard-Delépine. Je prejemnik mnogih nagrad na več tekmovanjih. Leta 2012 je zmagal na tekmovanju v organizaciji Kitajske flavtistične zveze. Leta 2015 je bil posebej omenjen na 67. mednarodnem tekmovanju Praška pomlad. Leta 2017 je s petnajstimi leti zmagal na 7. flavtističnem tekmovanju v poljskem Krakovu. Lani je zmagal tudi na 9. mednarodnem tekmovanju Kobe na Japonskem. Letos je prejel nagrado “vzhajajoča zvezda”, ki jo podeljuje “International Classical Music Awards”. Yuan je prejemnik štipendije Mednarodne glasbene akademije v Liechtensteinu, kjer se izpopolnjuje v intenzivnih glasbenih programih, ki jih ponuja ta ustanova.

12.00 Javna učna ura
Adriana Ferreira

13.00 Koncert
Matteo Evangelisti
Raffaele Maisano, klavir

Pianist Raffaele Maisano je bil učenec Paola Spagnola. Diplomiral je z nazivom magna cum laude leta 2001 na glasbenem konservatoriju v Neaplju z najvišjimi možnimi ocenami. Kasneje se je izpopolnjeval še na Mednarodni pianistični akademiji v Imoli, kjer so poučevali Piero Rattalino, Giovanni Valentini in Leonid Margarius (učenec Regine Horowitz). Od leta 2015 je profesor klavirja na konservatoriju v Latini in od leta 2016 tudi profesor na konservatoriju Santa Cecilia v Rimu. Bil je gost na pomembnih festivalih (Teatro San Carlo di Napoli, Mozarteum Salzburg, Festival Monteverdi Bruselj, Sala Della Conciliazione v Roimu, Teatro Manzoni v Milanu, Teatro Politeama v Palermu, Ravello Festival, Stresa Festival …). Zelo se posveča komornemu muziciranju, zato sodeluje z več glasbeniki, še posebej z mnogimi flavtisti v organizaciji dogodkov glasbenega društva Falaut. Diplomiral je tudi iz filozofije na univerzi v Neaplju.

16.00 Koncert
Emily Beyton
Andrew West, klavir

Pianist Andrew West eden od umetniških vodij mednarodnega festivala komorne glasbe Nürenberg. Festival promovira britansko glasbo od Purcella do Adèsa. Andrew je poznan predvsem kot pianist korepetitor za pevce. Predseduje in je obenem tudi umetniški vodja koncertnega združenja Kirckman, ki že več kot 50 let omogoča najboljšim mladim glasbenikom nastopanje v najprestižnejših londonskih dvoranah. Posnel je več zgoščenk s pevci z deli Straussa, Marxa in Bruna Walterja ter Schubertovo Lepo mlinarico. Kot pianist v duu je nastopil na mestnem londonskem festivalu in na festivalu Cheltenham. Poleg igranja s flavtistko Emily Beynon redno sodeluje tudi z violinistko Sarah Chang in violončelistom Jean-Guihenom Queyrasom v najpomembnejših evropskih dvoranah. Je prejemnik druge nagrade na Mednarodnem pianističnem tekmovanju v Ženevi in od takrat nastopa s solističnimi recitali v Južni Afriki, Južni Ameriki in v ZDA. Je profesor za komorno glasbo in korepetiranje na londonski Kraljevi akademiji in na glasbeni inštituciji Guildhall.

17.00 Javna učna ura
Jasmine Choi

18.00 Koncert
Skupina Terrafolk

Bojan Cvetrežnik, violina, mandolina, kontrabas
Danijel Černe-Mystica, kitara
An Černe, flavte, vokal, nai, violina
Barja Drnovšek, violina, kontrabas

Skupina Terrafolk je nastala leta 1999, ko so se na mariborskem Lentu srečali Danijel Černe aka Mystica, Boštjan Gombač in Bojan Cvetrežnik. Na začetku je skupina igrala na ulici, po lokalih in so jo zaradi energičnih, včasih precej burkaških nastopov poimenovali tudi “glasbeni teater”. Skupina se je leta 2001 odpravila na manjšo turnejo po klubih, ulicah in irskih pubih v Veliko Britanijo. Pomembna prelomnica, ki je sledila temu, je bilo povabilo na edinburški Fringe festival 2002 in več nastopov na različnih BBC postajah v Veliki Britaniji, kar je vodilo tudi do nagrade “BBC World Music Audience Awards 2003”. Repertoar, ki je na začetku obsegal obdelave predvsem tradicionalne glasbe iz različnih predelov Evrope, je postajal vse bolj tudi avtorski in žanrsko raznolik. Tako ne manjka tudi obdelava klasične skladbe (Mozart, Bach) in death metal verzija najbolj vesele folk pesmice (You are my sunshine) ob spremljavi ognjemeta britanske umetniške skupine the Wrold Famous v showu Full Circle. Skupine so se zaradi vseh različnih projektov, stilske raznolikosti in tudi mnogih glasbenikov, ki so sodelovali s skupino, prijele oznake, kot so: ”nikoli ne dobiš tistega, kar pričakuješ, a ti je vseeno všeč”,  “vse se spoštuje, a nič ni sveto”, “instrumenti so mogoče folk, a pristop je punk.”.