16.04.2018

16. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani

Koroški kulturni dnevi v Ljubljani, ki bodo v 16. izdaji potekali med 16. in 23. aprilom, bodo že tradicionalno ponudili razstavo, predstavitev novejših slovenskih koroških knjižnih izdaj, lutkovno predstavo in zaključni koncert v Cankarjevem domu. Na slednjem se bosta letos predstavila pevska skupina Akzent in ženski pevski zbor Rož iz Šentjakoba.

SIGIC

naslovnica publikacije Tiha zemlja

16. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani, ki jih prirejata Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in Klub koroških Slovencev v Ljubljani, se bodo pričeli v ponedeljek 16. aprila. Ob 18. uri bo v galeriji Družina (Krekov trg 1) potekala otvoritev razstave umetniških slik slikarja Hanzija Mlečnika iz avstrijske Koroške. Za glasbeni uvod v dogodek, ki ga bo odprla veleposlanica Republike Avstrije Sigrid Berka, celotne 16. KKD pa bo otvoril Gorazd Žmavc, minister Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, bo poskrbel Trio harmonik (Žan Kajzar, Neža Žagar, Filip Žebovec) iz Glasbene šole Franca Šturma, Ljubljana.

V torek, 17. aprila ob 11. uri v stavbi v kateri deluje društvo Svetovni slovenski kongres (Cankarjeva 1/IV, Ljubljana) bo predstavljena publikacija Tiha zemlja, pesemsko izročilo z Radiš in iz okolice, ki jo je zbral in uredil Nužej Tolmaier. Zbirko, ki so jo lani izdali pri Krščanski kulturni zvezi, Slovenskem narodopisnem inštitutu Urban Jarnik in Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti, je glasbeno pesmi pregledal in uredil Egi Gašperšič. Knjiga predstavlja ljudsko pesemsko izročilo z Radiš in okoliških krajev od najstarejših zapisov do sodobne tovrstne pevske literature na tem območju. V prvem delu so zbrane pesmi iz doslej neznanih rokopisnih zapisov ali prepisov in pesmi, ki so bile že objavljene v starejših publikacijah. Drugi del zbirke predstavlja pevsko gradivo, ki se še danes poje in so ga v preteklih letih zapeli zbiratelju Nužeju Tolmaierju posamezni pevci in pevke, družine in pevske skupine. Zbirki so priložene tri zgoščenke, na katerih je del teh zbranih pesmi dokumentiran tudi v zvočni obliki.

V soboto, 21. aprila ob 11. uri bo v Mini teatru (Križevniška 1) potekala lutkovna predstava Radovedni slonček, ki jo je po motivih Rudyarda Kiplinga priredil Tine Varl. Izvaja jo Lutkovna skupina Mladi Celovčani SKD Celovec, za glasbo pa je poskrbela Katarina Hartmann.

V ponedeljek, 23. aprila od 19. ure dalje se bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma odvijala prireditev Koroška pesem prek meja, na kateri bosta sodelovala Pevska skupina Akzent, ki bo izvedla 30-minutni program slovenskih narodnih in umetnih pesmi in Ženski pevski zbor Rož iz Šentjakoba v Rožu, ki bo predstavil projekt Shiva šiva. Gre za stilni koncert 17- tih pesmi v raznih jezikih. Zbor poje pesmi o delu, ki so prirejene, zložene in uglasbene posebej za rožanske pevke.

Pevska skupina Akzent, ki združuje pevke in pevce iz okolice Baškega jezera se je razvila iz Mladinske skupine Ledince, ki je prvič zapela leta 1983 pod vodstvom Anice Lesjak-Ressmann. Poseben 'akcent' zbora je v tem, da se v njem srečavajo slovensko in nemško govoreči mladi ljudje, ki jih povezuje prijateljstvo in veselje do petja. Temu primeren je širok in mnogostranski tudi repertoar zbora, ki sega od duhovnih in narodnih pesmi pa tja do popevk in sodobnih balad. V zboru je prostora za vse in to v različnih jezikih. Letos bo skupina praznovala 35-letnico obstoja.

Zborovsko petje Mešanega pevskega zbora Rož, ki je imel dolgoletno tradicijo, je žal utihnilo leta 2002. Toda veselje do petja je čez deest let bivše pevke vzpodbudilo – moških ni uspelo v zadostni meri navdušiti – da so se zbrale ob zborovodji Primožu Kerštanju, poklicnem glasbeniku iz Bleda, ki v Sloveniji opravlja službo kot glasbeni učitelj za klavir in vodi zbor Carmen Manet, s katerim žanje uspehe širom sveta. Pevke Ženskega pevskega zbora Rož, od najmlajše gimnazijke pa do zrelih upokojenk druži veselje do petja, zagnanost, družabnost in želja po skupnem ustvarjanju. Prihajajo iz šentjakobske in širše okolice, nekatere celo iz Celovca in Beljaka. Pridružilo se jim je tudi nekaj pevk, ki ne znajo slovensko, a se zelo trudijo, da bi tudi jezikovno napredovale. Doslej so nastopile v raznih krajih Koroške, Italije in Slovenije.

Več kot dve leti so pevke s pomočjo zborovodje Primoža Kerštanja brskale po arhivih spomina in na spletu ter za pomoč prosile prijateljice in znanke, da bi našle pesmi, ki so se pele ob (ženskem) delu. To so pesmi, ki opevajo izkoriščanje delavk in delavcev, govorijo o sužnjih, pripovedujejo o ekonomski migraciji naših prednikov, pa tudi pesmi, ki v sebi nosijo vesele vidike dela. Tako se je nabralo 17 pesmi iz vseh koncev sveta, iz različnih družbenih okolij. Pesmi se ne pojejo samo v različnih jezikih, iz njih veje tudi duh različnih kultur, glasbenih tradicij in sploh pogledov na ta svet, ki po eni strani tarna nad težkimi delovnimi pogoji, hkrati pa je nabit s takim vzdušjem, da bi človek kar zaplesal. Na koncertu Shiva Šiva pevke pojejo znane pesmi v drugih preoblekah, manj znane ljudske pesmi, na pobudo pevk pa tudi na novo napisane in zložene pesmi. Včasih je petje ob delu ljudem pomagalo, da so ga lažje opravljali, da ob delu niso obupali in da so ga opravili do konca. S petjem so se velikokrat na skrivaj uprli delodajalcem, saj so bili (in so še!) prisiljeni v težaško delo, da so sploh lahko preživljali sebe in svojce.

Vstop na vse prireditve je prost, razen za koncert Koroška pesem prek meja, za katerega so vstopnice v prodaji pri blagajni Cankarjevega doma po ceni 5 EUR.