26.01.2017

MetalDays dobitnik nagrade A Greener Festival Award 2016

Mednarodno zeleno združenje A Greener Festival, ki ocenjuje napredek na okoljevarstvenem področju pri glasbenih in umetniški festivalih, je podelilo nagrade petindvajsetim festivalom iz Evrope in Združenih držav Amerike.

Dušan Mijanović

A Greener Festival

 Nagrado A Greener Festival Award, ki jo A Greener Festival podeljuje od leta 2007, je za izboljšanje na področju ravnanja z odpadki prvič prejel festival MetalDays. Iz AGF so na podelitvi, ki je 13. januarja potekala v okviru showcase festivala Eurosonic Noorderslag v nizozemskem Groningenu, sporočili, da je delovanje festivala MetalDays na okoljevarstvenem področju primer dobre prakse.

Kljub temu, da je festival MetalDays šele na začetku svoje zelene poti, je na okoljevarstvenem področju že dosegel pomembne rezultate. Organizatorji že nekaj let svojim obiskovalcem nudijo biorazgradljive kline za šotore, lani so namesto plastične embalaže uvedli razgradljivo, bili so eni prvih festivalov, ki so vpeljali depozit za smeti in s tem motivirali obiskovalce, da počistijo za seboj. Počasi izboljšujejo probleme z odplakami, kar bo zmanjšalo količino plastičnih kemičnih stranišč. Kar 50 odstotkov hrane živalskega izvora so nadomestili z vegansko prehrano. Ena najbolj pomembnih prvin, ki krasi MetalDays je dejstvo, da je na celotnem festivalskem območju dostopna brezplačna pitna voda, kar veliko pripomore k zmanjšanju vnosa plastične embalaže na festival.