14.07.2016

Festivalski odmevi: Jazz festival Ljubljana 2016

V začetku julija je Ljubljana dišala po jazzu. Štiridnevno dogajanje je ob številnih koncertih v Cankarjevem domu zaznamovalo tudi prijetno druženje na prostem, ki je premamilo mnoga zvedava ušesa.

Peter Baroš

Jazz festival Ljubljana
Foto: Nada Žgank

Jazz festival Ljubljana je najstarejši evropski jazzovski festival, ki je letos dočakal svojo 57. izvedbo. Festival uživa velik ugled v mednarodnem prostoru, pa ne le zaradi dolge brade, temveč predvsem zato, ker s svojo programsko usmeritvijo stopa ob bok vodilnim evropskim festivalom, ki v svojo programsko shemo umeščajo aktualno in raznovrstno glasbeno ponudbo. Nekatere zasedbe se tako sestavijo prav na pobudo festivala, mnogo drugih vsebin pa je predstavljenih vštric z izdajami novih albumov gostujočih zasedb. Če ob dolgi listi nastopajočih na letošnji ediciji festivala izpostavimo slovenske glasbenike, smo bili priča svetovni premieri zasedbe Kaja Draksler & Ned Rothenberg & Hamid Drake, svoja nova glasbena izdelka pa sta predstavila Igor Matković s kvintetom ter Žiga Murko. Od Slovencev sta nastopila tudi kitarist Samo Šalamon s sekstetom ter trobentač Izidor Leitinger v glasbeno-cirkuškem projektu Subnatural Orchestra, Cirque Inextremiste. Kaja Draksler je nastopila dvakrat, še v duu s pianistko Eve Risser.

Kljub začrtani programski zasnovi, je izbor izvajalcev fleksibilen: »Izbor izvajalcev je zelo povezan s prostori in financami, ki so na voljo. Če bo naslednje leto več koncertov v parku, bo izbor izvajalcev podrejen temu. Te vsebine v parku zagotovo zaživijo drugače kot v Linhartovi dvorani« je povedal Bogdan Benigar, direktor in programski vodja festivala.

Ravno park, ki se nahaja ob Prešernovi cesti, v neposredni bližini kipa Borisa Kidriča, se je letos izkazal kot zelo privlačna koncertna lokacija. Koncerti v parku so bili brezplačni, predstavljali so se solisti (Günter »Baby« Sommer, Marcin Masecki, Žiga Murko, Hamid Drake), vse to pa je ob mamljivosti posedanja in poležavanja v senci krošenj privabilo veliko obiskovalcev, ki se z jazzom srečujejo manj. Benigar po prvi evalvaciji festivala ocenjuje, da je bil festival zelo uspešen, saj je bilo skoraj v celoti izpolnjeno vse načrtovano, ravno dogodki v parku, njihov obisk in odmevnost, pa izkazujejo presežek. »S to programsko novostjo se je na festival vrnil marsikateri obiskovalec, veliko pa je bilo novih, predvsem najmlajših.« Na vprašanje, kako bo uspešnost letošnje edicije vplivala na snovanje festivala v prihodnje, Bogdan dodaja: »Kaže na to, da bomo še okrepili dogajanje v parku, tako s samimi koncerti kot s spremljevalnimi dogodki

Ena izmed posebnosti ljubljanskega jazz festivala je tudi tvorno programsko sodelovanje s portugalsko založbo Clean Feed. Pedro Costa, direktor založbe, z Bogdanom sodeluje pri snovanju programa festivala. Rezultat sodelovanja pa niso le aktualne in zelo raznovrstne koncertne predstavitve, pač pa tudi snemanje in izdajanje koncertnih albumov. »Izdajanje koncertnih albumov omogoča uveljavljanje in utrjevanje umetniškega statusa slovenskih izvajalcev v mednarodnem okolju. Letos smo posneli kar tri koncerte v katerih so imeli slovenski glasbeniki glavno ali so-glavno vlogo in pričakujem, da bosta vsaj dva koncerta kmalu ugledala luč sveta v obliki CD-ja ali celo vinilke«, pojasnjuje Benigar.

Kateri koncertni posnetki bodo izdani pri založbi Clean Feed, ki preko široke distribucijske mreže omogoča zelo široko dostopnost tudi slovenske jazzovske ustvarjalnosti, za zdaj ostaja skrivnost. S tem pa se pričakovanja okoli festivala Jazz Ljubljana ne omejujejo le na pričakovanje nove, že 58. edicije. Zanimivo in razburljivo bo že prej.

Surnatural Orchestra Cirque Inextremiste
Thomas de Pourwuery Supersonic
Hamid Drake
Hiromi The Trio Project
Kaja Draksler & Eve Risser