27.01.2019

Matjaž Stopinšek prejme nagrado Sama Smerkolja SKGG

Slovensko komorno glasbeno gledališče bo 29. januarja ob 20.00 v Rdeči dvorani Magistrata podelilo 11. nagrado Sama Smerkolja – edino nagrado za operne pevce. Nagrajenec za leto 2018 je tenorist Matjaž Stopinšek.

Sigic

Matjaž Stopinšek
Foto: Colleen Holmes

Slovensko komorno glasbeno gledališče bo 29. januarja ob 20.00 v Rdeči dvorani Magistrata podelilo 11. nagrado Sama Smerkolja – edino nagrado za operne pevce. Nagrajenec za leto 2018 je tenorist Matjaž Stopinšek.

O nagrajencu je odločila strokovna komisija v sestavi: Simon Dvoršak (predsednik), Simon Robinson, Vlatka Oršanić, dr. Henrik Neubauer in Andrej Debevec

Stopinšek je študiral solo petje na Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost v Gradcu, kjer je leta 2003 z odliko magistriral in prejel nagrado Univerze. Že med študijskim časom je sodeloval z Mestnim gledališčem Leoben in Združenjem glasbenikov avstrijske Štajerske.

Pevsko kariero je zgradil tudi na domačih odrih. Redno sodeluje s SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Maribor, kjer je nastopil v mnoigih vlogah, med katerimi je Pinkerton (Madama Butterfly) in Franz Waldung (Renske nimfe), vlogo, ki jo je uprizoril tudi v avstrijskem teatru Festspielhaus St. Pölten in v opernih hišah v Winterthuru v Švici in Boznu na južnem Tirolskem.

Slovenski operi je podal svoj pečat tudi kot Ivan v operi Benjamina Ipavca (Teharski plemiči) v SLG Celje,  Marijan v novejši slovenski operi Deseti brat Aleša Makovca in Branko Mirnik v opereti Hmeljska princesa Radovana Gobca. Njegov pevski repertoar zajema še mnoge pomembne vloge, kot so Wether (Werther), Don Narciso (Turek v Italiji), Caramello (Noč v Benetkah) Florindo (Zvedave ženske), Don José (Carmen), Alfredo (Traviata), Ferrando (Cosi fan tutte), Janez (Zlatorog), Eisenstein (Netopir), Edwin (Kneginja čardaša), Danilo (Vesela vdova) in Franjo (Gorenjski slavček). 

Redno sodeluje tudi z gledališčem Bühne Baden in Festivalom Lehar v Bad Ischlu, kjer je med drugimi upodobil tudi Gounodevega Fausta in Florestana v Fideliu. Kot solist je na večerih samospevov nastopil v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem, Siriji, na Madžarskem in Sloveniji. Izvajal je samospeve Schuberta, Brahmsa, Schumanna, Straussa, Debussyja, Vilharja, Kreka, Šivica, Vremška in Lipovška.  

Leta 2010 se je dokazoval tudi z deli italijanskih skladateljev, ko je debitiral z Münchenskimi simfoniki v Münchnu. Na njihovo ponovno povabilo je leta 2013 pod taktirko dirigenta Kena Davida Masura izvajal Verdija v Filharmoniji am Gasteig. Leta 2017 pa se je odzval na povabilo orkestra Salute to Vienna, s katerim zdaj redno nastopa na novoletnih koncertih v Združenih državah Amerike.

V letu 2019 bo nastopil kot Jason v operi Medeja Luigija Cherubinija v Umetniški dvorani v Linzu in kot Grof Stanislaus v opereti Ptičar ter Belmonte v Mozartovem Begu iz Seraja v Bühne Baden.

Ob tej priložnosti morda velja še izpostaviti nov glasbeni portal Momus – Monumenta musica Slovenica, v katerem se lahko glasbeni ljubitelji z interaktivnim zemljevidom najdete vse spomenike postavljene glasbenikom na Slovenksem in o njih ter njihovem vplivu tudi še kaj več prebere. Med spomeniki so tudi operni pevci Jože Gostič, Julij Betetto in Gabrijela Mrak.