22.01.2020

Nagrado Sama Smerkolja za leto 2020 prejme mezzosopranistka Božena Glavak

Edino nagrado opernim pevcem podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče.

SIGIC

Nagrado Sama Smerkolja za leto 2020 prejme mezzosopranistka Božena Glavak
Foto: Vir: SKGG

S podeljevanjem nagrade Sama Smerkolja želijo v Slovenskem komornem glasbenem gledališču dati vsako leto priznanje vsestranskemu opernemu umetniku, pevcu in igralcu ter med opernimi umetniki v Sloveniji ohranjati zavest o vrednotah naše pretekle in sedanje slovenske operne glasbene kulture. Letos jo podeljujejo že dvanajstič. V Rdeči dvorani magistrata jo bo 31. januarja ob 19.00 prejela Božena Glavak. O nagrajenki je odločila strokovna komisija v sestavi: Simon Dvoršak (predsednik), Simon Robinson, Vlatka Oršanić, dr. Henrik Neubauer in Andrej Debevec. Do danes so nagrado prejeli: Andrej Debevec, Robert Vrčon, Rebeka Radovan, Mirjam Kalin, Vlatka Oršanić, Janez Lotrič, Marko Kobal, Andreja Zakonjšek Krt, Marcos Fink, Branko Robinšak in Matjaž Stopinšek.

UTEMELJITEV

 Božena Glavak je bila več kot 30 let redna članica SNG Opera in balet Ljubljana: 1. septembra 1952 se je zaposlila kot članica opernega zbora, 1. oktobra 1955 pa kot operna solistka. Postala je prvakinja ljubljanske Opere, na njenem odru pa je pela tudi še po upokojitvi 31. decembra 1983. Na svoji izjemni, več kot petdesetletni profesionalni umetniški poti je z okrog 2600 nastopi poustvarila prek devetdeset glavnih in nosilnih vlog ter okoli 30 stranskih oziroma manjših opernih vlog. Predstavila se je tudi v mnogih oratorijih in samospevih. Obvladovala je najzahtevnejše mezzosopranske vloge in s svojim prodornim in izraznim glasom izjemnega tonskega obsega navduševala tako občinstvo kot kritike.

Veliko je nastopala tudi v tujini: vsepovsod po nekdanji Jugoslaviji, v Italiji, Franciji, Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, v Luksemburgu, Belgiji, Švici, na Češkem in Slovaškem, v Rusiji in Ukrajini. Prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman je maja 1998 Boženo Glavak odlikoval z redom Danice hrvatske z likom Marka Marulića za zasluge na področju kulture. Prvi slovenski predsednik Milan Kučan pa jo je decembra 2000 odlikoval s častnim znakom svobode Republike Slovenije za življenjsko delo na področju operne poustvarjalnosti. V utemeljitvi za visoko odlikovanje je bilo med drugim zapisano, da je gospa Glavakova obdarjena s »srečno kombinacijo pevskih, muzikalnih in igralskih kvalitet«.

Božena Glavak je s svojimi vrhunskimi umetniškimi poustvaritvami in s svojim celotnim življenjskim opusom trajno obogatila slovensko operno in glasbeno zakladnico ter tudi mednarodni operni prostor. Tako kot že celo življenje še vedno strastno ljubi opero in ostaja zvesta obiskovalka mnogih glasbeno-gledaliških predstav, svoje bogate izkušnje pa z navdušenjem predaja številnim mladim umetniškim kolegom.