17.06.2011

Letošnja Poletna noč za Dušana Velkaverha

21. junija bo v Križankah tradicionalni koncert slovenske popevke, ki bo tokrat posvečen Dušanu Velkaverhu.

Alja Pušnik

Dušan Velkaverh, avtor besedil za mnoge uspešnice, kot so mdr. Dan ljubezni, Med iskrenimi ljudmi ali Ljubljančanke. (foto: Hugo Šekoranja)
Foto: Hugo Šekoranja

Koncert Poletna noč po tradiciji oživlja slovensko popevko. Poletna noč je čas, ko se Big Band RTV Slovenija z gosti in seveda poslušalci vred pokloni zlatim letom slovenske popularne glasbe, njenim avtorjem in izvajalcem. Lanskoletni koncert je bil tako posvečen maestru Mojmirju Sepetu, leto prej pa pevki Eldi Viler. Tokrat bo v ospredju mojster besede, tekstopisec Dušan Velkaverh, ki je prispeval besedila za mnoge uspešnice, kot denimo Dan ljubezni, Med iskrenimi ljudmi, Vsak je sam, Dan neskončnih sanj, On je rekel sonce in Ljubljančanke.

Dušan Velkaverh, ki se je rodil v Gvajani, je slovenski jezik začel govoriti šele pri trinajstih letih. Leta 1968 je prvič sodeloval na festivalu Slovenska popevka, takrat s tremi besedili, in je v tandemu z Juretom Robežnikom za skladbo Presenečenja v izvedbi zasedbe Bele vrane prejel nagrado občinstva. Tako se je pridružil skupini najbolj iskanih besedilopiscev: Gregorju Strniši, Elzi Budau, Miroslavu Košuti in Svetlani Makarovič. Bil je tako iskan, da je po nekaj letih kovanja verzov celo začel ustvarjati pod psevdonimom Peter Arnold. »Ko sem začel pisati besedila, sem jih hotel pisati drugače, kot so jih večinoma pisali dotlej – ne kot samostojne poetske enote, ampak kot besedilo, ki resnično zaživi v skladju z glasbo. In tako so sodobniki ugotavljali, da dejansko pišem drugače. V začetku sem sodeloval s peščico skladateljev, pozneje so mi ponudili sodelovanje skoraj vsi slovenski umetniki not lahke muze. Takrat sem pisal veliko, morda preveč. V tistem trenutku izredne popularnosti se mi je zazdelo, da bi bilo preudarno del pesmi napisati pod psevdonimom; to ni bila nekakšna skrivnost ali zarota, zgolj nekakšen manjši estetski popravek. Minilo je nekaj let, nato se je moja 'razprodanost' nehala in sem pozabil na psevdonim.« Med skladatelji je največkrat sodeloval z Jožetom Privškom, Mojmirjem Sepetom in Juretom Robežnikom, s katerimi je napisal nekaj nesmrtnih popevk – Ptica vrh Triglava, Ljubljančanke, Mati, bodiva prijatelja, Dan ljubezni, Med iskrenimi ljudmi, Maja z biseri. Z Jožetom Privškom sta ustvarila tudi eno najbolj priljubljenih prazničnih skladb, Silvestrski poljub. Seznam njegovih spisanih besedil je ogromen, menda je zabeleženih okoli 600 njegovih tekstov. »Besedila za popevke ali šansone so kot majhne glasbene pravljice, včasih kot glasbeni časopis, včasih so zgolj impresije, povezane z glasbo. V njih se odraža – včasih iz bližine, včasih od daleč – življenje, ki ga živiš,« komentira Velkaverh svoje pisanje.

Big Band RTV SLO (foto: Hugo Šekoranja)Dušan Velkaverh je bil sicer novinar na Radiu Ljubljana ter kasneje eden od vodilnih oseb Založbe kaset in plošč RTV Slovenija. Upokojil se je leta 1992. Nato je bil še nekaj let predsednik Združenja skladateljev, avtorjev in založnikov. V torek, 21. junija, se pravi ravno ob prazniku glasbe, bo torej v Križankah zazvenela slovenska popevka. Zimzelene melodije, za katere je besedila prispeval zvezda večera Dušan Velkaverh, bodo zapeli Darja Švajger, Edvin Fliser, Ana Dežman, Janez Bončina Benč, Eva Hren, Oto Pestner, Elda Viler, Nuša Derenda, Alenka Godec, Ivan Hudnik, Nina Strnad, Irena Vrčkovnik, Matjaž Jelen, Dominik Trobentar, Anika Horvat, Andrej Šifrer, Iva Stanič in Neža Drobnič, in sicer ob spremljavi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Dirigirali bodo Lojze Krajnčan, Mojmir Sepe in Patrik Greblo. »Moj večer, ki nosi podnaslov Dan ljubezni – poklon Dušanu Velkaverhu, bo predstavitev mnogih mojih najuspešnejših pesmi. Če naj dogodek ostane presenečenje, več ne smem povedati. Izdam lahko le še, da se bo koncert začel s presenečenji (Presenečenja) in končal z ljubeznijo (Dan ljubezni).«