30.04.2015

Portret nove glasbene generacije: Ajda Stina Turek

Ajda Stina Turek je dvajsetletnica, študentka petja na Berklee College of Music v Bostonu.

Peter Baroš

Je maturantka Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, smer petje – jazz, zabavna glasba, kjer jo je glavni predmet poučevala prof. Nada Žgur. Po več zmagovitih nastopih na mladinskih glasbenih festivalih, se je Ajda leta 2012 najširši domači javnosti prvič predstavila na Festivalu slovenskega šansona, kjer je nastopila dve leti zapored. Leta 2013 je gostovala tudi na festivalu Slovenska popevka.

Julij 2013 je bil za Ajdo prelomen. Na poletni šoli Berklee Jazz Clinics, ki je potekala v okviru Umbria Jazz Festivala v Perugii, je v konkurenci šestdesetih sodelujočih mladih pevcev iz 29 držav prejela posebno priznanje, delno štipendijo za vsa štiri leta šolanja na Berklee College of Music v Bostonu.

V aprilu 2014 se je Ajda uvrstila v finale Riga Jazz Stage 2014, festivala, ki se je odvijal v sklopu latvijske prestolnice kulture. Njen nastop s finalnega večera se je uvrstil na kompilacijsko zgoščenko The best of Riga Jazz Stage 2014.

Lansko jesen je Ajda pričela s študijem v Bostonu, letos v februarju pa tam že izvedla svoj prvi samostojni koncert. Ob študiju je Ajda aktivna tudi na drugih področjih glasbenega življenja. Obdana z mladimi in talentiranimi glasbeniki z vsega sveta (mimogrede: študentsko stanovanje si deli s še enim obetavnim slovenskim glasbenikom, vibrafonistom Vidom Jamnikom), je v letošnjem letu posnela skladbo z naslovom Pa da ba, ki je delo Nina Samanića, mladega hrvaškega skladatelja, prav tako študenta na prestižni bostonski glasbeni akademiji. Ob Semaniću na klaviaturah in basu, Ajdin glas spremlja še Brazilec Raphael Lehnen na bobnih. Skladba je bila slovenski javnosti premierno predstavljena marca, na Ajdinem gostovanju v oddaji Jazz avenija na 3. programu Radia Slovenija.

 

Ajdino glasbeno udejstvovanje lahko podrobneje spremljate na njeni spletni strani. 

Posnetku skladbe Pa da ba lahko prisluhnete tukaj.