30.01.2017

Portret nove glasbene generacije: Nejc Kamplet

Po zelo uspešnem obdobju brez počitka si je za našo rubriko vzel čas tudi mladi pianist Nejc Kamplet.

Tanja Benedik

Portret nove glasbene generacije: Nejc Kamplet

Nejc Kamplet (1996) je sin skladatelja in flavtistke, tako da z glasbo živi od mladih let. Z odliko je maturiral iz glasbe na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor v razredu prof. Saše G. Donaldson in leta 2015 na 2. Gimnaziji v Mariboru. Leta 2012 je začel študij v pripravniškem razredu na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v razredu prof. Zuzane Niederdorfer, pri kateri je opravil sprejemni izpit za diplomski študij. V času šolanja je sodeloval na raznih glasbenih festivalih v Sloveniji (Lent, Maribor, Carpe artem, Noč slovenskih skladateljev, Muzejska noč klavirske glasbe, itd.) in nastopal kot solist z orkestri. Najbolj opazni so: Mozartova koncerta za klavir in orkester K482 in K365, Beethovnov koncert št. 1 (2012), Griegov koncert v a-molu (2013) ter leta 2014 prvi klavirski koncert Roberta Kampleta z orkestrom SNG Maribor pod taktirko dirigenta Tae Jung Leeja. Sodeloval je tudi z ostalimi priznanimi dirigenti (Benjamin Pionnier, Živa Ploj Peršuh, Slavko Magdič…). Redno se udeležuje poletnih šol (pri prof. Arbu Valdmi, Ottu Niederdorferju, Rubenu Dallibaltayanu…). Koncertira doma in v tujini (Avstrija, Italija, Nemčija, Hrvaška, Slovaška, Liechtenstein, Estonija, ZDA, Litva

Že v času študija  je prejel številne nagrade na klavirskih tekmovanjih: TEMSIG, T. Holmar (IT), Giovanni Musicisti v Trevisu (IT). Februarja 2015 je zmagal na tekmovanju Grand Prize Virtuoso v Londonu, aprila 2015 pa prejel prvo in posebno nagrado (za najboljšo izvedbo skladbe virtuoznega značaja). Na tekmovanju Jurica Murai v Varaždinu (HR) je poleg nagrad  dobil tudi solo recital in šolnino za poletno šolo. Oktobra 2015 je zmagal (na 2. mednarodnem tekmovanju Forum per tasti v Banski Bystrici (SK), kjer je prejel še dve posebni nagradi - koncert z državno opero in recital v Slovaški filharmoniji. Decembra 2015 je dobil tretjo nagrado na štipendijskem tekmovanju Marta Debelli v Gradcu (AT), marca 2016 pa je ponovno dobil zlato plaketo (druga nagrada) na državnem tekmovanju TEMSIG. Junija 2016 je dobil prvo in posebno nagrado Evropa za najboljšega pianista na 6. mednarodnem Young academy award tekmovanju v Rimu (IT). Julija je dobil 1. nagrado na 4. mednarodnem tekmovanju Euregio v Geilenkirchnu (DE), avgusta pa 2. nagrado na 15. tekmovanju za mlade glasbenike v Ettlingenu (DE), znanem po najzahtevnejšem tekmovanju za mlade pianiste na svetu. Je tudi prejemnik štipendije Ministrstva za kulturo v Sloveniji.

Nejc Kamplet: »Trenutno sem v obdobju po veliko uspešnih zaporednih tekmovanjih (v Rimu, Geilenkirchnu, Ettlingenu, New Yorku), s katerih sem se vrnil z nabranimi novimi izkušnjami in pripravljam nov program za nadaljnje cilje, ki sem si jih zadal v bližnji prihodnosti. Intenzivno nadaljujem s študijem na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v Avstriji, kjer zaključujem prvo stopnjo. Hkrati se mi odpira vedno več možnosti za koncertiranje, novembra sem igral recital v Slovaški filharmoniji, Beethovnov koncert z orkestrom v operi v Bansky Bistrici, na festivalu v Litvi, snemal za Miklavžev koncert na RTV in sodeloval pri snemanju oddaje Mladi virtuozi. Pripravil sem recital za 15. Božični simpozij fizikov s celega sveta, ki se je dogajal v Mariboru. Tako da sem ves čas v polnem zagonu in vse te dejavnosti me zelo osrečujejo. Učenje novega repertoarja (npr. Rahmaninova sonata št. 2, Tema in varijacije Čajkovskega op. 19. št. 6...) pa me še dodatno spodbuja in motivira za delo."