10.11.2020

Poslovil se je Martin Lumbar

Preminil je skladatelj, pevec, instrumentalist in učitelj glasbe Martin Lumbar.

SIGIC

Martin Lumbar

Martin Lumbar se je z glasbo ukvarjal že kot otrok, saj je izhajal iz glasbene družine. Bil je prvi solist radijskega otroškega in mladinskega zbora. Leta 1963 je kot osemletnik odpel Kekčevo pesem, ki jo je napisal Kajetan Kovič, Orkester RTV Ljubljana pa je vodil Marjan Vodopivec. V filmu Srečno, Kekec! je glas posodil igralcu Velimirju Gjurinu. "Studio 14, Radio Ljubljana, Tavčarjeva 17. Avdicija za nosilno pesem otroškega filma Srečno Kekec pod nadzorom budnih glasbenih ustvarjalcev in pedagogov Janeza Kuharja, Janeza Bitenca in skladatelja Marjana Vodopivca. Bili so tudi drugi, bilo je veliko ljudi, predvsem pa starši dečkov pevcev radijskega otroškega zbora in mi, dečki. Bilo mi je osem let in pravzaprav nisem vedel za kaj gre. Po vseh preizkusih in mojemu nastopu, se je izkazalo, da sem jaz ta, najbolj primeren za pesem v danes vsem tako poznanem filmu Srečno Kekec. Film je bil že posnet in potreben je bil še deški glas na dveh skladbah. Po podpisu pogodbe, se je snemanje načrtovalo v stari filmski sinhron dvorani v Šentvidu. Moj honorar je bil ravno toliko, da sem mami kupil naš prvi pralni stroj Gorenje, da mama ni več prala na roke," se je Lumbar spominjal snemanja skladbe, ki ga je izstrelila med otroške zvezdnike.
 


Glasbeno izobraževanje je nadaljeval v različnih glasbenih žanrih. Raziskovanje ga je odneslo v Indijo, kjer je desetletja proučeval in študiral indijsko klasično glasbo. Sitar in table je študiral v New Delhiju pod vodstvom Ravija Shankarja, ki je veljal za svetovno avtoriteto na področju indijske klasične glasbe. Lumbar je spadal med njegove najljubše učence, ki so prihajali z Zahoda, pri mojstru se je desetletje pred njim izobraževal tudi George Harrison.


Po vrnitvi v domovino je Lumbar sodeloval pri filmskih in gledaliških projektih, kot instrumentalist pa je prispeval k novemu zvoku Laibachov pri njihovem albumu Let It Be (1988). V priredbi skladbe Across the Universe skupine Beatles je spremljevalne vokale zapel v duetu z Anjo Rupel, kot koproducent in častni gost je sodeloval pri projektu skupine Videosex Ljubi in sovraži (1992). Udejstvoval se je tudi pri projektih domačih in tujih izvajalcev, kot so Magnifico, Alka Vuica in Let 3.
 


Ustvarjal je tudi svoje DIY projekte. Bil je samemu sebi finančni producent, avtor glasbe in besedila, aranžmajev, snemalec in seveda izvajalec. Tako je leta 2003 obelodanil projekt Samotna ptica Kristal, ki ga je ustvarjal več kot desetletje. Album s 13 pesmimi v slovenskem in angleškem jeziku je poimenoval po šamanskem simbolu. Izdal je tudi zgoščenko z naslovom Colours.

Mnogi se Martina radi spomnijo z njegovih gostovanj po mnogih osnovnih šolah v Sloveniji, kjer je šolarjem z veliko vnemo in žarom predstavljal čare indijske klasične glasbe.

Martin Lumbar
Samotna ptica Kristal