12.07.2017

Prvo Evrovizijsko zborovsko tekmovanje 2017

Evropska radiotelevizijska zveza prireja evrovizijsko tekmovanje Zbor leta, na katerem se bodo pomerili izbrani evropski zbori.

Tanja Benedik

Prvo Evrovizijsko zborovsko tekmovanje 2017
Foto: Arhiv Carmen manet

V izbor se je uvrstil tudi slovenski zbor, Ženski zbor Carmen manet (ljubkovalno se kličejo Carmence z najvišjim zborovodjem) iz Kranja pod vodstvom Primoža Kerštanja. Izbor je opravilo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija s finančno podporo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Ostali izbrani zbori so iz Avstrije Hardchor Linz, belgijski Les Pastoreaux, danski Akademski zbor iz Aarhusa, Dekliški zbor estonske televizije, nemški Jazzchor Freiburg), latvijski  Spīgo, madžarski Moški zbor Bela Bartok, in zbor iz Walesa. Žirijo bodo sestavljali priznani britanski skladatelj John Rutter, slovita mezzosopranistka Elīna Garanča in dirigent Nicholas Fink. Prireditev bosta vodila Eric Whitacre in Eva Johansone.

Tekmovanje se bo odvilo v okviru Evropskih zborovskih iger, ki že tretjič potekajo v Rigi, organizira pa jih nemški organizator Interkultur.

Države članice EBU, med njimi je tudi Slovenija, bodo prenos prenašale neposredno. Ogledate si ga lahko v soboto, 22. julija ob 20.00 na prvem programu TV Slovenija.