21.12.2016

Sorarmonica po uspešnem letu novim izzivom naproti

27. decembra lahko ansamblu, ki je pri nas edini te vrste, pa tudi v svetovnem merilu bi težko našli podobne, prisluhnete na Božično-novoletnem koncertu v Pirničah.

Tanja Benedik

Sorarmonica po uspešnem letu novim izzivom naproti

Delovanje ansambla Sorarmonica so letos zaznamovali veliki podvigi. Ansambel se je preoblikoval v samostojno društvo in izpolnil svoj načrt, saj se je na povabilo organizatorjev udeležil 11. azijsko-pacifiškega festivala ustne harmonike – Hsinchu na Tajvanu. Kljub temu, da si je sredstva za udeležbo moral zagotoviti sam (izposoditi), saj ustrezne inštitucije niso pokazale posluha, da bi mu priskočile na pomoč, je na festivalu pokazal vse kar zna. 2800 udeležencev, 1500 tekmovalcev v 900 skupinah (9 kategorij, 40 podkategorij), gala koncerti, manjši koncerti, jam sessioni, sejem so podatki, ki si jih pri nas težko predstavljamo. In povabilo bi verjetno morali prepoznati kot posebno čast za nastopajoče in državo iz katere prihajajo. Sorarmonica je nastopila na enem od gala koncertov ter na lastnem polurnem nastopu, ki so ga organizatorji poimenovali Slovenski odprti oder, s programom izključno slovenske glasbe. Za bis so dodali nekaj tajvanskih skladb.

Ansambel je v okviru klasičnih Petkovih večernih koncertov nastopil tudi v baptistični cerkvi v Taipeju, kjer ga je občinstvo toplo sprejelo.

Pred odhodom na Tajvan je Sorarmonica posnela tudi zgoščenko, ki poleg klasičnega repertoarja, od Bacha do Ravela, vsebuje tudi nekaj kitajskih skladb. Prav po izvajanju klasičnih skladb iz svetovne zakladnice so ti »orgličarji« v svetu najbolj prepoznavni. Kot pravijo sami: »Za morebitne prezirljive poglede »klasičnih kolegov« nas ne skrbi, saj je glasba živa snov in mi je ne banaliziramo, le izvajamo jo z neizvornimi glasbili, v novi preobleki in na izviren, pa vendar klasičen način.«

O kakovosti tega v svetu bolj, pri nas manj prepoznanega ansambla pričata že dva prihajajoča projekta: novembra 2017 je vabljen na svetovni festival ustnih harmonik v Trossingen, v letu 2018 pa znova na Azijsko-pacifiški festival, ki bo tokrat v Pekingu.

»Orgličarskemu ansamblu, ki ne predstavlja nič posebnega« - takšno je bilo namreč mnenje ob zavrnitvi prošnje za finančna sredstva – lahko prisluhnete 27. decembra ob 19.30 v Župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Zgornjih Pirničah.