25.05.2017

SWR Experimentalstudio bo med 28. majem in 2. junijem gostoval v Ljubljani

S projektom Luther - Trubar / reformatorja in upornika bo Goethejev inštitut v Ljubljani obeležil 500. obletnico reformacije.

Press info

SWR Experimentalstudio bo med 28. majem in 2. junijem gostoval v Ljubljani
Foto: SWR Experimentalstudio

SWR Experimentalstudio (Freiburg, Nemčija) kot eden svetovno najbolj priznanih studiev in raziskovalnih laboratorijev za elektronsko glasbo deluje na presečišču skladateljskih idej in njihove tehnične uresničitve. Poleg ustvarjanja izvirne glasbe se posveča tudi njeni živi izvedbi. Ensemble Experimental, ki deluje pod okriljem SWR Experimentalstudia, je zasedba, sestavljena iz solistov, posveča pa se izvedbi elektronske glasbe v živo. Njeni člani sodelujejo pri snovanju glasbe že v samem studiu, nastopili pa so že na vseh priznanih festivalih za tovrstno glasbo. Umetniški vodja in prvi dirigent zasedbe je Detlef Heusinger.

Glasba je imela pri reformaciji pomembno vlogo. Tako Luther kot Trubar sta ideje reformacije prinašala ljudem tudi prek glasbe. Pri luteranski maši so prepevali himne in psalme, Trubar je napisal več pesmaric. V okviru projekta Luther-Trubar / reformatorja in upornika, s katerim Goethe-Institut Ljubljana v sodelovanju z Ljubljanskim gradom obeležuje 500. obletnico reformacije, je SWR Experimentalstudio s svojim kreativnim pristopom ideje izpred 500 let prek sodobne glasbe približal današnjemu času. Skladatelji Vito Žuraj, Petra Strahovnik, Detlef Heusinger, Uroš Rojko, Iris ter Schiphorst in Mark Andre so uglasbili besede in besedne zveze, ki so se uveljavile zaradi obeh reformatorjev, ter jim v obliki elektronske glasbe vlili novo življenje. Koncerti bodo potekali vzporedno v različnih dvoranah Ljubljanskega gradu in omogočili edinstveno doživetje žive elektronske glasbe.

Med 31. 5. in 2. 6. pa se bo v novih prostorih Goethe-Instituta Ljubljana (Mirje 12) odvila že sedma skladateljska akademija Matrix, ki predstavlja pomemben del dejavnosti, ki jih izvaja Ensemble Experimental.

Sodelujoči profesorji so Gilbert Nuono (IRCAM), Hans Tuschku (Harvard) in skladatelji Iris ter Schiphorst, Uroš Rojko ter Vito Žuraj. Akademija se bo zaključila 2. junija 2017 s koncertom, ki odseva sodelovanje med Harvardom, Ircamom ter SWR Experimentalstudiem.

Podroben program: https://www.goethe.de/ins/si/sl/ver.cfm