15.02.2019

V Göteborg kot slovenski predstavnik na izbor za Evrovizijski zbor leta odhaja Jazzva

Prvi izbor za najboljšega med amaterskimi zbori Evrope je potekal leta 2017 in ga je zaznamovala zmaga našega ženskega zbora Carmen manet.

Tanja Benedik

V Göteborg kot slovenski predstavnik na izbor za Evrovizijski zbor leta odhaja Jazzva
Foto: Jure Matoz

Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenije je ob sodelovanju svetovalcev za zborovstvo z JSKD letos izbralo vokalno skupino Jazzva, ki se bo pomerila z najboljšimi evropskimi amaterskimi zbori. Odločitev za izbiro predstavnika ob obilici izvrstnih slovenskih zborov zagotovo ni enostavna naloga, a sta jo TV in JSKD (ki tudi finančno krijeta stroške projekta) dobro opravila. Vsekakor bi bilo tudi s finančnega vidika veliko težje na Švedsko poslati veliko zasedbo, se je pa Jazzva s svojo raznovrstnostjo dodobra uveljavila doma in v tujini, da bo nalogo opravila brez težav. Repertoar skupine sestavljajo pesmi najrazličnejših žanrov, od popa, rocka in jazza do aranžmajev ljudskih pesmi in še številnih drugih zvrsti. Zasedba deluje v postavi Katja Kovačič (sopran), Jasna Žitnik (mezzosopran, umetniška vodja), Anja Hrastovšek (alt), Jon Leskovec (tenor), Klemen Dovjak (bariton), Andrej Perdih (bas), Anej Kebrič (beatbox) in oblikovalec zvoka Jure Matoz.

Na prvi zborovski Evroviziji leta 2017 je v Rigi je zmagal slovenski pevski zbor Carmen manet, letos pa se bodo za ta naziv potegovale vokalne skupine iz desetih držav: Belgije, Francije, Nemčije, Latvije, Norveške, Škotske, Slovenije, Švedske, Švice in iz Walesa.

Jasna Žitnik: »Sistem tekmovanja je letos drugačen kot na prvem izboru. Vsi tekmovalci se bomo predstavili najprej s 4 minutno skladbo, potem pa bodo izbrane zasedbe v finalnem nastopu predstavile še eno 3 minutno skladbo. Ne ve se, koliko zasedb bo v finalu, o konkretnih skladbah pa tudi še ne moremo govoriti. Naročili smo nekaj novih skladb in bomo izbrali na podlagi tega, kaj nas bo najbolje predstavilo, kaj nam najbolj leži. Zagotovo bodo slovenske, saj je to pogoj organizatorja, ki mu  moramo do konca aprila poslati v odobritev dve izbrani skladbi, do takrat se tudi sami ne bomo odločili.«

Tekmovanje za Evrovizijski zbor leta predstavlja pomembno promocijo slovenske kulture in slovenskega zborovskega petja. Samo prek televizijskih sprejemnikov si ga namreč ogleda več kot 2 milijona gledalcev po Evropi in izven nje.

Toi, toi, toi, Jazzvice!