16.07.2018

V. Mednarodni glasbeni festival Ursus

Peto poletje zapored vas Mednarodni glasbeni festival Ursus vabi na Medvedovo domačijo ob vznožje Kuma.

Press info

V. mednarodni glasbeni festival Ursus

Peti jubilejni Ursus bo postregel z zelo raznovrstnim programom.

Kot prvi koncert tokratnega festivala bo v petek, 20. julija 2018 ob 19. uri, na sporedu sLOVEnski Impro. Glasbeniki so prvič spontano skupaj zaigrali ravno na 'koncertnem' skednju domačije Medved.

Priznani slovenski glasbeniki s skupnim navdihom ustvarjajo unikatno prosto improvizacijo, v kateri se mešajo vplivi klasike, minimalizma, bluesa, raznih etno stilov, otožno nežnega zvoka zagorskega melosa… Kompozicije se rojevajo spontano na odru. Tako postane koncert hkrati proces ustvarjanja in poustvarjanja, poizkus ujetja trenutka tako za ustvarjalce kot tudi za publiko.

Konec januarja je izšel njihov prvi CD posnet v živo s koncerta v klubu KGB v Mariboru.

Izvajalci:

Tina Mauko, klaviature

Jure Tori, harmonika

Marko Zupan, flavta


Na drugem koncertu Simfonija Remix, ki bo v petek, 10. avgusta 2018 ob 19. uri, boste verjetno prvič v teh krajih slišali Mozartovo Praško in Beethovnovo 1. simfonijo. Zahvala gre predvsem njunemu sodobniku Johannu Nepomuku Hummlu, ki je simfoniji priredil za komorno zasedbo.

V novi luči: Hummlovi komorni aranžmaji Mozartovih in Beethovnovih simfonij

Johann Nepomuk Hummel (1778-1837), pomemben pianist in skladatelj poznega klasičnega obdobja, ni bil znan le po svojih solističnih kompozicijah, temveč tudi po svoji komorni glasboi ter aranžmajih simfonij, koncertov in opernih uvertur. Naredil je približno petdeset takšnih transkripcij, ki so bile namenjene za izvedbo na t.i. hišnih koncertih. Tokratni program bo vključeval Mozartovo Simfonijo št. 38 v D-duru, K. 504, “Praška” ter Beethovnovo  Simfonijo št.1 v c-molu, op. 21. Oba skladatelja sta imela velik vpliv na Hummela – Mozart je bil njegov učitelj, Beethoven njegov dober prijatelj.

Izvajalci:

Marina Minkin, klavir

Marko Zupan, flavta

Evgenia Epshtein, violina

Giorgio Matteoli, violončelo

RusiЯ – zadnji koncert V. Mednarodnega glasbenega festivala “Ursus” pa bo obiskovalce ovil v zvoke romantične Rusije devetnajstega stoletja. Na svoj račun bodo prišli ljubitelji pihalnih inštrumentov in klavirja. Koncert se bo odvil v petek, 17. avgusta 2018 ob 19. uri.

Neskončne ruske poljane, romantika in tragika Tolstojevih romanov, ljudske pesmi in plesi, pravoslavni korali in zvonovi, junaki in bogovi starodavnih slovanskih mitov, banalnost in komičnost, fantazija in kruta realnost življenja… Vse to je mogoče vzbuditi ter slišati v glasbi Rubinsteina in Rimski-Korsakova.

Anton Grigorjevič Rubinštein, ustanovitelj St. Petersburškega konservatorija in učitelj Čajkovskega, je bil eden največjih pianistov 19. stoletja, poleg tega pa tudi zelo dejaven skladatelj. Pisal je opere, simfonije, koncerte in komorno glasbo.

Nikolaj Andrejevič Rimski-Korsakov večinoma znan po svoji čudoviti “Šeherezadi” je bil član “Ruske peterke”, skupine skladateljev katerih namen je bil oblikovanje nacionalnega sloga klasične glasbe.

Izvajalci:

Marina Panova, klavir

Marko Zupan, flavta

Tomaž Močilnik, klarinet

Miriam Kofler, fagot

Andrej Žust, rog