22.05.2016

Vrvenje jazz rocka

Osnova glasbe skupine Divje Jezero sta jazz rock in fusion, vanjo pa se nato vpletajo še drugi stili, kot so funk, karibski in reagge ritmi, elementi balkanske glasbe in Orienta.

Dušan Mijanović

Mestni Vrvež

Divje Jezero

Mestni Vrvež

Celinka
2015

Lansko leto je idrijska skupina Divje Jezero pri Založbi Celinka izdala prvenec, ki nosi naslov Mestni Vrvež.

Skupina si je ime nadela po kraškem sifonskem divjem jezeru, ki se nahaja dva kilometra južno od Idrije. Ob samem imenu se človeku kaj hitro porodi ideja, da skupina svoje niti vleče iz zapuščine idrijske glasbene krajine punkovskih bendov iz osemdesetih, kot so Kuzle, Šund in Bojler. Resnica je drugačna, kajti večina članov izhaja iz polja bigbandovstva in Idrijske godbe. Slednja sodi s svojo več kot 350-letno tradicijo med najstarejše godbe ne samo v Sloveniji, ampak v celotnem evropskem prostoru.

Zasedba je svojo formacijo gradila postopoma. Začetki skupine segajo v leto 2006, ko je delovala kot duo basista Alena Bogataja in bobnarja Luke Čibeja. Po kakšnem letu se je skupini pridružil kitarist Aleš Golja in trio je leta 2009 posnel demo plošček z naslovom Divje Jezero. Naslednje leto se je skupina s prihodom klaviaturista Davida Križaja pričela pospešeno razvijati predvsem na področju aranžmajev. Po priložnostnem sodelovanju na koncertih se je fantom priključili saksofonist Tomi Peljahan, in v tem razširjenem sestavu so fantje leta 2014 sodelovali na kompilaciji Rokerji pojejo pesnike. Lani so izdali prvenec z naslovom Mestni Vrvež ter s tem zaokrožili evolucijo petčlanske zasedbe.

Prvenec je zastopan z desetimi avtorskimi inštrumentalnimi skladbami, ki so poimenovane v slovenskem jeziku, toda v angleški formi, saj je druga beseda v naslovu zapisana z veliko začetnico. Mogoče je skupina storila napako s tem, da skladbe zaradi lažje promocije ni poimenovala v angleščini. Še posebno zato, ker je pri nas glasba, ki jo izvaja, postala z leti vse bolj odrinjena na glasbeno margino. Osnova v glasbi zasedbe Divje Jezero sta jazz rock in fusion, vanjo pa se nato vpletajo še drugi stili, kot so funk, karibski in reagge ritmi, elementi balkanske glasbe in Orienta. Čutiti je tudi vplive bobnarja Billyja Cobhama, kitarista Jeffa Becka, klaviaturista Chicka Corra ter progresivnih rock skupin iz sedemdesetih let, med katere lahko mirno uvrstimo jugoslovanski legendarni trio Sončna pot. Temelje v glasbi albuma dolžine slabe ure gradi ritmična sekcija bas kitare in bobnov, ob kateri se izmenjujejo ostali člani zasedbe. Produkt so razgibani komadi s kompliciranimi in tudi preprostimi melodijami. Prepletanje med že naštetimi glasbenimi zvrstmi ni moteče, saj poteka tekoče in premišljeno, kar je vsekakor rezultat timskega dela in kakovosti udeleženih glasbenikov.

Album se prične s skladbo Policijska Patrulia, kar je po svoje logično, saj je predstavnica represivnega državnega aparata sestavni del mestnega vrveža. Komad zelo spominja na filmsko glasbo napetih ameriških detektivskih kriminalk iz sedemdesetih let, ki raziskujejo skrivnost. Tak je tudi naslov naslednje skladbe, v kateri se fantom pridruži flavtistka Ana Bogataj. Sledi nosilna skladba Mestni Vrvež, po kateri je album dobil ime. Vrvež je predstavljen tudi na ovitku albuma, ki je delo idrijskega amaterskega slikarja Danila Jereba. Prav za namene albuma narejena slika nostalgično ponazarja ulico, polno ljudi, in jo lahko vzamemo kot metaforo za nekoč dobro obiskane koncerte na periferiji in v manjših mestih, kar se je spremenilo s prihodom pametnih tehnologij. Skladba Mestni Vrvež je razgibana, njena glasba pa ponazarja radoživost mestnega vrvenja. Na albumu najdemo še skladbi Kapljica in Šnita Kruha, ki sta prisotni že na demo posnetkih iz leta 2009; strukturno se nista spreminjali, sta pa obogateni z aranžmaji klaviatur. V najdaljši skladbi z naslovom Nomad so prisotni instrumentalni elementi sevdaha, toda ne v celoti, saj nobena od desetih skladb ni žanrsko profilirana, ampak so vse v znamenju glasbene fuzije in vrvenja. Album zaključi kompozicija Burkina Faso. Skladbo, ki ne vsebuje tradicionalne glasbe te zahodnoafriške države in dežele pokončnih ljudi, na začetku in koncu krasijo nasneti zvoki tihega pomladnega dežja.

Zasedba Divje Jezero bazira na komponirani glasbi, toda na koncertih si člani privoščijo tudi improvizacijske izlete. Zven pričujočega albuma lahko v živo preverite 24. maja v Hostlu Celica, kjer bo skupina s svojim nastopom odprla 9. festival Godibodi.