04.08.2017

Festivalski odmevi: MetalDays in Winter Days of Metal (Veliki in mlajši brat)

Pretekli teden je minil v znamenju enega od največjih in najbolj odmevnih festivalov pri nas, festivala MetalDays. Metalske počitnice, ki so potekale med 23. in 29. julijem na idiličnem tolminskem Sotočju, so gostile več kot 110 nastopajočih metal bandov iz vsega sveta.

Dušan Mijanović

MetalDays 2017
Foto: Kabo Photografix

Letošnji program MetalDays je bil nekoliko drugačen od tradicionalnega, predvsem zaradi nastopov skupin Amon Amarth in Marilyn Manson. "Na festivalu se trudimo imeti standarden metalski program, ki obsega različne podzvrsti metala, kot so dark metal, black metal, power metal, melodic metal… Amon Amarth so viking metal, Marilyn Manson se toliko niti ne uvršča v metal, ker bolj spada med rock," je povedala Nika Brunet, predstavnica organizatorske ekipe festivala MetalDays. Poleg omenjenih so nastopili tudi Opeth, Doro, Iced Earth, Heaven Shall Burn, Grave Digger, Pain...

MetalDays se od ostalih treh velikih festivalov, ki potekajo na tolminskem Sotočju (Overjam Reggae Festival, MotörCity in Blues Rock in Punk Rock Holiday), glede na to, da jih organizira ista ekipa, loči po velikosti, saj MetalDays obišče okrog 12 tisoč obiskovalcev dnevno. Vsi štirje festivali ponujajo koncept festivalskih počitnic. "Na tem področju smo pionirji v svetovnem merilu. To pomeni, da ima naš obiskovalec veliko za početi na samem festivalu, od zjutraj, ko se zbudi, poje zajtrk na festivalu, gre na jutranjo jogo, se razgiba na metalskem fitnesu, potem je cel kup spremljevalnega programa, do prvih odrov, ki začnejo delovati že opoldan. Glasba poteka do večernih ur, dogajanje se s spremljevalnim programom zaključi na plaži do poznih jutranjih ur. Ugotavljamo, da veliko obiskovalcev ostaja na prizorišču tekom celega dneva," je Nika razložila koncept festivalskih počitnic.


Letos so organizatorji drugi oder poimenovali Boško Bursać Stage ter se tako poklonili lani preminulemu legendarnemu tonskemu inženerju Bobanu, ki je dolga leta ozvočeval festivale na Sotočju. Uvedli so tudi tretji, t.i. New Forces Oder, na katerem se je program odvijal od sobote do petka, dnevno se je predstavilo več kot pet mladih in nadobudnih skupin. »Trudimo se mladim bendom dati priložnost, je ogromno prijav, tako, da je selekcija kar težka« je dejala Nika Brunet.

Največ zanimanja je med več kot stotimi nastopajočimi je požel kontroverzni zvezdnik Marilyn Manson, ki je kot frontmen istoimenske skupine nastopil že v ponedeljek. "Pri samem bookiranju nastopajočih se morajo poklopiti tri stvari: finančna plat, organizacijska plat s strani kapacitet samega prizorišča, saj smo fizično omejeni s samo lokacijo, tako nekaterih največjih skupin ne bomo mogli imeti, tudi če bi si jih lahko finančno privoščili. Tretja so turingi. Če je želena skupina ali umetnik v tem času v bližini na turneji, so stvari lažje, če ne so dosti težje. Pri nastopu Marilyn Mansona se je vse skupaj poklopilo in nastopil je na festivalu. Z nastopom smo zadovoljni. On je poseben človek, s tem smo tudi računali,« je povedala Nika in dodala, da je je mogoče za nekoga Marylin Manson kontroverzen, za organizatorje, ki se z zvezdniškimi muhami ukvarjajo na dnevni bazi, pa ni prav nič posebnega. "Marilyn Manson je zaslovel zaradi posebnih besedil. Publika jih večinoma razume, in se jim zdi to nekaj specialnega, zato ga imajo tudi radi," je Nika razložila fascinacijo nad ameriškim zvezdnikom, ki si je svoje umetniško ime nadel po dveh velikih imenih popularne kulture: igralki in seks simbolu Marilyn Monroe in serijskemu morilcu Charlesu Mansonu.

"Bomo videli, kako bo naprej. Mi imamo vsako leto že tako ali tako poostreno kontrolo, prav zato tudi nimamo nekih posebnih varnostnih incidentov," je Nika pokomentirala varnostno problematiko. Organizatorji se vsako leto nekaj novega naučijo, tudi letos ni bilo drugače. »Naučili smo se, da festival poteka v primežu narave, saj se na območju Sotočja različni zračni tokovi. Nevihte bodo, verjetno tudi zaradi klimatskih sprememb, še naprej krojile naš festival, mogoče še več kot do sedaj, toda s tem je treba računati. Z letošnjo izvedbo smo, z izjemo ponedeljka in torka, kar se tiče vremena, izjemo zadovoljni. Obiskovalci so hudo uro suvereno prenesli, tudi skupine situacijo razumejo. Dejstvo je, da bi se želeli v prihodnosti usmeriti še bolj v ekološko noto, želimo, da bi tudi obiskovalci spoznali, da ima to smisel," se je Nika dotaknila tudi ekologije, ki igra vidno vlogo na festivalu.

Za konec smo se iz vročine, ki nas obdaja, vrnili v letošnje obdobje, ko se je koledarska zima prevesila v pomlad, takrat se je prvič pod okriljem organizatorjev velikih festivalov iz Sotočja, v bližnjem Bohinju odvil mlajši brat festivala MetalDays, festival Winter Days of Metal. » Z obiskom smo malo manj zadovoljni, toda smo zato toliko bolj zadovoljni s celotno povratno informacijo vseh, tako glasbenikov, obiskovalcev in celotnega Bohinja. Še nikoli, od kar sodelujem na festivalih, se mi ni zgodilo, da ne bi prejela niti ene negativne kritike". Brunetova je pripomnila, da so vstopnice za MetalDays (22. - 28. julij 2018) ter Winter Days of Metal (31. januar - 4. februar 2018) že v prodaji, kombinirana različica obeh festivalov se trenutno prodaja po zelo ugodni ceni - 145 EUR. Prve objave so že zunaj, konkretnejša imena za MetalDays 2018 bo organizator objavil novembra.

MetalDays 2018
MetalDays 2017
MetalDays 2017
MetalDays 2017
MetalDays 2017
MetalDays 2017
MetalDays 2017
MetalDays 2017
MetalDays 2017
MetalDays 2017
MetalDays 2017
MetalDays 2017
MetalDays 2017: Marilyn Manson
MetalDays 2017
MetalDays 2017
MetalDays 2017
MetalDays 2017
MetalDays 2017
MetalDays 2017
MetalDays 2017
Winter Days of Metal
Winter Days of Metal
Winter Days of Metal
Winter Days of Metal