13.03.2017

Hommage J.S.Bachu: ob 332. letnici rojstva Johanna Sebastiana Bacha

Tudi Ljubljana se znova pridružuje projektu Bach in the Subways, ki bo potekal 18. marca v ljubljanskem Trnovem.

Press info

Hommage J.S.Bachu: ob 332. letnici rojstva Johanna Sebastiana Bacha

Vsako leto se na Bachov rojstni dan (21.3.) spontano in sproščeno povežejo glasbeniki iz celega sveta, ter z nastopi v javnih prostorih – trgih, parkih, avtobusnih in železniških postajah, nakupovalnih središčih, mimoidočim ponudijo delček Bachove čudovite ustvarjalnosti.

Nastopajoči niso nujno profesionalni glasbeniki, prav tako ne prihajajo nujno iz krogov klasične glasbe – skupna jim je predvsem ljubezen do Bachove glasbe. Nastopajo prostovoljno, vstop na vse dogodke je prost.

Projekt, kasneje poimenovan Bach in the Subways, se je začel leta 2010 v New Yorku, z nastopom violončelista Dalea Hendersona. S svojim muziciranjem je obogatil vsakdanje trenutke mimoidočih na postajališču newyorške podzemne železnice – od tod tudi prihaja ime dogodka.

Po njegovem zgledu so se podobnih dejavnosti lotili številni glasbeniki širom Amerike, Evrope, Azije in Avstralije. V Sloveniji je tovrstno praznovanje Bachovega rojstnega dneva zaživelo leta 2015. Študentje ljubljanske Akademije za glasbo so nastopili pred Kresijo ter v podhodu Maximarketa, organistka Renata Bauer pa s prijatelji v župnijski cerkvi v Trnovem. Trnovo je ostalo zbirališče ljubiteljev Bachove glasbe, zato tudi letos tam praznujemo rojstvo večnega skladatelja in hkrati tudi ponovno rojstvo narave.

Dvema popoldanskima in slavnostnemu večernemu koncertu v trnovski cerkvi, ki jih organizira Renata Bauer v sodelovanju s Finžgarjevo galerijo, se letos kot soorganizator pridružuje tudi Slovenska filharmonija. Poleg številnih poklicnih glasbenikov, učiteljev, študentov in dijakov ter ljubiteljskih glasbenikov bo letos v Trnovem nastopil tudi Zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom Martine Batič..

Tretji glasbeni maraton ob 332-letnici Bachovega rojstva bo potekal v Trnovem, v soboto 18. marca, od 16. do 22. ure.

Več informacij najdete TUKAJ.