15.01.2018

Martina Batič bo septembra prevzela mesto vodje zbora francoskega radia

Na tem mestu bo nasledila švedsko dirigentko in mezzosopranistko Sofi Jeannin, ki bo julija prevzela vodenje zbora BBC Singers.

Sigic

Martina Batič bo septembra prevzela mesto vodje zbora francoskega radia
Foto: France Musique, podpis pogodbe

Martina Batič se je z zborom že spoznala na dveh koncertih v lanskem letu, pripravila pa ga bo tudi za otvoritveni koncert festivala Présences 2018: Thierry Escaich, un portrait, kjer bo poleg organista in skladatelja Eisacha nastopil tudi ansambel Nomos. Koncert bo 6. februarja v avditoriju francoskega radia.

Od leta 2006, ko je Batičeva osvojila prestižno nagrado Erica Ericsona za najboljšo mlado zborovodkinjo, sodeluje z najboljšimi profesionalnimi zbori, kot so Zbor švedskega radia, Komorni zbor Erica Ericsona, Nizozemski radijski zbor, Flamski radijski zbor. V Sloveniji se je dokazovala pri delu z zborom SNG Opera Ljubljana, od leta 2012 pa je bila umetniški vodja in pomočnica direktorja za Zbor Slovenske filharmonije.

Martina Batič: "Ko sem podpisala svojo odpoved delovnega razmerja v Slovenski filharmoniji, še nisem vedela, da me čez par dni čaka klic s Francoskega radia. Vprašali so me, če bi bila pripravljena biti njihov kandidat za mesto glasbenega direktorja Zbora njihove radijske hiše. Rekla sem ja. 

Od tam naprej se nam je z zborom RF zgodila kemija, ki jo je bilo čutiti že v prvem projektu z njimi. Po drugem projektu, celovečernem a cappella koncertu, je prišla jasna želja z njihove strani, da me želijo za glasbeno direktorico. Tako zbor s sindikati, kot tudi vodstvo, menedžer in direktor glasbene produkcije.

Sledila so premišljevanja, pogovori, pogajanja in tukaj sem sedaj s podpisano pogodbo v rokah. V Pariz odhajam novim izkušnjam naproti, ne pozabljam pa kakšno popotnico nosim s seboj od doma.

Borut Smrekar in Damjan Damjanovič, moja biša direktorja, hvala vama za priložnosti. Zbor SNG Opera in balet Ljubljana in Zbor Slovenske filharmonije, hvala vama, da sta me pripravila na Evropo…"