02.05.2011

Luigi Nono v ciklu nove glasbe

Četrto leto zapored Cankarjev dom prireja cikel sodobne glasbe Predihano in podobno kot lani, je cikel tudi tokrat zasnovan tematsko – osredotoča se na skladatelja Luigija Nona.

uredništvo

Cikel Predihano bo sklenil Godalni kvartet Diotima (foto: Thibault Stipal)
Foto: Thibault Stipal

Četrto leto zapored Cankarjev dom prireja cikel sodobne glasbe Predihano in podobno kot lani, ko je bila v središču programa francoska spektralna skladateljska šola, je cikel tudi tokrat zasnovan tematsko – osredotoča se na skladatelja Luigija Nona, čigar ustvarjanje je eno od ključnih prispevkov evropske glasbene umetnosti po drugi svetovni vojni. Na glasbenem prizorišču se je pojavil kot predstavnik darmstadtske šole, in sicer v času, ki ga je zaznamoval še živi spomin na vojno razdejanje. Nono in somišljeniki so stremeli za vedno novimi tehničnimi rešitvami in konstituirali so povsem novo umetniško estetiko, kar je na idejni ravni pomenilo trganje vezi s svetom starih vrednot. Med svojimi skladateljskimi sodobniki je bil Nono, zapriseženi levičar, verjetno najbolj družbeno angažiran in je v svoje skladbe, ki so bile pogosto monumentalne glasbene tvorbe, vnašal družbena in politična sporočila. Zadnje desetletje Nonovega ustvarjanja je prineslo občutne spremembe, njegov izraz je postal izrazito introspektiven in zvočno občutljivejši.

Koncerti letošnjega cikla Predihano se posvečajo ravno zadnjemu obdobju, temu pa se pridružujejo nekatere starejše komorne skladbe in glasba skladateljev, na katere je Nono posebej vplival. V poznem opusu Nona ima veliko vlogo živa elektronika in že na prvem koncertu, v torek, 3. maja, bo v Cankarjevem domu gostoval Eksperimentalni studio freiburškega radia. Kot je na tiskovni konferenci povedal Steven Loy, umetniški vodja cikla, je Nono svoja pozna dela razvijal skupaj s tehniki iz Freiburga, zato podatki o izvajanju te glasbe niso zapisani in obstajajo le v spominu tistih, ki so sodelovali pri snovanju. Freiburški studio je tako edini studio, ki ima sredstva in znanje za izvedbo teh del. Steven Loy je tudi vodja ansambla Neofonía, ki ga sestavljajo domači glasbeniki in ki je sodeloval že v lanskem ciklu Predihano. Tokrat bo sestav izvedel dva izmed petih koncertov. Na sklepnem koncertu bo nastopil godalni kvartet Diotima, trenutno eden najboljših kvartetov, ki se posvečajo sodobni glasbi in ki po Loyevem mnenju v tehničnem pogledu celo prekašajo slavni kvartet Arditti. Koncertni del spremljajo predavanja in razstava o Nonu, ki jo bo odprla kuratorka Nuria Schoenberg Nono, Nonova vdova in hči Arnolda Schönberga.

Kot je pred začetkom cikla povedala Ingrid Gortan, vodja programa resne glasbe, opere in baleta v Cankarjevem domu, se letošnji program dotika repertoarja, ki v domačih koncertnih ciklih ni prisoten. Posvečanje podobno prezrtim skladateljskim osebnostim ostaja vodilo tudi prihodnjih edicij cikla Predihano. Ingrid Gortan je še povedala, da je bilo po njenih podatkih do danes na slovenskih odrih izvedeno le eno Nonovo delo, in sicer zgodnja zborovska skladba Liebeslied ter, da kaže, da je prišel čas, da se s tem skladateljem seznanimo tudi pri nas, saj ga potrebujemo za pravilno umestitev časovne osi druge polovice dvajsetega stoletja.