22.03.2018

Podeljene so Glazerjeve nagrade za leto 2018

Med nagrajenci za leto 2018 sta tudi Sabina Cvilak in Vito Žuraj

Tanja Benedik

Podeljene so Glazerjeve nagrade za leto 2018

Glazerjeve nagrade, poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživel v Mariboru, so priznanja Mestne občine Maribor za življenjsko delo ali za posamične vrhunske dosežke na področju kulture. Podeljujejo jih od leta 1987.

Glazerjevo nagrado za življenjsko delo je dobil akademski slikar Ludvik Pandur, listine pa so prejeli operna solistka Sabina Cvilak, dramski igralec Vladimir Vlaškalić in skladatelj Vito Žuraj. Za Sabino Cvilak je zaradi pevskih obveznosti nagrado prevzela njena pevska učiteljica s Konservatorija za glasbo in balet Maribor Jolanda Korat.

Iz obrazložitev:

SABINA CVILAK – operna solistka

Umetniška pot slovenske sopranistke Sabine Cvilak je že od njenega rojstva tesno povezana z mestom Maribor, kjer je prejela prve glasbene impulze in izobrazbo, študij solopetja pa je nadaljevala v razredu prof. Annemarie Zeller na graški Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost, kjer je leta 2004 diplomirala z odliko. Od takrat redno nastopa bodisi kot koncertna ali operna solistka na uglednih mednarodnih koncertnih središčih in v številnih opernih hišah v Evropi, Ameriki in Aziji. Kljub mnogim poustvarjalnim uspehom v tujini pa so se nekatere najpomembnejše prelomnice v karieri mednarodne operne zvezde Sabine Cvilak zgodile prav na velikem odru Opere Slovenskega narodnega gledališča Maribor, kjer je debitirala z vlogama Marguerite v Gounodevi veliki operi Faust in Fiordiligi v Mozartovi operi Così fan tutte. Med resnično vrhunskimi opernimi kreacijami v zadnjem obdobju  velja  izpostaviti njeno interpretacijo vloge Sestre Blanche v prvi slovenski uprizoritvi Poulencove opere Pogovori karmeličank;. V zadnjih dveh letih pa je z  enako prepričljivo pevsko ekspresijo in igralsko intenzivnostjo  pevka upodobila tudi vlogo sužnje Liù v Puccinijevi operi Turandot, boginjo Freio iz Wagnerjeve operne drame Rensko zlato, nazadnje pa je zablestela v naslovni vlogi Mimi iz Puccinijeve operne mojstrovine La bohème, ki jo je slovenska operna kritika označila kot pevkin antološki dosežek in doslej njeno največjo operno kreacijo. Sabina Cvilak je kot umetniška persona in operna solistka v slovenskem in mednarodnem prostoru svojevrsten unikum  in se ji za operne kreacije v obdobju zadnjih dveh let  podeli Glazerjeva listina za leto 2018.

VITO ŽURAJ - skladatelj

Vito Žuraj je pri svojih 38 letih morda mednarodno najbolj uveljavljen slovenski skladatelj. V zadnjih dveh letih je dobil pozornost najeminentnejših svetovnih odrov in organizacij, naročila treh najpomembnejših svetovnih ansamblov za sodobno glasbo, številnih elitnih simfoničnih orkestrov ter je prejemnik mnogih odmevnih kulturnih nagrad.  Njegova dela izvajajo vrhunski sestavi kot so New York Philharmonic, BBC Scottish Symphony Orchestra, Ensemble Modern, Ensemble intercontemporain in Klangforum Wien. Za priložnost  ob 30. obletnici ustanove Kölner Philharmonie  je leta 2016 napisal novo skladbo za dva orkestra in dva dirigenta.  Leta 2017 je napisal novo simfonično skladbo za otvoritveno sezono nove Elbphilharmonie Hamburg ter v tej koncertni hiši dirigiral še lastni portretni koncert z Ensemble Modern.  Istega leta  je od Berlinske filharmonije prejel prestižno skladateljsko nagrado Claudia Abbada, ki obsega naročilo novega dela za turnejo v Berlinu, Parizu in Lucernu.  Vito Žuraj  pa ni samo pomemben ambasador naše ustvarjalnosti v svetu. Deluje tudi v domačem okolju, kjer med drugim umetniško sokreira Glasbeni cikel na gradu Rače.  Kot profesor za kompozicijo in glasbeno teorijo na ljubljanski Akademiji za glasbo pa svoje znanje  prenaša tudi na mlajše generacije.  Ker gre za izjemen kulturni in umetniški fenomen,  za katerega verjamemo, da s svojimi glasbenimi dosežki še sploh ni dosegel vrhunca svojega ustvarjanja,  se Vitu Žuraju za kulturne stvaritve na področju sodobne glasbe v obdobju zadnjih dveh let podeli Glazerjeva listina za leto 2018.