23.03.2017

Portret nove glasbene generacije: Jani Leban

Mladi tolkalist je redni študent na univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju v razredu prof. Josefa Gumpingerja.

Tanja Benedik

Portret nove glasbene generacije: Jani Leban
Foto: osebni arhiv

Svojo glasbeno pot je začel pri osmih letih v godbeniški šoli Pihalnega orkestra Komen ter na Glasbeni šoli Sežana pri prof. Matiji Tavčarju. Učenje tolkal je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Jožeta Bogolina, zdaj pa študij nadaljuje na Dunaju.

V letu 2008 je na regijskem tekmovanju  TEMSIG osvojil zlato priznanje, na državnem tekmovanju TEMSIG pa srebrno plaketo. Leta 2009 je na mednarodnem tekmovanju SVIREL prejel zlato priznanje, leto kasneje pa zlato plaketo in s tem 1. nagrado in nagrado za snemanje na radiu Koper. V letu 2011 je na regijskem tekmovanju osvojil zlato priznanje ter prejel posebno nagrado za najbolje izvedeno obvezno skladbo v kategoriji, prav tako je istega leta na državnem tekmovanju TEMSIG prejel zlato plaketo, 1. nagrado ter posebno nagrado za najbolje izvajano obvezno skladbo v disciplini. V letu 2012 je na mednarodnem tekmovanju SVIREL kot solist prejel 1. nagrado in prejel snemalno nagrado na radiu Koper, leta 2013 je na istem tekmovanju zasedel 1. mesto, ter prejel srebrno plaketo. Leta 2014 se je udeležil 43. Tekmovanja mladih glasbenikov TEMSIG, kjer je na državnem tekmovanju prejel zlato plaketo, prvo nagrado ter dve posebni nagradi, v istem letu pa je izvedel tudi recital v ljubljanskih Križankah v sklopu Glasbene Mladine Ljubljanske in se udeležil mednarodnega orkesterskega kampa v Neumarktu. Februarja 2015 je nastopil v sklopu Hiše kulture Celje, v mesecu juniju pa je kot udeleženec mednarodnega tekmovanja v Povolletu (IT)  osvojil prvo in posebno nagrado. V letu 2016 je na  mednarodnem tekmovanju Svirel prejel zlato priznanje, ter dve posebni nagradi, izvedel je recital v Centru ruske znanosti pod okriljem Glasbene mladine ljubljanske, postal pa je tudi prejemnik Škerjančeve nagrade za izjemne dosežke pri umetniškem uveljavljanju šole. 

Letos je Jani kot  udeleženec državnega tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov TEMSIG prejel 1. nagrado, zlato plaketo, posebno priznanje za doseženih 100/100 točk ter posebno priznanje za najbolje izvedeno obvezno skladbo v kategoriji.

Sodeloval je tudi z raznimi orkestri in komornimi skupinami tako doma, kot v tujini, še vedno je član pihalnega orkestra Komen, s katerim je koncertiral in tekmoval, med drugim tudi v prestižni dvorani Berlinske Filharmonije in v zlati dvorani Musikverein na Dunaju.

Redno se udeležuje seminarjev priznanih profesorjev kot so: Nebojša Jovan Živković, Ney Rosauro, Ivana Bilić, Eric Sammut, Benjamin Toth, Rainer Römer, Peter Sadlo ter drugi.

V petek, 24. marca bo v okviru koncertov mednarodnega cikla ob 19.30 nastopil v Viteški dvorani Križank.

Jani Leban: Že kot majhnega otroka me je glasba spremljala skoraj v vsakem trenutku. Mama se je celo mladost ukvarjala z zborovsko glasbo, oče je harmonikar, sestra pa saksofonistka (diplomirala na visoki šoli za glasbo in ples v Kölnu). Kot majhen sem želel igrati trobento, ampak sem moral zaradi nastavka najprej začeti s kljunasto flavto. Pouk kljunaste flavte mi ni bil ravno všeč, zato je zanimanje za glasbo malo popustilo in sem s tem končal. Kasneje sem se odločal med igranjem harmonike in tolkal, na katera je igral tudi bratranec, a so deloma tudi zaradi tega prevladala tolkala. Mislim, da mi je, in mi še vedno, interes za glasbo povečuje sestra Nena, saj sem jo spremljal na vsej njeni glasbeni poti in s tem dobil željo po muziciranju, seveda je pa pri tem bila pomembna tudi velika podpora in spodbuda s strani staršev.

V prihodnje imam v načrtu čim več nastopov, na Dunaju se pripravljamo tudi na gala dogodek ob 200. obletnici akademije, kjer bo seveda glasbe na pretek. Mislim da so inspiracija za zagnanost vsak obisk dobrega koncerta, vsako uspešno opravljeno tekmovanje in uspešno izveden nastop/koncert, ki potrjujejo, da si na pravi poti. Kasneje pa se nameravam udeleževati čim večih orkesterskih avdicij, saj si v prihodnosti želel postati član katerega od svetovno znanih profesionalnih orkestrov.