09.03.2018

Umrla je kantavtorica Katarina Avbar

Po dolgi in hudi bolezni je v starosti 42 let včeraj preminila Katarina Avbar, kantavtorica, tekstopiska, pevka, producentka, skladateljica, igralka in literarna komparativistka.

Press info

Katarina Avbar
Foto: Andrej Zavašnik

Na glasbenem prizorišču je bila prisotna od leta 2005, ko je ustvarila glasbo za plesno predstavo PLES ali Išče se Lily Marlen koreografke Rosane Hribar. Sledili so nastopi na Festivalu slovenskega šansona leta 2007 ter na festivalu festivala kantavtorske glasbe Kantfest, leta 2009 in 2010.

Med leti 2009 in 2012 je v okviru Gledališča Glej razvijala projekt Poslušaj, ki se je pod mentorstvom Mitje Vrhovnika Smrekarja ukvarjal z ustvarjanjem glasbe za gledališče in film. Z uglasbitvijo poezije slovenskih pesnikov je sodelovala na kompilacijah Rokerji pojejo pesnike 6, 7, 8, 9 in 10, z lastnimi skladbami se je predstavila tudi na kompilacijah Vala 202 – Imamo dobro glasbo (2009 in 2014).

Katarina Avbar je z življenskim sopotnikom in glasbenim sodelavcem, kitaristom in producentom Petrom Deklevo posnela dva odmevna kantavtorska albuma – Beležnica (2011) ter Na drugi strani (2016), v katerih je na iskren, izviren in samosvoj način obelodanila zgodbe, ki jih piše življenje, začinjene z zdravo mero humorja, a tudi tragičnosti. Prisegala je na zvočni minimalizem in izčiščen jezikovni izraz, ki je po njenem predstavljal bistvo kantavtorskega ustvarjanja.

Katarina je bila ena najvidnejših domačih kantavtoric zadnjega desetletja. Njeni družini, bližnjim, sodelavcem in prijateljem izrekamo iskreno sožalje.