18.04.2017

Portret nove glasbene generacije: Luka Mitev

Luko fagot spremlja že od mladih nog, saj je njegov oče uspešen fagotist. Trenutno je študent prvega letnika na Salzburškem Mozarteumu. Letos poleti bo sodeloval na turneji orkestra EUYO. Dolgoročni cilj pa mu je udeležba na prestižnem tekmovanju ARD leta 2020.

Tanja Benedik

Portret nove glasbene generacije: Luka Mitev
Foto: Željko Stevanić-IFP/RTVSLO

Fagotist Luka Mitev, rojen 16. decembra 1997 v Postojni, se je začel fagot učiti pri očetu Zoranu Mitevu. Že na prvih nastopih in tekmovanjih je opozoril nase s prepričljivo igro in visokimi odličji. Pri dvanajstih je prvič nastopil kot solist s pihalnim orkestrom Logatec in se predstavil s skladbo Don't Mock Baroque skladatelja W. Shadbolta. Kasneje je kot solist nastopil tudi z Obalnim komornim orkestrom in Godalnim orkestrom GŠ Postojna, s katerima je izvedel Vivaldijev koncert za fagot in orkester v d-molu.

Udeležil se je več državnih tekmovanj in dosegal visoke rezultate: zlato priznanje, regijsko tekmovanje TEMSIG 2010, zlata plaketa in 1. nagrada, TEMSIG 2010, zlata plaketa in 1. nagrada, TEMSIG 2013, finalist slovenskega izbora za Evrovizijskega mladega glasbenika 2014 in 2016; ter mednarodnih tekmovanj: 1. nagrada in lavreat, 100 točk (S. Mokranjac, Požarevac, 2006), 1. nagrada, 100 točk (D. Jenko, Beograd, 2007), 1. nagrada (OFF; Krško, 2009), 1. nagrada in lavreat (D. Jenko, Beograd, 2010), finalist tekmovanja EMONA 2012 (4. mesto, Ljubljana), 1. nagrada in lavreat, 100 točk, (D. Jenko, Beograd, 2013), 1. nagrada na mednarodnem radijskem tekmovanju Concertino Praga ter posebna nagrada za najboljšo izvedbo obvezne skladbe (2. nagrada ni bila podeljena, Praga 2013) ter 1. nagrada in lavreat, 100 točk (D. Jenko, Beograd, 2014)

V sezoni 2012/2013 je kot finalist opravil avdicijo za evropski orkester, v sezoni 2013/2014 pa je bil sprejet na njihovo poletno šolo (EUYO), kar pomeni, da je igral z enim najboljših mladinskih evropskih orkestrov. Letos poleti bo sodeloval na poletni turneji tega orkestra.

Predstavil se je tudi na recitalu, v okviru koncertnega cikla GML, Dobimo se na Magistratu, 22. oktobra 2012. V sezoni 2013/2014 je nastopil s simfoničnim orkestrom RTV, s katerim je izvedel 3. stavek Mozartovega koncerta za fagot in orkester v B-duru, KV 191 in simfoničnim orkestrom KGBL, s katerim je izvedel Škerjančev koncert za fagot, harfo in godala. Konec avgusta je na praznovanju prvega in tretjega programa radia Slovenija izvedel Saint-Saënsovo sonato za fagot in klavir.

Leta 2014 je bil prejemnik Škerjančeve nagrade za izjemne uspehe na področju glasbe, ki jo podeli Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana.

22. junija istega leta je nastopil s simfoničnim orkestrom češkega radia, s katerim je v Dvořákovi dvorani praškega rudolfinuma izvedel Koncert za fagot, Lucijana Marije Škerjanca. V okviru južno češkega festivala Concertino Praga pa je nastopil še na treh recitalih.

Konec leta 2014 je imel cikel štirih odmevnih recitalov v okviru GM odra. Kot duo Mitev, pa sta z bratom Mihaelom Mitevom nastopila še v okviru ciklaZvoki mladih v Unionu.

Med poletjem 2015 se je udeležil orkestra European Music Campus, ki je deloval skupaj z orkestrom EUYO in ima sedež v Avstriji. V viteški dvorani ljubljanskih križank, je v okviru cikla Mladi virtuozi, ki ga organizira Festival Ljubljana. 11. novembra izvedel odmeven recital, ki je prejemnik dobrih kritik in odzivov.

Za sezono 2016 je kot glasbenik na rezervni listi opravil avdicijo za mladinski orkester Gustava Mahlerja (Gustav Mahler Jugendorchester).

Je eden izmed petih finalistov projekta Za njimi stojimo, ki ga organizira RTV Slovenija skupaj z AS fundacijo. Vsi finalisti bodo 31. 5 2016 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma nastopili kot solisti v orkestru RTV Slovenija.

Krstno je izvedel skladbo Cobra, ki jo je prav zanj napisal priznan mladi skladatelj Leon Firšt.

Je študent 1. letnika Mozarteuma v Salzburgu, pri profesorju Marcu Postinghelju. Udeležil se je številnih seminarjev priznanih profesorjev (Michael Tavernaro, Bence Boganyi, Robert Gillinger, Gustavo , Giorgio Mandolesi, Emmanuel Pahud, Stefano Canuti, Andrea Zucco, Marco Postinghel) na poletnih šolah in festivalih (OFF Izola, glasbena delavnica Črnuško poletje, Festival Ljubljana, Poletna šola v Narniju, mojstrski tečaj v okviru AG Ljubljana, fagotistčni festival v Gentu, Belgija).

Luka Mitev: »Glasba mi je bila tako rekoč položena v zibelko. Oče, Zoran Mitev, je solo fagotist v orkestru Slovenske filharmonije, mama poučuje flavto v glasbeni šoli, brat Mihael pa je prav tako fagotist, študent podiplomskega študija na Univerzi za umetnosti v Zürichu (ZHdK).

Fagot sem se začel učiti pri približno šestih letih, pod mentorstvom svojega očeta. Nadaljeval sem šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani in sedaj obiskujem prvi letnik dodiplomskega študija na Mozarteumu v Salzburgu, pri profesorji Marcu Postinghelu. Študija v Salzburgu sem se po končanem Konservatoriju zelo veselil, saj sem vedel, da tujina ponuja ogromno glasbenih izzivov. Kljub temu, da sem bil že v dijaških letih poustvarjalno precej aktiven, sem se tukaj, v Mozartovem mestu, začel še bolj glasbeno udejstvovati. Res je, da je Salzburg nekakšna prestolnica kulture, saj tukaj gostujejo najboljši orkestri pod vodstvi najprestižnejših dirigentov, in to vse je nam, študentom Mozarteuma na dosegu roke. Profesorji, ki poučujejo tukaj, so zelo priznani svetovni solisti in komorni glasbeniki. Na Akademiji imamo tudi odličen oddelek za staro glasbo, ki me vedno bolj impresionira, saj je moj profesor velik mojster tudi za baročni fagot in baročno glasbo.

Komorna igra, s katero se zdaj veliko ukvarjam, je nekaj, kar bi moralo vsem nam predstavljati prihodnost, saj je solistov na svetu le peščica. Letos sem sodeloval v dveh orkestrskih projektih, ki jih je organiziral Mozarteum, in sicer pri oratoriju Roberta Schumanna: Das Paradies und Die Peri in operi Petra Iljiča Čajkovskega: Evgenij Onjegin, s katero smo imeli štiri predstave. Obeta se še vsaj en projekt: komična opera G. Puccinija: Gianni Schicchi, ki jo bomo izvedli v juniju.

Pred kratkim (9.3.2017) sem v Viteški dvorani ljubljanskih Križank ob klavirski spremljavi Pandeline Atanasove izvedel uspešen recital v okviru cikla Mladi virtuozi.

Letos sem uspešno opravil avdicijo za enega najboljših mladinskih simfoničnih orkestrov EUYO in tako se bom poleti udeležil turneje, kjer se poleg orkestrskega repertoarja pojavi tudi ogromno komorne glasbe. Imeli bomo odlične mentorje in prav tako dirigente, kar mi je v veliko čast.

Ogromen cilj, na katerega se pripravljam v bistvu že dalj časa, je najprestižnejše mednarodno tekmovanje ARD, ki bo za fagot leta 2020. Vesel bi bil že v primeru, da bi bil sploh povabljen na to tekmovanje, saj žirija izbere tekmovalce sprva po posnetkih, ki se jih pošlje skupaj s prijavo.

Naj za konec še dodam, da je to najlepše obdobje v mojem dosedanjem življenju, saj sem začutil, da čas izkoristim maksimalno za vse tisto, kar si v življenju najbolj želim. Vsekakor sem vesel, da me starša v mojem delu podpirata in mi dajeta vse tisto, česar bi si vsakdo lahko želel.«