03.04.2017

Čas nepremišljenosti

Album Age Of Thoughtlessness poganja nevihtna energija ali kar punkstorm, kot svoj glasbeni slog imenuje zasedba Radiostorm.

Simon Vene

Age Of Thoughtlessness

Radiostorm

Age Of Thoughtlessness

Abbruch Records
2016

Album sem zagledal med objavami, ki se neumorno nizajo po zidu Facebook profila. Pričujoči album je na portalu YouTube izšel na začetku marca. Ob pogledu na letnico izida, 2016, sem bil prepričan, da bom našel kakšno recenzijo albuma, ki me je pritegnil z zanimivo in nekoliko drugačno zvočno sliko. A je nisem našel. Kmalu zatem je prišla novica o sodelovanju ekipe iz Šentjurja na Rebellion festivalu v Blackpoolu na severozahodnem delu Otoka ob obali Irskega morja. Še pred tem je na zasedbo iz okolice Celja opozoril kolega z recenzijo albuma različnih domačih izvajalcev Punk rock val 16. Na albumu različnih izvajalcev je skupina Radiostorm prisotna z dvema skladbama, ki sta sestavni del pričujočega, drugega studijskega albuma, ki nosi naslov Age Of Thoughtlessness

Album je dolg nekaj sekund manj kot pol ure, v kateri se zvrsti deset skladb. Poganja ga nevihtna energija ali kar punkstorm, kot svoj glasbeni slog imenuje zasedba. Radiostorm obstaja od leta 2007, ko je skupina začela nastopati po različnih domačih punk rockovskih veselicah. Koncertni repertoar so v tistem času tvorile večinoma priredbe zasedb, ki jih fantje navajajo kot vzornice: Bad Religion, Pennywise, Sick Of It All in še nekatere druge, ki pripadajo drugemu punk valu, vzniklem v Severni Ameriki konec sedemdesetih let. Za razumevanje glasbenih tokov, v katerih se giba Radiostorm, omenimo, da bodo na Rebellion festivalu nastopili tudi Kanadčani D.O.A. Ti so leta 1981 izdali album Hardcore 81' in kot prvi javno uporabili besedo hardcore, s katero se označuje drugi val ameriškega prenovljenega punk rocka. Zasedbe, ki vplivajo na glasbo Radiostorma, na čelu z legendarnimi punk rock pionirji Ramones, pokrivajo ameriško punk rock glasbeno produkcijo vse od izbruha v sredini sedemdesetih do danes. Med vplivnimi imeni najdemo prenovitelje garažnega rocka, Švede Hives z začetka novega tisočletja, ki dodajo še proto-punk moment šestdesetih let. Tu so še punk rockerji z začetka devetdesetih Millencolin, ki švedski pridih poglobijo z balkanskimi koreninami. In vendar se v glasbi radioaktivne nevihte sliši še veliko drugega. Naletimo, denimo, na glasbene rešitve, ki črpajo iz novega vala britanskega heavy metala. Ta je v osemdesetih dal nov zagon temu žanru in zasedbam z obeh strani Atlantika, kot glasbeni križanec različnih trših rokovskih praks pa se je razširil domala po vsem svetu. Glasba, ki je vplivala na zasedbo Radiostorm, v podtonu odzvanja skozi glasbo s tega albuma, a kljub temu je na njem prisoten tudi izviren glasbeni pristop.

Album Age Of Thoughtlessness ponuja zrelo verzijo križanja različnih rockovskih odvodov. Kitarski zvok je naelektren do skrajnosti, porinjen v ospredje poslušalčevega slišnega obzorja, v katerega iz ozadja prodirajo bobenska baterija in vodilni glas s spremljevalnimi glasovi. Prav izredno bogata raznolikost spremljevalnih glasov tvori notranjo dinamiko in znatno razgiba podobo skladb. Skladbe skozi album drvijo, se upočasnjujejo in se ponovno poženejo v drnec. V prehodih se kdaj ritmično zlomijo, kot da iščejo izhod iz neusmiljenega in neustavljivo hitrega tempa, ali pa se tekoče in melodično zlijejo iz ene hitrosti v drugo, iz enega vzdušja v drugo. Ozračje albuma niha med mračnejšo in svetlejšo zvočno sliko. Mračnejši dir razbijajo spevnejši in tonsko svetlejši deli, ki se jim posreči iztrgati se tesnobni mrakobnosti. Vodilni glas maršira zdaj po apokaliptični zvočni kulisi in v naslednje zapluje v lahkotnejše napeve, drugič pa je taka celotna posamična skladba. Skladbam, ki so pestro grajene, del lastnega izraza odvzame izredno hiter tempo, ki večinoma vztraja skozi celoten album. Odlična glasba skupine Radiostorm je opremljena z besedili v angleškem jeziku, ki izražajo notranjo stisko, brezperspektivnost, zamero, gnev, maščevanje, pregon in izgon ter pogubljenje nasprotnika. Teme osebnoizpovedno iščejo odgovore v iskanju zunanjega krivca, ki je sem ter tja poosebljen v družbenih razmerah ter nasilju vseh proti posamezniku. Besedila lahko beremo tudi kot psihološki triler ali nočno moro; brskajo po najtemačnejših predelih človekovega bivanja, kjer vladajo predvsem čustva strahu. Vidimo in slišimo skozi oči in besedo preganjalca, podobno kot smo tega deležni ob oddajah digitalizirane vojne morije in drugih izbruhih nasilja. Vse to, varno in z vse večjo toleranco, spremljamo ob domačih ekranih. Radiostorm pa slike nasilja vrže v obraz licemerja, čeprav ne ponudi rešitev, prav tako ne pokaže, kje leži ločnica med nesmiselnim nasiljem in smiselnim uporom zoper tako nasilje.

Age Of Thoughtlessness ali Čas nepremišljenosti je drugi album zasedbe Radiostorm. Izšel je lani za nemško založbo Abbruch Records. Na naslovnici ploščka je podoba metalca molotov koktejla v uličnem spopadu. V notranjosti so predstavljena besedila in skromne informacije, ki so skoraj neberljive. Povsem drugačna je predstavitev zasedbe v virtualnem svetu. Na Facebookovem portalu in na spletni strani skupine se lahko sprehajate po galeriji fotografij, poslušate zvočne posnetke in si ogledujete video spote. Za plačilo si lahko pretočite glasbo na vašo elektronsko napravo. Očitno je, da tudi zasedba Radiostorm sledi tehnološkemu napredku. Nemara bi bilo boljše, da se fizičnega izida albuma na ta način niti ne bi lotili.

Po prvem albumu z naslovom Chaos Station, ki je izšel leta 2012 za novomeško založbo Multi Records, so se nastopom na punk veselicah po domovini pridružili nastopi in turneje po celinski Evropi in Otoku. Z drugim albumom fante v kratkem zopet čaka turneja po Slovaški in Nemčiji. Na začetku avgusta bodo ponovno nastopili v Veliki Britaniji na festivalu Rebellion, kjer se bodo predstavili vesoljnemu in pisanemu plemenu skupaj z največjimi imeni punk rocka in druge alternativne glasbe. Med njimi bodo staroste U.K Subs in TV Smith, ki smo jih nedavno slišali in videli v Menzi pri koritu v AKC Metelkova. Radiostorm je tako rekoč že na poti na predstavitveni oder novih bendov Rebellion festivala, ki vabi in ponuja za naše razmere precej zasoljene cene vstopnice. No, morda pa jo le mahnemo na Otok ob Irsko morje in takoj za tem še ob bistro Sočo pod alpske vršace v Tolmin na Punk Rock Holidays, na domače festivalsko punk rock počitnikovanje. Kamorkoli greste, ne pozabite s sabo vzeti veselega uporništva in empatije.