25.11.2016

V Novem mestu znova ustvarili novo komorno opero

Po lanski uspešni uprizoritvi Kobetove opere Krst pri Savici, je Vokalna akademija Jurija Slatkonje tokrat pripravila novo produkcijo. Tom Kobe je znova posegel v zakladnico slovenske literature - zgodovinski roman Frana Saleškega Finžgarja Pod svobodnim soncem.

Tanja Benedik

V Novem mestu znova ustvarili novo komorno opero
Foto: Darja Štravs Tisu

V Finžgarjevi povesti davnih dedov slovenski narod hrepeni po svobodi in zmagi nad Bizantinci. Vezna nit romana so vojne med narodi in bitka za oblast, kar pa se aktualno zrcali tudi v današnji svetovni realnosti. Uprizoritev opere Pod svobodnim soncem je zasnovana v estetsko stiliziranih okvirih, ki omogočajo, da se ideje tega zgodovinskega romana prestavijo na univerzalno in simbolno raven ter gledalca dosežejo na neposreden način. Kot v mitih in pravljicah tudi v tej uprizoritvi prek poetičnega gledališkega jezika, polnega simbolov in arhetipskih podob, predajamo duhovno sporočilo o cikličnosti življenja in nenehnem boju med dobrim in zlim.

Protagonisti opere se v neustavljivi želji po svobodi znajdejo v začaranem krogu, iz katerega ni izhoda. Medtem ko živijo v iluziji, zbor prek giba in groteskne mimike komentira realnost. Uprizoritev opere lahko beremo kot herojsko potovanje junaka Iztoka, na katerem se sreča s temnimi svetovi in silami, ki jih mora premagati. Delo z arhetipi aktivira ravni intuicije v podzavesti gledalca, in to na način, da se tudi on znajde na svojem herojskem potovanju.

Uprizoritvena glasbena umetnost na Dolenjskem dobiva velik zagon. V krogu združenja Vokalna akademija Jurij Slatkonja se zbira množica lokalnih umetnikov, ki poleg vokalnih koncertov poustvarja tudi glasbeno gledališke predstave. Opera Pod svobodnim soncem je že drugi projekt domačega opernega ansambla, ki je okrepljen s pevci iz mednarodnega prostora. V sezoni 2016/17 so okrepili odrsko igro, scenografijo in kostumografijo so razvijali kot samostojni umetniški področji, posebno mesto so posvetili profesionalni režiji. Plod sodelovanja domačih in tujih umetnikov je celostna umetnina, ki jo ponujajo domačemu občinstvu. Želijo si, da v prihodnosti področje opernega ustvarjanja postane prepoznavna domača produkcija, primerljiva s ponudbo velikih kulturnih prestolnic.

Predstavo so ustvarili režiserka Eva Hribernik, dirigent: Aleš Makovac, Pevski zbor Vokalne akademije Jurij Slatkonja in komorni ansambel. Solisti v predstavi so Irena Yebuah Tiran, Katja Konvalinka, Siniša Hapač, Klemen Torkar, Domingo Stasi, Rok Bavčar, Barbara Sorč, Tom Kobe in Tone Habjan.

Ponovitve bodo še 2., 3. in 6. decembra ob 19.30 v KC Janeza Trdine v Novem mestu.