25.02.2021

(ah), TE ORGLICE

Zadnja sobota v februarju je tradicionalno rezervirana za Mednarodni festival ustnih harmonik "(ah), TE ORGLICE", ki ga že dobri dve desetletji gostijo v Mokronogu.

Press info

Orglice
Foto: Alenka Stražišar Lamovšek - Stane Peček, idejni vodja festivala

Zaradi epidemije novega koronavirusa se 22. izvedba tega uveljavljenega festivala seli na svetovni splet. Glasbeni preplet domačih in tujih glasbenikov bo v soboto, 27. februarja, mogoče spremljati prek telefonskih, računalniških ali televizijskih zaslonov.

Organizatorji festivala so se odločili, da festival preselijo v virtualni svet, in tako ohranijo dolgoletno tradicijo in uveljavljenost tega festivala. Z mednarodnim razpisom so zato izvajalce pozvali, naj pošljejo svoje posnetke izbranih skladb. Raznolikost sodelujočih izvajalcev se je tako razširila in povečala. Na festival je prispelo 32 prijav, od tega 17 iz Slovenije in kar 15 iz tujine, kar je rekordno doslej. Tuji izvajalci prihajajo s sosednje Hrvaške, iz Nemčije, Poljske, Rusije in celo Kolumbije. Prijavljeni umetniki prinašajo utrip ljudske glasbe svojih dežel, pa tudi priredbe popularnih pesmi.

Zadnja sobota v februarju, ki so jo prav lani razglasili za Slovenski dan orglic / ustnih harmonik, bo tako tudi letos v znamenju tega malega glasbila. Festivalsko dogajanje bo mogoče spremljati na dveh spletnih platformah: YouTube kanalu in Facebook strani JSKD OI Trebnje. Ob 15. uri bodo predvajali popoldansko revijo vseh sodelujočih glasbenikov. Dogajanje pa bodo okronali z večernim gala koncertom, ki ga bodo ob 20. uri, poleg omenjenih spletnih platform, predvajali tudi na televiziji Vaš kanal.

Spored večernega koncerta je pripravila strokovna komisija, ki jo sestavljajo Stane Peček, Vladimir Hrovat in Tatjana Mihelčič Gregorčič. Glasbeni preplet izbranih prijavljenih izvajalcev bosta zaokrožila dva dolgoletna sodelavca festivala – Miro Božič in Vladimir Hrovat.

Z mednarodnim festivalom ustnih harmonik "(ah), TE ORGLICE" želijo organizatorji orglice/ustne harmonike približati čim širšemu občinstvu in predstaviti tako znane, že uveljavljene, kakor tudi manj znane in neznane izvajalce, dvigniti raven igranja in ne nazadnje utreti pot temu malemu glasbilu v izobraževalni sistem. Festival pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Območna izpostava Trebnje v sodelovanju z JSKD RS in Zvezo kulturnih društev Trebnje.