26.04.2018

10 let festivala In memoriam prof. Peter Hafner (2. maj - 11. maj 2018)

Škofjeloški festival je leto za letom obiskovalcem ponudil raznolik glasbeni program ter tako postal eden izmed osrednjih gorenjskih festivalskih dogodkov in pomembno prizorišče domače in regijske alternativne scene.

SIGIC

10 let festivala In memoriam prof. Peter Hafner (2. maj - 11. maj 2018)

Na memorialnem odru so se zvrstila velika imena domačega in mednarodnega kova, vedno je nudil priložnost tudi obetajočim ustvarjalcem na začetku svoje glasbene poti. In ti so se, skoraj brez izjeme, v prihajajočih letih uveljavili kot kvalitetni in izvirni glasbeniki. Poslanstvo festivala, ki mu organizator sledi že od samega začetka, je glasbeno in kulturno izobraževanje, predvsem pa dostopnost kvalitetnih vsebin iz različnih glasbenih žanrov.

Memorial 2018: 2. maj - 11. maj 2018, Škofja Loka - Kranj - Cerkno

Sreda, 2. maj 2018 ob 18.00: Otvoritev | Memorialna Retrospektiva (Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka) - otvoritev bo potekala v znamenju desete obletnice festivala. Multimedijska razstava, ki jo je pripravil MAT kolektiv bo pričarala prijetno audi-vizualno doživetje.

Četrtek, 3. maj 2018 ob 19.30: Drajnarjuva vampa - kuncert ub izidu 2. plate - Memorial 2018 (Dvorišče Bar Freising alias Pri Čirotu, Škofja Loka) in Literarno krožkanje / Dejan Koban ob 17.00 (Pri Rdeči Ostrigi)

Petek, 4. maj 2018 ob 20.00Disciplin A Kitschme / Ana Pupedan / Nikki Louder / Žen (letni vrt Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka)

Disciplin A Kitchme je ena najvplivnejših zasedb na področju bivše Jugoslavije. S svojevrstnim glasbenim izrazom in močno sporočilnostjo besedil je pomembno vplivala na poznejše generacije glasbenikov, vse od Ramba Amadeusa do Repetitor.
Ana Pupedan je legendarna pivška zasedba, ki je lani praznovala svojo 25-letnico. Njihova avtorska glasba je spretna mešanica različnih glasbenih zvrsti, kljub temu pa je zasedba v vseh teh letih uspela ujeti sebi lasten zvok in pustila velik pečat na domači glasbeni sceni.
Nikki Louder so domači hrupni preroki, ki že več kot desetletje skrbijo, da se njihov kaotični nojz rock vali po domačih in tujih klubih. Njihovi koncerti so kratke eksplozije nebrzdanih čustev, podivjanega ritma, hrumečega basa, groma kitar in predirljivih krikov.
Žen je zagrebški kvartet, ki je s prekrasnim zvočnim valovanjem na stičišču shoegazea in post-rocka očaral klube od Balkana do Baltika. Na memorial prihajajo s svojim tretjim, sveže izadnim albumom Sunčani ljudi.

Sobota, 5. maj 2018 ob 21.00Jegulja / Nemeček / Disdrug | Memorial 2018 (C.MA.K., Cerkno) in Literarno krožkanje / Dejan Koban ob 17.00 (Pri Rdeči Ostrigi)

Jegulja je domača stonerska atrakcija, ki žge inštrumentalno mešanico temačnega post-metala, z odvodi psihedelije, progresive, sludga, rocka in eksperimentalne godbe. Trio glasbo ustvarja po svoje, brez vsakršnih slogovnih in žanrskih omejitev.
Nemeček prihajajo iz Zagreba in igrajo hrupno glasbo, za katero se vam bo zdelo, da ste jo že nekje slišali. Če ste ali pa niste, mogočni bobni, težke bas linije ter kitara iz distorziranega psihedeličnega blata so vsekakor prepričali ljubitelje tovrstnih muzik v regiji.
Disdrug je boleče hrupno nežen, pretežno instrumentalen trio iz Železnikov, ki ustvarja in igra – tilt muziko – to je nestabilna, dinamična mešanica trdih rifov, omehčana z nežnimi dušicami in solo vložki blaznega, ki se skriva za vso glasno muzikalno inštrumentalijo.

Nedelja, 6. maj 2018 ob 19.00LP film Buldožer - Pljuni istini u oči | Memorialni Kino (Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka)

V dokumentarcu LP film Buldožer - Pljuni istini u oči člani skupine Buldožer, njihovi prijatelji in oboževalci obujajo spomine, ki se prepletajo s fiktivnimi prizori, slikovnim materialom s plošče, arhivskim gradivom in animacijami. Po projekciji sledi pogovor z ustvarjalci.

Ponedeljek, 7. maj 2018 ob 18.00: Posvet: "Music Export Office" skozi oči koncertnih prizorišč (Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka)

Posvet Music Export Office bo nagovoril uporabo dotičnega sistema, ki načrtno spodbuja širjenje domačih glasbenih trgov preko svojih teritorialnih meja. Javni posvet poteka v sodelovanju s Slovenskim glasbenoinformacijskem centrom, vodil pa ga bo Peter Baroš.

Music export office je sistem, ki načrtno spodbuja širjenje domačih glasbenih trgov preko svojih teritorialnih meja. V razvitejšem delu Evrope je ta sistem že dolgo prisoten, njegov domet pa ne obsega le financiranje mednarodnih turnej glasbenikov. Music export office v prvi vrsti skrbi za komunikacijo, usposabljanja in sodelovanja znotraj domačih glasbenih scen, preko teh infrastruktur pa se mreži s sorodnimi organizacijami iz drugih držav. Tako so omogočena sinergijska sodelovanja, ki povezujejo glasbeni izvoz in glasbeni uvoz. Nižajo se stroški, zagotavlja se trajnost.

Kaj o takšni shemi menijo slovenske glasbene scene? Želijo ostati avtonomni glasbeni uvozniki ali pa vidijo zase tudi priložnosti trajnih sodelovanj in mreženj, ki lahko prinesejo koristi širšemu slovenskemu glasbenemu prostoru, predvsem glasbenikom s potencialom za uspeh v tujini?

Pogledi in mnenja klubašev bodo izjemno dobrodošla, saj bo v letu 2018 potekalo intenzivno delo za vzpostavitev Music export office-a v Sloveniji.

Torek, 8. maj 2018 ob 19.00Pogovor: Blaž Gracar | glasbenik in literat (Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka)

Pogovor z Blažem Gracarjem, glasbenikom in literatom, ki mu je obisk koncerta trajno poškodoval sluh. Svojo trdno zasidrano glasbeno kariero je tako za pol leta zamenjal za pisateljevanje in izdal roman Tat Not. Pogovor o glasbi, umetnosti, literaturi in tinitusu bo vodil Toni Cahunek.

Četrtek, 10.maj 2018 ob 21.00Container Doxa v Layerjevi hiši (Layerjeva hiša, Kranj)

Container Doxa je eno najbolj samosvojih koncertnih doživetij. Klubska elektronika, prosta improvizacija in hipnotični groove je zgolj nekaj koordinat godbe, ki se poraja v medigri zvoka in slike ansambla Container Doxe.

Petek, 11. maj 2018 ob 20.00High5 / Mito / Dubzilla / Zala Kralj & Gašper Š. / Memorial 2018 (letni vrt Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka)

High5, zagrebški trap gospodarji, so ena najbolj vročih regionalnih zasedb ta trenutek, v Škofjo Loko pa prihajajo tik po izdaji drugega albuma Backstage Boys. Njihovo specifično besedišče vam ponuja pogled v raperski vsakdan zagrebške škvadre, opisan na humoren in energičen način.
Mito je eden najvidnejših domačih raperjev. Ob koncu prejšnjega leta je izdal drugi album Bratstvo in estradstvo, ki je takoj navdušil kritike. Na odru se mu bo pridružil producent YNGFirefly, ki je v največji meri definiral zvok albuma.
Dubzilla je ena izmed redkih domačih dub zasedb. Nič ne de, saj je mogoče prav zato njihova verzija t.i. podgurskega duba osoljena s ščepcem post rocka, še toliko bolj slastna in gurmanska. Na letošnjem memorialu bodo predstavili sveže izdani album Post Dub Impressions.
Zala Kralj & Gašper Šantl sta mariborski dvojec, ki kljub mladosti sila spretno in prijetno krmari med preprostimi ritmi kitare, elektronike in zasanjanim vokalom. Skladbo Valovi ste zagotovo že spoznali, še bolj aktualni ta trenutek pa so Baloni.