10.11.2022

10. sezona Špil lige

Na prvem večeru, v petek, 11. novembra 2022 ob 20. uri se bodo v CUK Kino Šiška predstavili ljubljanski producentsko-raperski kolektiv špil ligni, mojstrica ukulele Ukulada, funky pop Celjani Cherry Flavaured in pomurska rock skupina Ka te trga.

Press info

1. večer 10. sezone Špil lige

Letošnji ligaši:

Aneks
Sprva le želja po skupnem ustvarjanju se je preobrazila v zasedbo z imenom Aneks. Po skoraj dvomesečnem usklajevanju so se fantje združili in začeli svojo ustvarjalno pot. Do letošnjega poletja je zasedba zamenjala več vokalistov. Njihov zdajšnji vokalist pa je dal povod za pisanje lastnih skladb in tako so nastala njihova prva avtorska dela. Inspiracijo za svojo glasbo črpajo iz legendarnih slovenskih in jugoslovanskih skupin.

AR’n’BI
AR’n’BI so mlada pop rock skupina iz Zagorja in Domžal. Kot trio so nastopali že leta 2019, letos pa se je zasedba razširila v štiričlanski bend. Doživeli so že nekaj uspehov na tekmovanjih, imeli so tudi priložnost nastopiti kot predskupina pred nekaj uveljavljenimi glasbeniki in skupinami.

Black Camo
Ljubljanska thrash metal skupina Black Camo je z svojim delovanjem začela jeseni leta 2021. V svojem enoletnem delovanju se je predstavila na treh koncertih in posnela eno skladbo. V prihodnje si želijo posneti več avtorskih komadov in se trenutno trudijo zbrati sredstva za nove podvige.

Cherry Flavoured
Funky rock skupina Cherry Flavoured se ukvarja predvsem z izvajanjem avtorske glasbe. Njihovi glasbeni vzorniki so Red Hot Chili Peppers, Faith No More in Siddharta. Trenutna zasedba skupaj deluje le nekaj mesecev, kar pa se ne odraža v njihovih sproščenih ritmih in  melodijah.

dicloc8
Cloud rapper dicloc8 je skrivnostni glasbenik s še bolj skrivnostnim imenom. Nerad razkriva veliko o sebi. Namesto besed raje govori skozi svojo glasbo in film. Svoj notranji dialog podpre z zasanjanimi hip hop melodijami in ritmi.

Full House
Full House prihajajo z Gorenjske. Svoje moči so prvič združili leta 2016, ko so nastopili na osnovnošolski prireditvi. Od takrat so se že večkrat predstavili na koncertih in naredili nekaj sprememb v zasedbi. V zadnjih letih so se začeli ukvarjati z avtorsko glasbo. Žanrsko se ne opredeljujejo, temveč prosto plujejo po različnih tokovih rocka.

Hana Bric
Hana Bric je dijakinja Umetniške gimnazije v Novi Gorici in se z glasbo ukvarja že od malega. Že vrsto let sodeluje v šolskih in cerkvenih zborih, letos pa bo svojo solistično kantavtorsko pot otvorila na Špil ligi.

Harvi
Harvi je tričlanska zasedba, ki prihaja iz Ruš. Člani so pred ustanovitvijo skupine večkrat nastopali v različnih kombinacijah duetov, dokler niso prvič skupaj zaigrali leta 2020 in začutili kolektivno dinamiko, ki so jo do tedaj iskali. Njihova zvrst je zmes akustične glasbe in lo-fi bedroom popa. Na vajah večkrat med seboj zamenjajo instrumente in uživajo v pestrosti zvoka, ki se iz tega razvije.

Ka te trga
Pomurski rock trio Ka te trga deluje od leta 2020. Ti mladi rockerji s staro dušo izvajajo tuje in domače priredbe, med katere se prikrade tudi kak avtorski komad. Skupina deluje v duhu mladostne rock’n’roll energije, ki jo sestavljajo živi kitarski riffi, hitri bobni in težka bas kitara.

Liquid Gasoline
Liquid Gasoline sestavljajo štirje mladi glasbeniki iz Kopra. Radi igrajo priredbe drugih znanih izvajalcev, ustvarjajo pa tudi svoje avtorske komade. Kljub temu da so člani skupine stari le 15 let je v njihovih skladbah čutiti vpliv klasičnih rock zasedb. Življenja ne jemljejo preveč resno in se radi zabavajo.

Razpad sistema
Razpad sistema je petčlanska zasedba, ki svoj navdih črpa iz raznolike palete glasbenih žanrov. Zasedba je nastala spontano in z željo po ustvarjanju nove glasbe. S svojimi komadi, ki izvirajo iz surovosti rock in grunge scene ter inkorporirajo energične pop vokale, želijo prinesti nov zvok na slovensko glasbeno sceno.

Sex Dolls
Skupina Sex Dolls je trio, ki ga sestavljajo člani s celotne Koroške. Nastala je v začetku poletja 2022, ko sta bobnar Jan in kitarist/pevec Aljaž združila svoje moči, po nekaj mesecih iskanja se je skupini pridružila še basistka Nika. Zasedba je v relativno kratkem času delovanja dobila polni zagon in po dveh uspešno odigranih koncertih že začela snemati svoje prve avtorske punk komade. Nestrpno čakajo, da jih v ritmu anarhije predstavijo tudi širši publiki po Sloveniji.

Sol may
Umetniško ime Sol may je sinonim za osemnajstletno solo glasbenico, ki svoje petje spremlja s klavirjem. Sprva se je v glasbeni šoli učila igrati prečno flavto, medtem pa jo je začelo zanimati vokalno ustvarjanje. Zaključila je šest let klasičnega petja in v tem času nastopila v mnogih mjuziklih in operetah. Po končani glasbeni izobrazbi v Sloveniji se je odločila svoje izobraževanje nadaljevati v tujini. Njenemu klasičnemu izpopolnjevanju navkljub se žanrsko nagiba bolj v smeri popularne glasbe. Njen glas je nežen in prav tako njena besedila.

Sugar Majo
Majo je fant z žalostno zgodbo in močnimi čustvi. Svoje občutke najlažje izraža v glasbi. Zanima ga umetnost, ki mu daje navdih. V skladbah uporablja motive ljubezni, razočaranja, trpljenja in hrepenenja. Najbolj pristen je, ko ustvarja glasbo. Posveča se predvsem indie pop glasbi z alternativnimi komponentami. Kljub vsemu slabemu ohranja upanje in se veseli prihodnosti.

Špil ligni
Konglomerat glasbenih slogov, imenovan Špil ligni, je petčlanska zasedba producentov, raperjev, pevcev in multiinstrumentalistov. Skupina že dve leti skupaj ustvarja in repa, zdaj pa se želijo predstaviti širši javnosti na odru Kina Šiška. Delujejo na področju rnb-ja, jazza in hip hopa.

Ukulada
Ukulada ali Ada Lovenjak je dijakinja 3. letnika, ki se že več let ukvarja z glasbo. Pričela je pri šestih letih z violino, pred dvema letoma pa je v roke vzela ukulelo. Instrument jo je navdušil in jo spodbudil k objavljanju priredb in avtorskih skladb na družbenih omrežjih. Izvedla je že več samostojnih nastopov, med drugim je dvakrat nastopila na UkuleLentu in Ukefestu v Mariboru. Vsaki skladbi poskuša dodati svoj značilen ukulelement.

Volak
Volak je svojo glasbeno pot pričel v glasbeni šoli kot kitarist. Samostojno se je kasneje začel izpopolnjevati tudi na klavirju, lansko leto pa je pričel ustvarjati avtorske skladbe. Njegov repertoar je žanrsko barvit, ponuja nianse klasične in elektronske glasbe.

Komisija:

Andi Koglot
Andi Koglot je glasbenik, producent in novinar. Bogate izkušnje, ki jih je pridobil kot glasbeni novinar in recenzent pri Radiu Študent in Valu 202, kot profesor na SAE Inštitutu in akademiji United POP, član zasedb Monowi Twins in Liamere ter producent filmske glasbe, bo izkoristil za podajanje konstruktivnega mnenja o nastopih letošnjih ligašev.

Borja Močnik
Borja Močnik je didžej, glasbeni kritik, vodja radijskih oddaj (na Valu 202 in Radiu Študent), glasbeni producent (pod imenom DJ Borka), opremljevalec in organizator dogodkov ter poznavalec raznih muzik. Je programski vodja založbe RX:TX, kot glasbeni novinar in kritik pa piše in sodeluje z Mladino, Radiom Študent (kjer tudi vodi oddajo Breakwave), in spletno revijo Odzven. Je DJ z več kot dvajsetletnim stažem, organizator serije dogodkov in izdaj remiksanih jugo klasik Tetkine Radosti, član skupine Jimmy Barka Experience. Od letos deluje kot programski sovodja Jazz festivala Ljubljana.

Maša Pavoković
Maša Pavoković je več kot petnajst let aktivna v svetu medijev in glasbe. Njene zgodbe se spletajo med stiki z javnostmi, organizacijo dogodkov in glasbenim menedžmentom. Ravno z organizacijo prve polovice zgodovine Špil lige je skovala managersko vez s prvimi zmagovalci Koala Voice, danes pa z njo karierno pot soustvarjajo Magnifico, freekind. in Pantaloons.

Aneks
AR’n’BI
Black Camo
Cherry Flavoured
dicloc8
Full House
Hana Bric
Harvi
Ka te trga
Razpad sistema
Sol may
Sugar Majo
Špil ligni
Ukulada
Andi Koglot
Borja Močnik
Maša Pavoković