20.09.2016

12. Festival slovenskega jazza: Kjer je jazz najprej doma!

Festival slovenskega jazza bo Ravne na Koroškem letos prebudil med 13. in 15. oktobrom 2016.

Press info

12. Festival slovenskega jazza

Slovenija je navkljub svoji majhnosti v zadnjem desetletju dobila več jazzovskih središč, ki vsaj za nekaj dni v središče postavijo zavest o bogatosti tega glasbenega žanra in oživijo mestna središča ter prizorišča. Vključujoč mnoge slovenske izvajalce in avtorje vsi ti nedvomno skrbijo za razvoj slovenske glasbe, vendar so v ospredju navkljub temu najpogosteje gostujoča imena iz tujine. Na Ravnah na Koroškem, kjer je jazz najprej doma, je drugače. Festival slovenskega jazza v organizaciji Jazz Raven letos že dvanajstič zapovrstjo slavi, kot pove že samo ime, izključno po slovensko.

Etno jazz eksperimentalna zasedba Jazoo bo ob svoji 20-letnici predstavila novi avtorski izdelek Destinations in s predfestivalskim koncertom povedla v bogato jazzovsko dogajanje sredi oktobra. Vsestranski in izredno ploden Kristijan Kranjčan bo s solo projektom Drumming Cellist prvič združil violončelo in bobne ter avtorsko glasbo prepletel z interpretacijami del skladateljev klasične glasbe. The Port of Life, inovativni glasbeni projekt enega najperspektivnejših mladih jazzovskih ustvarjalcev, bobnarja Žana Tetičkoviča, sega v literarno-slikarske sfere magičnega realizma in jazzovsko glasbo spaja s klasično, da bi iz nje izvabil lepoto ter ekspresivnost. Projekt je posvečen imigrantom vsega sveta.

Festival slovenskega jazza od vsega začetka namenja prostor tudi projektom preteklega leta. Festival bodo otvorili Big Band RTV Slovenija in Boštjan Gombač s programom Iucundus, ki bo večer zapeljal v improvizacijske zvočne prostore in eksotične zvoke. Nasprotje velikoštevilni zasedbi predstavlja solistični projekt Igorja Bezgeta Singularity skozi katerega avtorske motive prepleta z ljudskimi in se predaja potovanju po čutni koprovizaciji. Teo Collori in Momento Cigano bodo festival ovili v strast akustičnega avtorskega gipsy swinga, vpetega na album Hot Club Piran, medtem ko bodo premierno predstavili nekaj skladb s šele prihajajočega novega albuma. Tudi The Scissors Vasko Atanasovski tria bo s svojo nekoliko bolj rock obarvano energijo poskrbel za žar nepozabnosti.

Spremljevalni program bo obiskovalce popeljal na pot gospela v izvedbi 4Given, ki a cappella petje bogati z elementi vocal play glasbe. A Festival slovenskega jazza ne bo zadovoljil le slušnih čutov. Za vizualno zaznavanje bosta poskrbeli dve fotografski razstavi. JazzobeležNica Nike Hölcl bo priklicala v spomin odrska in zaodrska dogajanja preteklih festivalov, medtem ko bo Annasibila Požrl z razstavo Steps Ahead s foto utrinki popeljala po različnih festivalih. Obfestivalski dogodki bodo ponudili še razstavo likovnih ustvarjalnih del učencev osnovnih šol, promocijo jazza po Koroškem, predavanje in koncert šole Jazz Ravne, njihovo okroglo mizo in koncert, ki bo predstavil letošnji album Marko skače, na katerem so slovenske ljudske skladbe priredili na jazzovski način. A da v tem bogatem programu ne bi kdo omagal, je tu tudi Jazz kuh'na Koroškega medgeneracijskega centra, ki bo v pokušino ponudila jedi, zasnovane na tradicionalnih koroških sestavinah.

Nepogrešljiva je seveda tudi Šola Jazz Ravne, dvodnevna šola improvizirane glasbe, ki bo tudi letos potekala v treh edicijah, JazzUp!, JazzStartUp! in Zvoki v mestu.

Prav zato ne oklevajte! Oktobra je čas za jazz, čas za veselje, odprtost, svežino in spoznavanje Koroške. Podprite plodne slovenske jazzovske ustvarjalce, priznane na tujem in doma, inovativne, iskrene in srčne, ter pridite tja, kjer je jazz najprej doma!