15.09.2017

13. Festival slovenskega jazza

Trinajsta izdaja Festivala slovenskega jazza in hkrati peta, ki se bo odvila na Ravnah na Koroškem, ponuja 13 koncertov, 18 dni delavnic, 3 razstave, 4 okrogle mize in predavanja ter izid Jazzopisa, novega cd-a, kot tudi premiero animiranega filma. Vse to od 18. septembra dalje, pri čemer bo osrednji festivalski program skoncentriran na dogajanja med 5. in 7. oktobrom.

Press info

Big Band RTV SLO & Nina Strnad
Foto: Arhiv organizatorja

Osrednji program letošnjega festivala bo otvoril nastop Big Band RTV Slovenija pod dirigentsko taktirko Lenarta Krečiča in z vokalno gostjo Nino Strnad, in sicer s programom Jožeta Privška. Naslednji dan bo posvečen mladim silam, nastopili pa bodo Rock Mi Monk - mlada zasedb s področja improvizirane glasbe, ki deluje pod umetniškim vodstvom Zlatka Kaučiča - in koroški trobentač Timotej Kotnik, ki je zbral mednarodno zasedbo, s katero bo občinstvo popeljal po arabsko-balkanskih poteh fusion melodij. V tretjem, sklepnem večeru bodo Artbeaters predstavili album Life Compass On!, festival pa se bo sklenil s skupino Blue Velvet, ki je v goste povabila hrvaško jazz-blues divo Zdenko Kovačiček.

V spremljevalnem programu bodo priložnost dobili predvsem lokalni in mladi glasbeniki. Poleg koncertov gospel zbora Bee Geesus in Odmevov reke Drave, za katere bosta poskrbela koroška glasbenika Andrej Ofak ter Borut Mori, se bodo v predfestivalskih dneh zvrstili še koncerti projektov Marko skače, Viva Jazz Forma, a tudi koncertna promocijska predstavitev albuma Jazzosledci Vol. 1, ki je rezultat celoletnih jam sessionov. Ti so bili del projekta (so)delujem Evropske unije in Republike Slovenije, katerega del so tudi dejavnosti pod skupnim imenovalcem Vidim zvok, slišim podobe.

Od obfestivalskih dejavnosti je potrebno opozoriti na fotografske in vizualne ter glasbene delavnice, predstavitev animiranega filma Podobe mesta in fotografske razstave. Zelo samosvoj projekt bo Viva Jazz Forma, kjer bo šlo za povezovanje kiparskih objektov z glasbenim muziciranjem, kajti vrhunski instrumentalisti bodo kiparske skulpture uporabili v vlogi glasbenih instrumentov.

Vsakoletna šola improvizirane glasbe Šola Jazz Ravne bo poskrbela za nove naraščaje slovenskih jazzerjev. Potekala bo v treh edicijah: JazzStartUp! in JazzUp! ter Vokalna delavnica.  Udeleženci bodo nato pridobljeno znanje pokazali pred občinstvom.

Izšla bo tudi tretja izdaja občasnika Jazzopis, za katerega vsebinsko zasnovo je zaslužna kritičarka in glasbena publicistka Nina Novak.